Waldorf yaklaşım nedir?
1919 yılında Rudolf Steiner tarafından ortaya konan ve Waldorf Astoria sigara fabrikası işçilerinin çocuklarına verilen bu eğitim şekli, kısa zamanda gitgide yayıldı. Steiner’in önayak olduğu bu yaklaşımın temel taşında her çocuğun bir potansiyelinin olduğu ve bu potansiyel uygun koşullar sağlandığında ortaya çıktığı vardır.
Waldorf felsefesi ya da diğer adıyla Steiner yaklaşımına göre; Waldorf eğitim metodu tüm çocukların yaşamları boyunca öğrenmelerini devam ettirmeyi ve potansiyellerini tam olarak geliştirmelerini amaçlamaktadır. Ayrıca çocukların rekabet etmeleri yerine saygılı şekilde davranarak toplumsal aidiyet duygusunu edinmelerini sağlamaktır. Yani Waldorf eğitim metodu, saygıyı, potansiyeli ve merak duygusunu teşvik etmeyi hedefleyen bir eğitim ortamı sunma ve sağlıklı gelişimi destekleme için okul öncesi eğitim adına ideal bir yöntemdir.
Çocuklarda Duygusal Zeka Geliştirme Önerileri!
Waldorf eğitim yaklaşımında sanatın yeri
Sanata yer ayırmak, çocuklara yaratıcı oyunlar sunmak, çocukların yaratıcılıklarını geliştirir. Steiner’a göre bir çocuğun oyuncakları az ve sade olmalı. Bu durum çocuğun yaratıcılığının gelişmesine yardımcı olur. Steiner ayrıca oyuncakların ortada saçılmış olması yerine sepetlerde ya da raflarda düzgün şekilde kalması, oyun alanının düzenlenmiş olması çocukların gelişiminde önemli bir rol oynadığını düşünür. Ayrıca çocuğun ritmini ortaya çıkarması için müzikle iç içe olması ve bu konulara yeteneği varsa üzerine gidilmesi gerekir.
Waldorf yaklaşımı özellikleri nelerdir?
Antroposofi Waldorf yaklaşımının en temel ilkesidir. Bu kavram insan bilgeliğinin çalışması yani insanın kendini bilmesi anlamına gelir. Bu ilke Waldorf yaklaşımını benimseyen eğitimciler tarafından benimsenir ve öğrencilere aşılanır. Öğretmenler, bilgi ve doğruluğa bağlı olarak çocuklara güzellik, doğruluk ve saygıyı öğretirler.
Öritmi Steiner’ın hareket sanatı olarak adlandırılır. Öritmi, konuşma ve müziğin hareketler ve jestler yoluyla görünür hâle gelmesini hedefler. Müzik veya konuşma bedensel hareketlerle ifade edilir, neredeyse dansla ifade edilen bir beden dili denebilir. Bu sayede çocukların uyum ve dengelerinin gelişmesini sağlar.
Gelişime saygı Her çocuk kendine özeldir ve her çocuğun bireysel gelişimine ve gelişim aşamalarına saygı duyulmalıdır. Ayrıca her çocuğa gelişimine göre eğitim verilmelidir.
Yaşlara Göre Çocuklarda Bilişsel Gelişim Özellikleri
Hayal gücünün beslenmesi
El işçiliğe dahil her türlü sanat şeklinin eğitime dahil edilmesi
Merak edersen: Çocuğunu Anaokuluna Ne Zaman Göndermelisin?
Waldorf okulunun temel ilkeleri nelerdir?
- Sosyo-ekonomik durumu, ırkı ve dini ne olursa olsun bütün çocuklar okula kabul edilmelidir.
- Eğitim 12 yıl kesintisiz devam etmeli, öğrenciler farklı eğitim türlerine yönlendirilmemeli.
- Her çocuğun farklı bireysel özellikleri ve kendi üstün yetenekleri olduğu kabul edilmeli. Eğitim planlanırken çocukların neleri öğrenebilecekleri göz önüne alınmalı. Çocuğun sahip olduğu bütün yetenekleri geliştirmesi amaçlanmalı.
- İnsanın içerisinde bulunan ritmin ortaya çıkması sağlanmalı.
- Okulun devletten bağımsız ve demokratik bir ortam olması sağlanması. Ayrıca her okul içinde bulunduğu topluma göre müfredatını düzenlemeli.
- Okul, öğretmenler tarafından yönetilmeli ve içerisinde hiyerarşi olmamalı.
- İlköğretim eğitiminin sekiz yılı boyunca aynı öğretmen ile sürmeli.
- Waldorf eğitiminde karne neredeyse liseye kadar verilmez. Değerlendirme sistemi uzun raporlar, notlar, ev ziyaretleri gibi durumlarla şekillenir.
- Çocuğun becerinin uygulanması, yaratıcılığın güçlendirilmesi, hayal gücünün uyarılması, anlama ve empati duygularının beslenmesi, sosyal sorumluluğun artması gibi durumlar hedeflenir.
Bu metot da hoşuna gidebilir: Montessori Eğitimi İle Çocuğunu Özgürleştirerek Büyüt!
Waldorf eğitim modeli neden tercih edilmeli?
- Çocuğun bireysel gelişiminin desteklenmesi,
- Çocuğun neyi değil, nasıl düşünmesi gerektiğini öğrenmesi,
- Çocuğun yaratıcılığının desteklenmesi,
- Çocuğun özgüveninin desteklenmesi ve kendine yetmesi gibi hedefler sana uygunsa, Waldorf yaklaşımı okul öncesi eğitim için uygun bir seçenek olabilir.