Huzursuz bacak sendromu nedir?
> Uykuda hareket bozuklukları içerisinde en sık görülen rahatsızlardan biri, huzursuz bacak sendromu. Huzursuz ayak sendromu da denilen bu rahatsızlık, özellikle geceleri uykuda ya da istirahat halindeyken ortaya çıkan bacakları hareket ettirme isteği ve tarifi güç, ağrılı rahatsızlık hali olarak tanımlanıyor.
Bebeklerde huzursuz bacak sendromu olur mu?
Huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sıklığı %5.2 oranında. Vakalarda ilk belirtiler çoğunlukla 20 yaşından önce ortaya çıkıyor. Huzursuz bacak sendromunun semptomları çocuklarda genellikle 10 yaşından önce görülmeye başlanıyor.
Çocuklarda huzursuz bacak sendromu neden olur?
Tarifi ve tanısı zor olduğu için huzursuz bacak sendromunun psikolojik bir rahatsızlık olmasından şüphe edilebiliyor. Ancak HBS psikolojik bir hastalık değil. Bu rahatsızlığa yol açan neden kesin olarak bilinmiyor.
- Demir eksikliğine bağlı kansızlık,
- Bacaklarda kan dolaşımı bozukluğu,
- Fıtık,
- Bacak sinirlerinde yıpranma,
- Böbrek hastalıkları,
- Kas hastalıkları,
- Birtakım mineral ve vitamin eksikliklerinde HBS görülme sıklığı yüksek.
Bu hastalıklar söz konusu değilse hastalık genetik geçişten kaynaklanabiliyor. Yani, aile öyküsünde huzursuz bacak sendromu olan çocuklarda bu hastalığın görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda tedavi daha zor oluyor.
Anlattık: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Demir İlaçları Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler
Çocuklarda huzursuz bacak sendromu belirtileri neler?
- Bacakları hareket ettirme isteği,
- 20-40 saniye aralıklarla bacaklarda atma ya da tekme atma,
- Ayak başparmaklarını geriye doğru bükme,
- Uykuda bacak hareketlerinde artış,
- Uyuşma, gerilme ve karıncalanma,
- Uzun süre hareketsiz kalındığında şikayetlerde artış,
- Uykuya dalmakta ya da uykuyu sürdürmekte zorluk.
Huzursuz bacak sendromundan muzdarip olanların ortak söylemi, bacakların her ikisinde birden tarifi zor bir rahatsızlık hissi olduğu yönünde. Bazen bacaklara ek olarak kollar ve vücudun diğer kısımlarında da benzeri hareket isteği oluşabiliyor. Özellikle gecenin ilk yarısında ortaya çıkan bu şikayetler çocukların iyi uyumasını engellediği için gün boyu uykusuzluk sorununa da yol açabiliyor.
Oku: 3 Yaş Uyku Sorunlarına Yol Açan 7 Durum
Çocuklarda huzursuz bacak sendromu tanısı nasıl koyulur?
Çocuklarda huzursuz bacak sendromu hiperaktivite ya da büyüme ağrısı ile karıştırılabiliyor. Hastalığın tanısı için yapılan spesifik bir laboratuvar testi yok. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz fiziksel belirtiler söz konusuysa, yürüme ya da gerinme gibi hareketlerle semptomlarda rahatlama görülüyorsa ve yapılan testlerde başka bir hastalığın bulgusuna rastlanmadıysa huzursuz bacak sendromunun varlığından söz ediliyor.
Nedenleri ve tedavisiyle: Çocuklarda Bacak Ağrıması
Çocuklarda huzursuz bacak sendromunun tedavisi nasıl yapılır?
Eğer huzursuz bacak sendromu bir hastalıktan kaynaklanıyorsa altta yatan neden tedavi edildiğinde hastalık da iyileşecektir. Huzursuz bacak sendromu olanların çoğunda altta yatan bir hastalık ya da ilaç kullanımı söz konusu olmuyor. Tedavide düşük dozda domapinerjik ilaçlar kullanılıyor. Genellikle evde yapılan birtakım basit uygulamalarla ya da hastanın kendi keşfettiği yöntemlerle semptomlar hafifletiliyor.
Çocuklarda huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir?
- Hareket etmek huzursuz bacak sendromunun en büyük düşmanı. Çocuğunun rahatsızlığının çok arttığı zamanlarda yürümesi, belirtilerin ani şekilde durmasına yardımcı olur.
- Ağrı ve huzursuzluk hissini azaltmak için çocuğunun ayaklarını ovuşturabilirsin.
- Gün içerisinde yapılan sıcak banyo, sıcak havlu, buz uygulaması ve bacak masajı gibi uygulamalar faydalı olabilir.
- Çocuğuna kafeinli içecekler içirmemelisin, bunlar hem sağlığı için zararlı hem de huzursuz bacak sendromunu tetikleyici olabiliyor.
- Düzenli egzersiz yapmak semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Ağrı dayanılmaz bir hale gelirse doktorunun önerdiği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsin.
- Hastalık özellikle geceleri ortaya çıktığı için akşamları yoğun zihinsel aktivite gerektirecek oyunlara, bulmacalara ve puzzle’lara yönelmek işe yarayabilir.
Bu da ilgini çekebilir: Çocuklarda Yetersiz Büyüme Nasıl Anlaşılır?