Hamilelik Sırasında Yapılan Testler Nelerdir?| Prof. Dr. İsmail Çepni| Video| Anneysen
Prof. Dr. İsmail Çepni, gebelik sırasında yapılan testlerin hangileri olduğunu, önemini ve bu testlerin hangi dönemde yapılacağını anlatıyor.
Öncelikle gebelikte düzenli kontrollere gitmek çok önemli. Bazı hekimler ilk 3 ayda 2 haftada bir gebeyi görürler, daha sonra ayda bir kontrole geçerler. 34. haftadan sonra ise tekrar 2 haftada bir kontroller yaparlar. Bu süreçte bazı testlerin de yapılması gerekiyor. Bunların amacı ise bebek ve annenin iyi olup olmadığını görmek. Bu testlerde annenin tansiyonu, ayaklarındaki şişlikler ve diğer şikayetleri de dikkate alınıyor. Gerekli görülürse kan sayımı, idrar tahlili gibi testler de yapılıyor.
Belli haftalarda da bebeğin anneye yansıttığı sıkıntılar da gözlemlenmeli. Bunlardan en önemlisi 24. haftadan sonra yapılması gereken şeker yükleme testidir. Eğer ailede diyabetle ilgili bir sıkıntı varsa daha erkenden açlık-tokluk kan şekeri bakılarak değerlendirebilir. Eğer risk grubunda değilse 24. haftadan sonra 50 gr şeker yükleme testi yapılır. Bu yaklaşık 1,5 baklava dilimidir. Dolayısıyla çevreden duyduğunuz şeker testi zararlıdır sözlerine inanamamalısınız. Eğer gebelikte şeker tespit edilmezse bebeğin;
- Kilosu yüksek,
- Kalp özrü fazla,
- Genel anomali denen riski 4 kat yüksek olabilir. Bu yüzden yükleme testinin muhakkak yapılması gerekir.
Diğer yandan bebeğin sağlığını tespit eden testler var. Bunlar genellikle 3. ay ev 21. haftalarda yapılıyor. 12. haftada bebeğin ense kalınlığına, 22. ve 21. haftada ise organları iyi gelişmiş mi diye bakılıyor. Günümüzde artık amniyosentezin yerine geçen ve anne kanından hücreler belirlenerek risk var mı yok mu anlaşılan DNA analiz testleri var. Gerektiğinde bunlar da yaptırılmalıdır.
Daha fazla bilgi için bak: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!