1- Doğru renkler seç!
Çocuk odasına hakim olacak renk çok önemli. Çünkü renklerin insanlar üzerinde ciddi psikolojik etkiler var. Bu yüzden minik yavrun için daha soft ve enerjisi yüksek renkler tercih edebilirsin. Bunlar arasında mavi, yeşil, bej, toz pembe gibi renkler var.
Kırmızı, siyah, kahverengi gibi renklerle tasarlanan odalar da hoş görünüyor olabilir. Ancak bu renklerin odayı boğma, uyku getirme gibi özellikleri söz konusu olabilir. Bu yüzden özellikle okul çağındaki çocuğunun odası için daha yumuşak ve canlı renkler seçmeni öneririz.
Daha fazla bilgi burada: Renklerin Psikolojik Etkileri!
2- Odayı çok eşya ile doldurma!
Geniş alanlar her zaman insana kendini iyi hissettirir. Bu yüzden çocuğunun odasında oynayıp rahatça hareket edebileceği bir alan bırakmak için çok eşya ile boğmamalısın. Dekoratif olsun diye fazla aksesuar kullanmak, ihtiyacı olmayan büyük dolaplar, masalar ya da kitaplıklara gerek yok. İhtiyacı olduğu kadar eşya ile çocuk odası dekoru yaparak ferahlık sağlaman iyi olacak.
3- Aydınlatmaya dikkat et!
Özellikle okul çağındaki çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir konu, aydınlatma! Doğru renkte ve doğru şekilde yayılan bir ışık kaynağı seçmek önemli. Bu yüzden çok loş olmayan ancak çok da beyaz olmayan, gün ışığı tarzından bir kaynak seçebilirsin. Bu sayede çocuğun ders çalışmaya ya da kitap okumaya daha iyi odaklanır, çalışma esnasında uykusu gelmez. Bu arada ışığın bir noktadan bütün odaya yayılmasını tercih edebilirsin.
Doğru ışığı öğrendikten sonra çocuk odası dekorasyon ürünlerinden olan avizeleri seçebilirsin.
Burada örnekler var: Çocuk Odası Avizeleri İçin 7 Hayvancıklı Fikir
4- Doğru malzemeler seç!
Çocuk odası düzenlemesi yaparken seçeceğin tüm ürünlerin mümkün olduğunca doğal, kimyasal içermeyen malzemelerle üretilmesine dikkat etmelisin. Örneğin dolap, masa gibi büyük parçalarda kimyasal içeren boya gibi malzemeler olmamalı. Perde, nevresim gibi ürünlerin sentetik olmaması, pamuklu ürünleri tercih etmen faydalı olabilir.
5- Depolama alanları oluştur!
Özellikle oyuncaklar, boya kalemleri ve kullandığı diğer küçük parçalı ürünler için odasında dekoratif de görünen oyuncak sepetlerini, ahşap kutuları kullanabilirsin. Böylece hem kalabalığı engellersin hem de dekorasyona katkı sağlarsın.
Oyuncak Sepeti: Şirin, Kullanışlı ve Çeşit Çeşit Modellerle!
6- Esnetilebilecek dekorasyon fikirlerine göz at!
Çocuğun hızla büyüyecek, fikirleri de aynı hızla değişecek. Bu yüzden kolayca değiştirebileceğin bir dekorasyon deneyebilirsin. Örneğin duvar kağıdı ya da boya kullanmak yerine duvar sticker’ları deneyebilirsin. Bej gibi daha sabit renkler seçip mobilyaların üzerinde süsleme değişiklikleri yapabilirsin. Böylece sürekli çocuk odası dizaynları değiştirmek zorunda kalmazsın.
Çocuk Odası Aksesuarları İle Odalar Renkleniyor!
7- Mutlaka çocuğunun fikrine danış!
Elbette tüm odaya o kadar versin demiyoruz. Ama yaşayacağı, vakit geçireceği, uyuyacağı odasında kendi zevklerini barındıran ürünler bulunması iyi olur. Böylece odasına olan aidiyet duygusu gelişir ve ciddiye alındığını düşüneceği için de özgüveni gelişir. En azından hangi rengi tercih edeceğini ona sorman bile yeterli olacaktır.
8- Güvenlik önlemleri al!
Bütün odayı döşedin, gerekli tüm ürünleri aldın. Sırada bu ürünler ve çocuğun arasındaki güveni sağlamak var. Biliyorsun çocuğun oldukça hareketli, odasında koşup zıplayacak ve oyunlar oynayacak. Bu yüzden eşyalarının devrilme ya da sivri kenarlara çarpıp yaralanma riski her zaman var.
Bu riski önlemek adına dolapları, kitaplıkları, masasını duvara sabitleyebilir; sivri kenarlara köşe koruyucu ürünler takabilirsin.