Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır? Çocuklar İçin Balgam Söktürücüler!

Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır? Çocuklar İçin Balgam Söktürücüler!

Çoğunlukla akciğer ve solunum yolu hastalıklarından sonra birikmeye başlayan balgamın vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda balgam çıkartmak zorlaşıyor.

Peki çocuklarda balgam nasıl atılır, çocuklarda balgam söktürücü kullanılır mı? Çocuklarda balgam konusuna dair her şeyi bu yazıda anlattık!

Balgam nedir?

Balgam, akciğer ve solunum yollarını koruyan mukuslu yapıya verilen bir isim. Vücutta bir filtre görevi olan balgam, solunum yoluyla vücuda giren yabancı maddeleri ya da bakterileri tutar ve bu bölgelerin nemli kalmasına yardımcı olur. Balgamın normal şartlarda kıvamı hafif yoğun ve rengi berraktır.

Çocuklarda balgam neden olur?

çocuklarda balgam nedenleri

Balgamın insan vücudunda bir miktar bulunması normaldir. Ancak bazı hastalık durumlarında balgamın yoğunluğu artar ve rengi değişir. Bu durumlar arasında;

  • Astım,
  • Çeşitli akciğer hastalıkları,
  • Zatürre,
  • Bronşit,
  • Grip,
  • Solunum yollarında görülen iltihaplı hastalıklar var.

Bu arada balgam rengi de çocuğunun hastalığının gidişatı hakkında önemli bilgiler veriyor. Kısaca açıklayalım.

Beyaz balgam: Burun kanallarının tıkandığı anlamına gelir.

Sarı balgam: Solunum yollarında bir enfeksiyon durumu olduğunu belirtir.

Yeşil balgam: Vücutta bakteri kaynaklı bir iltihaplanma olduğu anlamına gelir.

Kırmızı balgam: Solunum sisteminde bir kanama olduğunu belirtir. Ciddi bir durumdur.

Bu sorun da önemli:5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

Çocuklarda balgam nasıl atılır?

Balgam, solunum yollarındaki yabancı maddeleri tuttuğu için muhakkak dışarı çıkarılması gerekir. Bu da yalnızca öksürükle sağlanır. Yetişkinlerde balgam çıkarmak vücutlarını kontrol edebildikleri için çok daha kolaydır ancak söz konusu çocuklar olduğunda bu iş zorlaşır. Özellikle balgam kolayca çıkacak kıvama gelmediyse durum daha da güçleşir. Çocuklarda balgamlı öksürük temizlenmediğinde nefes darlığı gibi problemlere neden olabilir.

Bu gibi durumlarda “Çocuğum balgam çıkaramıyor!” diye endişelenmeni anlıyoruz. Ama merak etme, çocuğun balgam çıkarmasını kolaylaştıracak önerilerimizi aşağıda verdik.

Anlattık: Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Çocuklar için balgam söktürücü ilaçlar

çocuklar için balgam söktürücü ilaçlar

Çocuğunun balgam sorununu en iyi anlayacak ve çözüm üretecek kişi doktorun! Eğer doktorun muayene sonunda gerekli görürse bir ilaç desteği ile bu soruna kolayca çözüm getirebilir. Piyasada çocuklar için balgam söktürücü görevi gören pek çok ilaç bulunuyor. Bu ilaçlar çocuklarda balgam söktürücü şuruplar ya da şaseler şeklinde olabiliyor.

Ancak doktorun tavsiye etmedikçe çocuğun için ilaç kullanmamalısın. Çocuklarda balgam söktürücü kullanırken çok dikkat edilmesi gerekiyor çünkü bu ilaçların etki ettiği hastalıklar, yaş grubu ve fiziksel özelikler çocuktan çocuğa değişebiliyor.

