Apandisit nedir?
Bağırsağın apendiks bir diğer tabiriyle kökbağırsak adlı bölümünde bulunan, ince ve kalın bağırsağın birleşim noktasındaki solucana benzer bir yapıdır. İşlevsiz olarak düşünülse de aslında görevi, vücudu kalın bağırsaktaki mikroplara karşı uyarmaktır. Bu yönüyle çalışma prensibi bademciklere benzer.
Çocuklarda apandisit neden olur?
Apandisitle ilgili çok sorulan sorulardan biri, “Apandisit kaç yaşında olur?”
Apandisit, yaş fark etmeksizin çocuklarda ve yetişkinlerde görülebiliyor. Ayrıca yine aynı sebeplerle meydana geliyor. Kök bağırsağın ince boşluğu;
- Dışkı parçaları,
- Midenin sindiremediği meyve çekirdeklerinin kalından ince bağırsağa geçerken burada sıkışması,
- Sindirim sistemi iltihapları,
- Ülser gibi hastalıklar,
- Bağırsak hastalıkları,
- Vücutta yoğunlaşan mikroplar ya da virüsler,
- Tümörler ile tıkanması nedeniyle iltihaplanmaya ve şişmeye başlar. Devamında ise vücutta bazı belirtiler görülür.
Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir?
Apandisitin aslında birkaç spesifik belirtisi var. Bunlardan en önemlisi, karın ağrısı. Apandisit karın ağrısı, yetişkinlerde ayrıcı bir belirti olsa da söz konusu çocuklar olduğunda ciddi bir hastalık belirtisiymiş gibi düşünülmeyebiliyor. Çünkü çocuklar sık sık karın ağrısı yaşıyor, fazla yenen tatlının ardından, bazen sorumluluklarından ya da okuldan kaçmak için “Karnım ağrıyor!” yalanını söyleyebiliyorlar. Bu nedenle apandisit belirtileri çocuklarda daha gizli olabiliyor ve annelerin gözünden kaçabiliyor.
Çocuklarda apandisit ağrısı, karında genelde lokal olarak görülür. Çok şiddetlidir, göbek çevresinde başlar ve ilerleyen zamanlarda karnın sağ alt tarafında geçer. Bu noktaya dokunulduğunda çocuk çok daha şiddetli bir ağrı ile karşılaşabilir.
Ayrıntısını öğren: Çocuklarda Karın Ağrısının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri!
Ayrıca çocukların tepkilerini çözmek bazen oldukça zor olabiliyor. Örneğin bir anne çocuğunun karın ağrısı üzerine çok düşüyor ve apandisit hatta ameliyat ihtimalini dile getiriyorsa, çocuk bu durumdan korkup kendini saklayabilir. Çocuk cerrahı Doç. Dr. Hüseyin Kılınçaslan, bu gibi durumlarda ameliyat ya da korkutucu herhangi bir tedavi yönteminden bahsedilmemesi gerektiğini söylüyor.
Çocuklarda apandisit nasıl anlaşılır sorusunun cevapları arasında karın ağrısı dışında;
- Kusma,
- İştahsızlık,
- Kabızlık ya da ishal,
- Gaz çıkarmakta zorlanma,
- Ağızda kuruluk,
- İlerleyen durumlarda yüksek ateş gibi durumlar var.
Çocuklarda apandisit ameliyatı nasıl yapılır?
Doktor muayenesi, kan tahlili ve ultrason incelemesinin ardından apandisit tanısı koyulduysa tek tedavi yöntemi ameliyat olacak. Özellikle iltihaplanma artmış ve hatta apandisit patlama noktasına gelmişse vakit kaybetmeden cerrahi müdahale yapılır. Ameliyat, açık ya da laparoskopik olarak yapılabilir.
Eğer apandisit henüz ilerlememişse, başlangıç aşamasındaysa ve tıkanıklık hafifse ameliyata gerek kalmadan, ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bu süreçte çocuk hastaneye yatırılır ve ağızdan beslenmesi bir süre kesilir. Uygun ilaç ve antibiyotiklerle apandisitin ilerlemesi durdurulur ve ameliyat söz konusu olmaz. Tabii bu uygulama için yukarıda da söylediğimiz gibi apandisit sorununun henüz ilerlememiş olması gerekir.