Anaokulu başlama yaşı kaç olmalı?
Biliyorsun ki her çocuğun bedensel ve ruhsal gelişimine göre kreşe başlama yaşı değişebilir. Eğer çocuğunun gelişim yönünden uygun olduğunu düşünüyorsan 2 yaşından itibaren onu anaokuluna gönderebilirsin. Çocuklar kaç yaşında kreşe başlamalı sorusuna uzmanlar, 2 ve 3 yaşları arası şeklinde yanıt veriyorlar. Bu yaştaki çocuklar için okul öncesi etkinlikler ve eğitim yöntemleri çok daha etkili oluyor.
2 yaşında kreş uygun mu?
2 yaşındaki çocuğunu kreşe gönderebilirsin ancak dikkat etmen gereken bir konu var: 2 yaş, kreş için uygun bir yaş olmayabilir. Çünkü çocuğun uzun süreli ayrılığa henüz hazır değil. Bu yüzden günün belirli saatleri oyun gruplarına katılarak kreş eğitimine başlaması iyi olur. Daha sonra kademeli olarak bu süreyi arttırırsın. Ayrıca anaokulunu ilk günlerinde çocuğuna eşlik etmen onu rahatlatır. Çocuğun da alışma sürecini sorunsuz geçirmiş olur.
“Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum” kitabında tam gün olmadığı sürece bebeğini 2 yaşından itibaren kreşe gönderebileceğin söyleniyor. Ancak Uzman Klinik Psikolog İpek Gökozan’a göre 2 yaş kreş için erken. Çünkü 0-3 yaş arası, bebeklerin beyin gelişiminin en hızlı yaşandığı, annelerine ihtiyaçlarının çok fazla olduğu bir dönem. Aşağıdaki videodan Psikolog İpek Gökozan’a kulak verebilirsin.
Belirtelim, her çocuğun kreşe başlama yaşı kendi fiziksel ve zihinsel gelişim sürecine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden bebeğinin anaokulu yaşı için en uygun bilgiyi uzmanlardan alabilirsin.
3 yaş kreş psikolojisi nasıldır?
3 yaş; sosyalleşme ihtiyacının arttığı, insan ilişkilerinin geliştiği, anneden ayrılırken sorunların azaldığı bir yaş. Bu nedenle bebeğini tam gün anaokuluna bırakmaya başlayabilirsin. Ancak belirtelim, eğer çocuğunu daha önce kreşe göndermediysen tam gün değil; belirli saat aralığında kreşe gitmesini tercih etmelisin.
Bu noktada aklında olmasını istediğimiz bir konu daha var, o da 3 yaş sendromu.
3 yaşındaki çocuklarda inatçılık, bağımsızlık isteği, utanma duygusunun olmaması ya da yeni yeni kazanılmaya başlaması, artan bedensel hareketlilik ve sürekli ilerleyen dil becerileri görülür. Bu özellikler kreş ortamına ayak uydurmada çocuğun için zorluk yaratır. Kreş ortamının kuralcı yapısı çocuğunu rahatsız edebilir. Bu da öfke krizine neden olur.
Çocuğunun bu dönemde yaşadığı sorunlara ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için Üç Yaş Sendromu yazımızı okuyabilirsin.
Çocuğun anaokuluna hazır olduğu nasıl anlaşılır?
Çocukların anaokulu başlama yaşı önemli bir kriter ama tek dikkat etmen gereken bu değil. Her çocuk farklıdır. Çocuğunun psikolojik olarak da anaokuluna başlamaya hazır olduğundan emin olmalısın. Peki, bunu nasıl yapacaksın?
Çocuğunu gözlemleyerek bunu anlayabilirsin. Mesela ona parka götürdüğünde bir bak bakalım çevresindeki yaşıtlarla sosyalleşme, paylaşma isteği oluyor mu? Eğer böyle bir davranış sergiliyorsa anaokulu yaşı olabilir. Yine de emin olamıyorsan bir uzmana danışmanda fayda var.
Çalışma hayatının içindeysen, vaktini ve enerjini çocuğuna verimli olacak şekilde harcayamadığını düşünüyorsan okul öncesi eğitimini aksatmaması için çocuğunu 3 yaşından önce de anaokuluna vermeyi düşünebilirsin.
"Anaokulu gerekli mi, gitmezse ne olur?" diyorsan: Anaokulunun çocuğa faydaları nelerdir?
Anaokuluna alışma ne kadar sürer?
Kreşe alışma süresi her çocuk için değişir. Ortalama 10 gün içinde çocuğunun kreşe alışmasını bekleyebilirsin. Ancak bu süre uzarsa çocuğunun bağlanma problemi olabilir. Böyle bir durumda pedagogla görüşmen iyi olur.
Anaokuluna gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılır?
Genellikle 3 yaşın altındaki çocukların anaokuluna uyum süreci daha zorlu olur. Çocuğunu yaşını doldurduğu halde anaokuluna gitmekten korkuyorsa Çocuklarda Anaokuluna Uyum Sürecini Kolaylaştırmanın Yolları yazımızı okuyabilirsin.