Çocuklar için doğal balgam sökücü yöntemler

Aşağıda sana çocuklarda balgam nasıl çıkarılır, sorusunun cevabı olacak bazı bitkisel yöntemlerden bahsedeceğiz. Ancak başlamadan önce bu yöntemleri 2 yaşından küçük çocuklarda denememen gerektiğini söylemeliyiz. Özellikle bal, zencefil gibi gıdalar çocuğunun alerjik reaksiyonlar geçirmesine neden olabilir.  

Bu yazıya da bakabilirsin: Bebeğinin 1 Yaşından Önce Yememesi Gerekenler

Balgam söktürücü şeyler nelerdir?

  • En keskin balgam söktürücülerden biri olarak bilinen sirke, genellikle doğal bir tıkanıklık giderici olarak kullanılır. Aşırı balgam üretimine neden olan enfeksiyonlarla mücadele ederek doğal antiviral ve antibakteriyel özellikler taşır. Mutlaka bir miktar su ile seyrelterek çocuğuna vermelisin.
  • Ilık bitki çayları, boğazın temizlenmesine ve balgamın yumuşamasına yardımcı olur. Bu nedenle çocuğuna gün içerisinde ıhlamur, tarçın gibi bitkilerin çaylarından verebilirsin. Bu bitkilerin aynı zamanda iltihap temizleyici etkisi de var. Ancak çayların sıcak olmamasına dikkat et çünkü fazla ısı boğazı tahriş edebilir.
  • Zencefil, balgam söktürücü ve iltihap temizleyici özelliği ile bilinir. Bu nedenle “Çocuklarda balgam nasıl giderilir?” sorusunun cevabını arayan annelere önereceğimiz en önemli doğal ürünlerden biri de zencefil. Zencefili çocuğuna çay şeklinde verebilirsin. Taze zencefili rendele ve sıcak su içerisinde 10 dakika demleyerek çocuğuna ver.
  • Çocuğa balgam söktürücü olarak verebileceğin bal aynı zamanda antibakteriyal özelliği ile bilinen bir gıda. Çocuğuna günde bir kaşık bal yedirebilir ya da çaylarına katabilirsin. Süt içerisine bal eklemek de çocuklarda doğal balgam söktürücü görevi görecektir.
  • Virüslerin ve bakterilerin baş düşmanı, hastalık dönemlerinin kahramanı limon da çocuğun balgam çıkarması için yardımcı olacak bitkisel ürünlerden biri. Limon hem C vitamini içeriyor hem de balgam söktürücü özelliğe sahip. Yani bir taşla iki kuş!
  • Siyah turp ve bal ikilisini duymuş muydun? Kulağa tuhaf gelse de bu ikili birleştiğinde çocuklar için doğal balgam söktürücü bir kür haline geliyor. Siyah turpun içini alt kısmı delinmeyecek şekilde oyup içerisine 2 kaşık bal ekle. Bu ikiliyi bir gece beklet ve sabah turp içerisinde oluşan balla karışmış sıvıyı günde bir kez çocuğuna ver.

Tabii ki tüm bunlar dışında çocuğunun boğazının nemlenmesi, balgamın kıvamının yumuşaması için gün içerisinde bol bol su içirmen gerekiyor.

Çocuklar için doğal balgam sökücü yöntemler neler

Bu bitkisel yöntemler dışında çocuğun balgam çıkarması için;

  • Göğsüne okaliptüs yağı sürerek yumuşamasını sağlayabilirsin.
  • Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir, diye merak ediyorsan ve minik yavrunun özellikle gece balgamlı öksürüğü oluyorsa odasına bir hava nemlendirici alabilirsin.
  • Bir kase sıcak su içerisine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak çıkan buharı solumasını sağlayabilirsin.
  • Burnu tıkalıysa daha fazla sorun yaşamaması için fizyolojik serum ile burnunu temizleyebilirsin.

Unutma, çocuklarda balgam söktürücüler ve diğer tüm uygulamalara rağmen sorun 5 günden fazla sürüyorsa vakit kaybetmeden doktora danışılması gerekiyor.

Bu da ilgini çekebilir: Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: