Bebeklerde Kulak Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda ve bebeklerde kulak ağrısı, sık görülen bir sorun. Tedavisi için önce nedenini bilmen lazım. Birden fazla faktör, çocuklarda kulak ağrısı sorununa neden olabilir. Doğru tedavi için doğru teşhis lazım olduğuna göre, ağrıya neden olan tüm durumları ayrı ayrı inceledik.

Bebeklerde kulak ağrısı neden olur?

1. Orta kulak iltihabı

Kulak ağrısına neden olan başlıca hastalık, orta kulak iltihabıdır. Otitis media da denen orta kulak iltihabı, özellikle 6 yaşından küçük çocuklarda çok sık görülür. Çünkü bu yaşlarda östaki boruları (boğaz ve kulağı bağlayan kanal) kısadır. Boğaz veya burun iltihaplanmaları da orta kulak boşluğuna daha kolay yayılır. Tedavi edilmezse kulak zarına zarar verip çeşitli kulak hastalıklarını kronik hale getirebilir.

  • Özellikle yatar haldeyken kulakta ağrı olması,
  • Uykuya dalma zorluğu,
  • Sesleri duyma ve cevap verme güçlüğü,
  • Olağandışı ağlama ve huzursuzluk,
  • Kulak akıntısı,
  • İştah kaybı,
  • Kulağı çekiştirme orta kulak iltihabının belirtileri arasında bulunuyor.

Çocuğun yanında sigara içmek, geniz eti, anne sütünü eksik alma, eksik aşılanma ve alerji ise kulak iltihabı riskini arttırıyor.

Daha fazla detay için: Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?

2. Süt dişi çıkarma

Süt dişlerini çıkarma döneminde bebeklerde kulak ağrısı çok sık görülüyor. Bebeğin bu dönemde kulaklarını çekiştirir ve bunun nedenini kulak enfeksiyonu sanabilirsin.

11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey adlı yazımızdan bu dönemle ilgili detaylı bilgiyi öğrenebilirsin.

3. Kulak kirleri

Kulak kirleri, kulak tıkanmasına, dolayısıyla da ağrıya neden olur. Kulak kirleri normal koşullarda kuruyarak kulaktan atılır. Fakat banyoda kulağa su kaçması nedeniyle kirler şişebilir. Bu nedenle kulak kirleri çocuklarda kulak ağrısı sebepleri arasında.

Bebeğinin kulak kanalının normalden küçük olması da kulak tıkanmasına neden olabilir. Birçok anne bebeğinin kulaklarını temizlemeye çalışırken kirleri daha da derine itebiliyor, aman dikkat!

4. Kulağa yabancı cisim kaçması

Bebeklerde kulak ağrısı neden olur

Bezelye, nohut, küçük düğmeler, mum boya parçaları gibi cisimler çocukların kulaklarına kaçabiliyor. Bu cisimler ağrı kadar kulakta akıntı da yapabiliyor.

5. Uçak yolculuğu nedeniyle oluşan kulak basıncı

Kulakta basınç kaynaklı ağrılar, bebeklerde ve çocuklarda en çok uçak yolculuklarında oluyor. Çünkü uçak yolculuğunda iniş ve kalkış sırasında kabin iç basıncı değişiyor ve bebekler bu basınçtan çok daha fazla etkileniyor.

Uçak yolculuğuna çıkmadan önce doktoruna danışıp ağrı olursa bebeğine ağrı kesici ilaç verip veremeyeceğini sorabilirsin. Emzirmek, çocuklara bir şeyler içirmek ve sakız çiğnetmek de kulakta basınç olmasını engellemede etkili.

Bebeğinle Uçak Yolculuğuna Çıkmadan Önce Oku, Pişman Olma!

6. Dış kulak iltihabı

Çocuklarda şiddetli kulak ağrısı, dış kulak iltihabından da kaynaklanabilir. Çocuğunu KBB doktoruna götürerek tedavi ettirmen gerek.

Banyoda, denizde ve havuzda uzun kalmak, çocuklarda dış kulak iltihabının başlıca nedenleri arasında. Dış kulak iltihabının ilk belirtisi ise şu: Çocuğunun kulağına dışarıdan dokunduğunda, hafif bir bası yaptığında bile ağrı oluyorsa dış kulak iltihabı olmuş demektir.

7. Soğuk algınlığı

Çocuklarda soğuk algınlığı sonrasında da kulakta ağrı olabiliyor. Hastalık sonrasında iyi beslenme ve bakım çok önemli.

Güzelce anlattık: Bebeklerde ve Çocuklarda Grip ile Soğuk Algınlığı (Nezle) Hakkında Her Şey

Son olarak, bebeklerde kulak kiri ağrı yapar mı, diye merak edebilirsin. Kulak kiri dış kulak yolunu tıkadığında ve duyma azaldığında ciddi bir durum söz konusu olabilir. Kirler çok derin ve sertse ağrı yapabilir. Bebeğinin dış kulağına veya kulak memesine dokunduğunda ya da bunları hareket ettirdiğinde ağrısı artıyorsa bir uzmana göstermelisin. Kanalı tıkayacak ve ağrı yaratacak miktardaki kulak kirinin çıkarılması gerekir.

Bebeklerde kulak ağrısı belirtileri

Bebeklerde kulak ağrısı belirtileri neler

Çocuklar kulaklarının ağrıdıklarını söyleyebilirler ama bebekler konuşamadıkları için bazı yollarla canlarının acıdığını ifade etmeye çalışırlar. Peki, bebeklerde kulak ağrısı nasıl anlaşılır?

  • Kulakları çekiştirme,
  • Ağlama,
  • Huzursuzlanma,
  • Tekmeler savurma bebeklerde kulak ağrısı olduğunu gösterir.

Ayrıca bebeğinin kulağındaki ağrı hafifse;

  • Kaşlarını çatar.
  • Bacakları gergin ve rahatsız olur.
  • Öne ve arkaya döner.
  • Sürekli sızlanır ve inler.
  • Sarıldığın ve dokunduğunda bir nebze sakinleşir.

Şiddetli kulak ağrısı çekiyorsa;

  • Yüzünü buruşturur.
  • Sağa sola tekmeler savurur.
  • Yay gibi kıvrılır, silkinir.
  • Yüksek sesle durmadan ağlar.
  • Ne yapsan yap onu avutamazsın.

Bebeklerde kulak ağrısı kaçıncı ayda başlar?

Kulaktaki östaki borusu bebeklerde yetişkinlere göre daha kısadır. Herhangi bir enfeksiyonun kulaktan ya da boğazdan başlaması durumunda yayılma olasılığı bebeklerde daha yüksek. İlk 6 aylık dönemde ağrıdan ziyade bebeklerde kulak akıntıları daha çok görülür. 6. aydan itibaren ise bebeklerde kulak ağrısı hissedilebilir şekilde kendini gösterebilir.

Bebeklerde kulak ağrısına ne iyi gelir?

Bebeklerde kulak ağrısına ne iyi gelir

Bebeklerdeki kulak ağrıları sıklıkla görülebilen durumdur. Böyle durumlarda bebeğini Kulak Burun Boğaz uzmanına gösterip tedavi ettirmelisin. Çocuklarda kulak ağrısı nasıl geçer, şimdi birlikte bakalım.

Çoğu kulak ağrısı, orta kulak iltihabından kaynaklanır. Doktor bunun için kulak damlası ve antibiyotik verebilir. Fakat doktorun vermeden kendi kafana göre kulak damlası ya da ilaç kullanma.

Doktor, asetaminofen (parasetamol) içeren ilaçları veya Aspirin gibi ağrı kesicileri de önerebilir.

Kulağa bölgesel sıcak hava verilmesi de ağrıyı hafifletir. Doktorun gerekirse nasıl uygulanacağını sana anlatacak. Ağrının nedeni çıban ya da iltihap değilse kulağının yanına sıcak havlu koyman işe yarayabilir. Bazı çocuklarda 20 dakika süreyle yapılan soğuk uygulaması daha rahatlatıcı olabiliyor.

Hastalığı boyunca kulağına su, sabun ve şampuan kaçmamasına ayrıca özen göster.

Bebeklerde kulak ağrısı için bitkisel çözüm var mı?

Dediğimiz gibi ağrının birçok sebebi olabilir. Mesela orta kulak iltihabı ilerlediyse doktorunun önerdiği antibiyotiği kullanmalı, dış kulak iltihabı ciddi boyutlardaysa kulak yolundaki iltihabı vakumla çektirmelisin.

Kulağa zeytinyağı, nane yaprağı, soğan-sarımsak suyu damlatmak gibi bitkisel çözümler çocuklarda kulak ağrılarına iyi gelebilir ama ne şekilde uygulamasın, hangi kulak ağrılarında etkili, bunların cevapları bilimsel olarak kesinleşmiş değil. Bu yüzden çocuğunu doktora götür ve alternatif tedavi seçeneklerini de kendisine sormadan uygulama.

Bu arada, bebeklerde kulak ağrısına anne sütü damlatmak gibi bir uygulama da söz konusu. Ancak yukarıda da dediğimiz gibi bu gibi uygulamalar kulak ağrısını arttırabileceğinden doktoruna danışmadan hiçbir şey yapmamalısın.

Ne zaman doktora gitmeli?

  • Ateşi olup olmadığına bak.
  • Kulak akıntısı ve işitmesinde azalma var mı diye kontrol et. Arkası dönükken ismini kısık sesle söyle. Sana cevap verip vermediğini gözlemle.
  • Bademcikleri büyümüş mü ya da kızarmış mı diye boğazına bak.
  • [Ateş](https://www.anneysen.com/ilk-yil/makale/bebek-sagligi-ve-hastaliklari-10-maddede-cocuklarda-ve-bebeklerde-ates-hakkinda-aklina-takilan-tum-sorular_10128), kulak akıntısı ve ağrı varsa doktora götür.

Bunu da öğren: Çocuklarda Dış Kulak İltihabının Belirtileri ve Tedavisi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

-->