Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde ateş annelerin korkulu rüyası. Yetişkinlik dönemine kadar pek çok kez başa geldiği için ister istemez çocuklarda ateşlenme konusunda uzmanlaşman gerek.

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? Çocuklarda ateşe ne iyi gelir? Evde ateş nasıl düşürülür? Tüm detaylar yazımızda!

Bebeklerde ateş düşürmek için adım adım ne yapmalı?

Bebeği ateşlenen annelerin çoğu, hastaneye gitmeden önce evde ateş düşürme yöntemlerini dener. Ortada ciddi bir hastalıktan kaynaklanan bir durum söz konusu olmadığı takdirde etkili sonuç veren bu yöntemler nelermiş bakalım.

1. Serin tut:

Ateşi olan bebeğini serin tutman, ince giydirmen gerekir. Çünkü onu daha çok giydirmen ve ısıtman, ateşinin tehlikeli seviyelerde yükselmesine neden olur. Bebeklerde ateşlenme olduğunda ebeveynlerin yaptığı en büyük hata, bebek üşüyüp titrediği için daha çok giydirmek oluyor.

Oda ısısının 20-21ºC olması yeterlidir. Eğer hava sıcaksa yakına bir vantilatör koyarak soğuk havanın odada dolaşmasını da sağlayabilirsin. Üzerinde sadece bebek bezi/külot da kalabilir.

2. Islak bez uygula:

  • Bebeklerde ateş düşürme yöntemlerinin en eskilerinden biri de ıslak bez kullanmaktır.

Islak bez uygulaması için;

  • Su geçirmeyen alez, muşamba gibi bir örtünün üzerine havlu koyarak bebeğini bu havlunun üzerine yatır. İncecik de bir örtü ört.
  • Bu işlem için üç adet beze ihtiyacın olacak. Birini ılık bir suyla tamamen ıslat ve suyunu sık. Katlayarak bebeğinin alnına yerleştir. Bez ısındığında bezi tekrar ıslat.
  • Bir diğer ıslak bezle bebeğinin vücudunu sil. Özellikle yüz, boyun, karın, dizler ve dirsek içleri, koltuk altı ve kasık bölgesini sil.
  • Bez kurumaya başladığında bezi ıslatarak silmeye devam et. Yaklaşık 20-30 dakika kadar bebeğinin vücudunu silmeye devam et. Islak bez uygulaması yerine bebeğine banyo da yaptırabilirsin. Bu şekilde bebeklerde vücut ısısı normal seviyesine indirilmeye çalışılır.

Bu bilgiler de bir kenarda dursun: 13 Soruda Bebek Banyosu Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

3. IIık bir duşa sok:

Bebeğini normal vücut ısısına yakın ısıda bir suya sokman da işe yarar. Burada dikkat edilmesi gereken, suyun ısısının çok düşük olmamasıdır. Çünkü yüksek ateşi çok soğuk suyla düşürmeye çalışırsan kollaps denilen ağır bir şok tablosu ortaya çıkabilir.

4. Sıvı alımını arttır:

Yüksek ateş, sıvı kaybını artırdığı için bebeğinin yeterli derecede sıvı aldığından emin olman gerekir. Eğer henüz ek gıdaya geçmeyen bebeğin ateşlendiyse ona bol bol anne sütü/formül mama vermelisin. Ek gıdaya geçtiyse sulandırılmış meyve suları, sulu çorbalar ve tabii ki su ile sıvı desteğini tamamlamalısın.

Bu tarifleri deneyebilirsin: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

5. Ateş düşürücü ilaçlar kullan:

Gerekli görüldüğü takdirde bebeklerde ateş düşürücü de kullanılabiliyor.

  • Bebeğin 6 aylıktan küçükse ilaç vermeden önce mutlaka doktoruna danış.
  • Eğer rektal ateşi 39.5 ºC'den yüksekse ve çok huzursuz görünüyorsa ılık su tatbiki ile bebeğinin ateşini düşürmeye çalış.
  • Bebeğin 6 aylıktan büyükse, ateşi 39 ºC üzerindeyse ve acil tıbbi yardım gerektirecek seviyede bir belirtisi yok ise uygun dozda ateş düşürücü ilaçlar verebilirsin. Bu tarz durumlarda genellikle asetaminofen kullanılıyor.

temassız ateş ölçer

Çocuklarda ateşi düşürmek için ne yapmalı?

Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin hepsinin çocuklarda ateşlenme durumunda da uygulanması gerektiğini söyleyelim. 2-6 yaş çocuklarda ateşe ne iyi gelir? En iyi ateş düşürücü ilaç hangisidir? Bu bilgilere de yer verdik.

  • Ateşlenen çocuk 2-6 yaş aralığındaysa onu rahatlatmak için en iyi seçenekler olan asetaminofen ve ibuprofen kullanılabilir.
  • İçerisinde 2.5-5 cm kadar ve 29.4-33.2 °C sıcaklıkta su olan küvette kompres yapmak işe yarar. Soğuk su titremeye neden olarak ateşi daha da kötüleştirebilir, aman dikkat.
  • Çocuğunu suya oturtup bir süngerle gövdesine, kollarına ve bacaklarına suyu yayabilirsin. Bu sayede vücut sıcaklığı 1-2 °C düşer.
  • Çocuklarda kusma ve ateş aynı anda yaşandığında hem asetaminofen ile ibuprofen hem de kompres uygulaması bir arada daha etkili sonuç verebilir.
  • 38,5-39 °C ateş için ateş düşürücü fitiller kullanılabilir.
  • 40 derece ateşe kadar her şey normal kabul edilir. Ancak 40,5 °C üzerinde kontrol altına alınmayan bir ateş söz konusuysa doktorla iletişime geçmek gerekir.

kulaktan ateş ölçerler

Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşer?

Yüksek ateş, bebeklerde ve çocuklarda havaleye neden olabileceği düşüncesiyle endişeye yol açabilir. Ateş ancak 41,5 gibi yüksek bir seviyede olursa beyne zarar verebilir. 40.5 °C’den düşük ateşler kendi başına zararlı değildir.

Eğer çocuğunun yüksek ateşi düşmüyorsa asetaminofen ve kompresle ateşi kontrol altına almaya çalışabilirsin. Ancak ortada bakteriyel bir enfeksiyon varsa bu yöntem yalnızca geçici bir rahatlama sağlar ve durum tekrarlar. Senin evdeki uygulamaların fayda göstermez.

Yüksek ateşin devam etmesi halinde vakit kaybetmeden doktorunla iletişime geçmelisin. Çünkü;

  • Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları,
  • Mide-bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar,
  • Özellikle kız çocuklarda görülen idrar yollar enfeksiyonu gibi durumlar söz konusu olabilir.

Bebeklerde düşmeyen ateşin altında menenjit, zatürre ve kas iltihapları gibi ciddi durumlar da yatabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda da çocuğunun hastaneye yatırılması gerekir.

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan'ın tavsiyeleri var!

Ateş düşürmek için yapılan hatalar neler?

Çocuklarda ateş düşürme yollarını artık biliyorsun. Ancak bebeğinin ateşi olduğu durumlarda yapmaman gerekenleri de öğrenmelisin.

  • Eğer bebeğin dışarı çıkmak istiyorsa onu evde kalmaya zorlama. Zaten gerçekten hasta olan bir bebek evde dinlenmek isteyecektir. Hafif aktivitelerin hiçbir zararı olmaz, ancak aşırı hareketlenmesi vücut ısısını artırabilir.
  • Doktorun tavsiye etmedikçe çocuğuna lavman yapmaya kalkışma.
  • Bebeğini aşırı giydirme ve battaniyeyle sarmalama.
  • Bebeğini ıslak bir havlu veya bezle sarma, bu cildinden ısı akışını engeller.
  • Ateşi düşürmek için aspirinli ya da sirkeli suyla çocuğunu yıkamaya veya cildine alkol sürmeye kalkışma. Bunlar ateşini düşürmeyeceği gibi cildinden emilerek zehirlenmeye bile yol açabilir.
  • Bebeklerde yüksek ateş, kalori ihtiyacını artırır. Bu nedenle bebeğini ateşlendiği durumlarda aç bırakmamalısın.
Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff
  • Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı 0-5 Yaş-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann
  • Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay