1- Beşinci hastalık nedir?
Halk arasında “tokatlanmış yanak sendromu” olarak bilinen beşinci hastalık ya da eritema enfeksiyozum, iyi huylu, döküntülü, hafif seyreden ve virüs kaynaklı bir çocukluk çağı hastalığı. Diğer virüs kaynaklı çocukluk hastalıkları gibi bulaşıcı bir özellik taşır. Döküntülü olanlarıyla karıştırılabilir ama ayırt edici özellikleri vardır.
Bak böyle bir sorun da var: Altıncı Hastalık (Roseola Infantum) Nedir, Nasıl Geçer?
2- Beşinci hastalık nasıl bulaşır?
Beşinci hastalığa neden olan virüsün adı parvovirüstür (B19). Genellikle tükürük ve damlacık yoluyla bulaşır ve nefesle de taşınır. Diğer çocukluk çağı hastalıklarında olduğu gibi döküntülerden bulaşma ihtimali de vardır.
Virüs çocuğuna bulaştıktan sonra belirtiler 4-14 gün içerisinde ortaya çıkabilir.
Aklında olsun: Sizi Gidi Kötü Kırmızı Benekler: Çocuklarda Kızamık Nasıl Olur, Nasıl Geçer?
3- Beşinci hastalığın belirtileri nelerdir?
Beşinci hastalık, virüs kaynaklı bir hastalık olmasına rağmen hafif seyreden bir özellik taşır. Belirtiler başladıktan sonra çocuğun kendini iyi hissedebilir, bazen de hafif soğuk algınlığına benzer bir durum yaşayabilir. Tokatlanmış yanak sendromunun başlıca belirtileri arasında;
- Özellikle yanaklarda başlayan yoğun ve düzenli kızarıklık (neredeyse tokatlanmış görüntüsü),
- Ertesi gün kollarda ve bacaklarda ortaya çıkan dantelimsi kızarıklıklar,
- 3 gün sonra el ve ayak parmaklarında, gövdede, kalçada döküntüler,
- Hafif ateş,
- Hafif kaşıntı,
- Yorgunluk,
- Boğaz, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığı semptomları vardır.
Yukarıda da dediğimiz gibi bu belirtiler hafif olarak yaşanır ancak çocuğunda orak hücreli anemi ya da kırmızı kan hücrelerinde başka bozukluklar varsa hastalığı biraz daha ağır yaşayabilir.
Beşinci hastalık sıklıkla alerji, el-ayak-ağız veya suçiçeği gibi sorunlarla karıştırılabilir. Ama tokatlanmış yanak sendromunun ayırt edici özelliği, diğer döküntülü hastalıklar gibi düzensiz olmaması, döküntülerin öbek öbek belli bölgelerde toplanmasıdır.
Bu arada belirtmekte fayda var, beşinci hastalığın oluşturduğu döküntüler çocuğunun vücudunda kalıcı bir iz bırakmıyor.
4- Beşinci hastalık ne kadar sürer?
Belirtiler, ortaya çıktıktan 5-10 gün sonra yavaş yavaş hafiflemeye başlar. Ancak bu hastalığın başlıca belirtisi olan yanaklarda kızarıklık, haftalar geçse bile banyodan, egzersizden, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu gayet normal bir durum, telaşlanmana gerek yok.
5- Beşinci hastalığın tedavisi nasıldır?
Bu hastalık genellikle ciddi ve çocuğun hayatını etkileyecek seyirde olmadığı için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Genellikle belirtilere yönelik tedavi uygulanır. Doktorun çocuğun döküntüleri fazla ve kaşınıyorsa bazı alerji ilaçları, ateşini düşürmek için parasetamoller verebilir. Soğuk algınlığı belirtileri varsa buna yönelik tedaviler de uygulayabilir.
İhtiyacın olabilir: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular
Çocuğun beşinci hastalık yaşıyorsa kendini iyi hissetse bile 1-2 gün istirahat etmelidir. Ayrıca hastalık başladığında etrafındaki çocuklarla temas etmemesi gerekir. Bu hem hijyen açısından hem de diğer çocuklara hastalığı bulaştırmaması açısından önemlidir.
Ayrıca daha önce bu hastalığı geçirmemiş bir hamilenin de uzak durması gerekir. Çünkü hamile bir kadının beşinci hastalığı geçirmesi, bebeğin ciddi hasarlar yaşamasına hatta anne karnında ölmesine neden olabilir.