1- Kızamıkçık (Rubella) nedir?
Kızamıkçık; Rubella isimli RNA virüsünün neden olduğu, özellikle çocuklarda görülen, döküntülü ve bulaşıcı bir hastalıktır. Tek kaynağı insan olan bu hastalık için çocukluk çağında görülüyor dediysek de korunulmadığı takdirde yetişkinlerde de yaşanma ihtimali var.
Bu hastalık hakkında da bilgilenmelisin: 14 Madde ile Çocuklarda Suçiçeği
2- Kızamıkçık hastalığı nasıl bulaşır?
Kızamıkçık virüsü; yakın temas esnasında burun ve boğazdan havaya geçen damlacıklar yolu ile bulaşır. Ayrıca virüsü taşıyan kişinin eşyalarını kullanmak, temas ettiği yemeği yemek de hastalığı kapmak için yeterlidir.
Bu aşamadan sonra kızamıkçık virüsünün insan vücudundaki kuluçka süresi 14-21 gün arasında değişir. Kuluçka süreci tamamlandıktan sonra vücutta döküntüler çıkmaya başlar. Bu süreçte hastalık, en bulaşıcı olduğu evreye girer.
3- Kızamıkçık belirtileri nelerdir?
- Hafif ateş (10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular),
- Öncelikle kulakların arkalarından başlayıp yavaş yavaş yüze ve tüm vücuda yayılan, pembe-kırmızı renkli ve hafif kaşıntılı döküntüler,
- Lenf bezlerinde şişme,
- Hafif boğaz ağrısı (5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu),
- Burun akıntısı,
- Nadiren testislerde şişkinlik gibi durumlar, kızamıkçığın başlıca belirtileridir.
Kızamıkçık döküntüleri, öncelikle tek tek ortaya çıkar. Ama ilerleyen dönemlerde bunlar birleşerek daha büyük döküntüler oluşturabilirler.
Bazı çocuklar bu süreci hiç ateşlenmeden de geçirebilirler.
4- Kızamıkçık hastalığının tanısı nasıl yapılır?
Kızamıkçık, zaman zaman kızamık hastalığı ile karıştırılabiliyor. Bu yüzden belirtiler değerlendirildikten sonra, kızamıkçık testi denen Rubella IgM ile kesin sonuç alınabilir. Rubella testleri ile kandaki IgM ve IgG antikorlarının yoğunluğuna bakılır. Eğer IgM testi sonucu pozitif ise kızamıkçığın şu anda geçiriliyor olduğu anlaşılır.
Bu testin iki farklı versiyonu daha var. Bunlardan anti Rubella İgg, kadınların hamilelik sırasında kızamıkçık geçirme riskini; Rubella İgg ise test yapılan kişinin hastalığa bağışıklığının olup olmadığını gösterir.
Sizi gidi kötü kırmızı benekler: Çocuklarda Kızamık Nasıl Olur, Nasıl Geçer?
5- Kızamıkçık tedavisi nasıldır?
Kızamıkçık için özel olarak kullanılan bir ilaç ya da tedavi yöntemi mevcut değil. Genellikle belirtilerin hafifletilmesi hedeflenir. Eğer çocuğunda ateş ya da baş ağrısı gibi sorunlar varsa doktorun parasetamol içeren şurupları önerebilir.
Bunlar dışında senin de evde uygulayabileceğin bazı yöntemler var.
- Hastalığın belirtileri ortadan kalkana kadar çocuğunu okula gönderme. Bu hem diğer çocuklara hastalığın geçmesini hem de çocuğunun mikrop kapmasını engeller.
- Çocuğun kendini halsiz hissediyorsa, bu süreci yatak istirahati yaparak geçirmesini sağla.
- Bol sıvı tüketmesine yardımcı ol.
- Eğer boyun sertliği ve şiddetli baş ağrısı gibi şikayetleri varsa beklemeden bir doktora başvur.
Döküntülü hastalıklar söz konusu olunca, annelerin aklına hemen banyo sorusu geliyor. Eğer sen de “Kızamıkçık olunca banyo yapılır mı?” diye düşünüyorsan hemen aydınlatalım, yıkanmanın bu hastalık üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi yok.
Bu da çocukluk çağı hastalıklarından: 10 Madde ile Çocuklarda Kabakulak
6- Kızamıkçık ne kadar sürer?
Kızamıkçık belirtileri, 5-7 gün içerisinde hafiflemeye başlar. 10 gün içerisinde ise tamamen ortadan kalkar.
7- Kızamıkçık hastalığından nasıl korunulur?
Bu hastalığın en iyi korunma yöntemi kızamıkçık aşısı olmaktır. Bu aşı, kızamıkçık-kabakulak-kızamık şeklinde birlikte yapılan KKK aşısının bir parçasıdır. Bebeğin öncelikle 12-15 aylık olduğunda ilk KKK aşısını olur. Ardından 4-6 yaşları arasında ikinci dozu da almalıdır. İkinci doz KKK, hastalık çocuklar arasında yayılmasın diye genelde okullarda toplu olarak yapılıyor.
Ay ay bebek aşı takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?
Kızamıkçık aşısının yan etkileri çok azdır. Bazı çocuklarda nadir olarak ateş ve kızarıklık meydana gelebilir. Ama bunlar kısa süreli yan etkilerdir.
Kızamıkçık aşısının tüm dozlarını olarak hastalığa karşı bağışıklık kazanılabilir. Aynı zamanda hastalığı geçirip iyileşenler de kızamıkçığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanmış olur.
Bunlar dışında, hastalıktan korumak için çocuğunu kızamıkçık geçiren kişilerden uzak tutarak ve hijyenine dikkat ederek koruyabilirsin.
Bu arada belirtmekte fayda var. Çevrende hamile kadınlar varsa ve çocuğun kızamıkçıksa onları muhakkak bu hastalık konusunda uyarmalı, çocuğunu uzak tutmalısın. Çünkü hamilelikte kızamıkçık geçirmek, anne karnındaki bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kaynaklar:
Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay
Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler?-Arlene Eisenber-Heidi Murkoff-Sandee E. Hathaway