Bebekler Uykuda Neden Sıçrar?

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar?

Özellikle ilk kez anne ve baba olmuş olan ebeveynler çocuklarının her hareketini çok fazla gözlemliyorlar. Bu da bebeğin her davranışının acaba normal mi yoksa bir sorun mu var, diye sorgulanmasına yol açıyor. Bebeğin uykuda sıçraması da bu davranışlardan biri.

Bebekler uykuda neden sıçrar, bebeğin uykudayken irkilmesi normal mi? Senin için araştırdık!

Bebekler uykuda neden sıçrar?

Özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda yeni doğan bebeğin uykuda sıçraması ya da sıçrayarak uyanması sık karşılaşılan bir durum. Bu tarz durumlar anlık da olsa bebeğin için endişelenmene yol açabilir. Ancak eğer başka bir belirti yoksa bebeğin uyurken sıçraması çoğu zaman korkulacak bir durum değil.

Doğumdan sonraki ilk yıl bebeklerde uykuda irkilme farklı nedenlere bağlı olarak da görülebilir. İrkilme bebeğinin kol ve bacaklarında kasılmalar şeklinde meydana gelebileceği gibi, daha uzun süreli olup bebeğini uykusundan uyandırabilecek kadar etkili de olabilir. Uykuda irkilme pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Bebeklerde uykuda irkilme nedenleri

bebeklerde uykuda irkilme

1. Bebeğin yeterli miktarda süt almaması

Bebeklerde irkilme nedenleri arasındaki en önemli faktör, açlık. Bebeğinin gün içerisinde yeterli miktarda anne sütü almamış olması acıkmasına yol açarak uykuda irkilmesine neden olacaktır. Bu nedenle bebeğini belli saat aralıklarıyla emzirmeye özen göstermelisin.

Anlattık: Bebeklerde Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

2. Gaz birikmesi

Bebeğin uykuda sürekli sıçraması gaz birikmesinden dolayı da olabilir. Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz sancısı daha fazla oluyor. Bu yüzden ek gıdaya geçtikten sonra bebeğin doğumdan sonraki ilk aylarda olduğu kadar uykusunda sıçramaz.

Uzman Dr. Elif Erdem Özcan anlattı!

3. Uyku problemi

Uykusuzluk da bebeklerin uykuda irkilmesinin altında yatan tetikleyicilerden bir diğeridir. Eğer bebeğin uyku sorunu yaşıyorsa ya da uykuya dalamama gibi problemleri varsa zaman zaman irkilmesi son derece normal.

4. Epilepsi

Uykuda irkilmelerin altında çoğunlukla korkutucu sebepler yatmaz. Ancak bebeklerde uyanıkken irkilme epilepsi hastalığının habercisi olabilir.

Mutlaka öğren: Bebeklerde Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

5. Vitamin eksikliği

Bebeğin uykuya dalarken sıçramasının nedeni vitamin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. İrkilme sorununun altında yatan sebebi tespit etmek için ilk olarak bebeğin EEG beyin filminin çekilmesi istenebilir. Eğer bu filmin sonucunda herhangi bir sorun çıkmazsa bebeğine vitamin testi yapılabilir.

6. Üşütme/enfeksiyon

Bebeklerin uykuda sıçramasının sık görülen bir durum olduğunu söyledik. Ancak irkilmenin yanı sıra ateş ve öksürük gibi belirtiler de varsa bebeğin üşütmüş olabilir. Bu durumda da vakit kaybetmeden bebeğini doktora götürmelisin.

İhtiyacın olabilir: Bebeklerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Bebekteki ani sıçrama epilepsi olabilir!

Epilepsi özellikle 0-1 yaş arasındaki bebeklik döneminde ortaya çıkıyor. Vücutta kasılma ve çenenin kilitlenmesi gibi büyük nöbetlerle değil de çok fark edilemeyecek küçük nöbetlerle de meydana gelebiliyor. Bebeklerde ani sıçramalar da epilepsiye işaret edebiliyor. Kısa süren epilepsi nöbetleri olabileceği için nörologlar sadece kollar, bacaklar ve baş bölgesinde görülen ani sıçramaların önemsenmesi gerektiğini söylüyorlar.

Bebeklerde sıçrama ne zaman geçer?

Sıçrama refleksi bebeklerde genellikle 3. aydan itibaren kaybolmaya başlıyor. Fakat bazen bu durumun 6 aya kadar devam ettiği de olabiliyor. İrkilme gibi basit refleksler genellikle 1 yaştan itibaren kayboluyor. Çünkü sinir sistemleri geliştikçe bebeklerin uykuda sıçraması azalmaya başlıyor. Bu ani sıçramalar bazen tehlikeli durumlara işaret edebildiği gibi irkilme reflekslerinin hiç görülmemesi de bebeğin santral sinir sisteminde zedelenme olduğunun ya da farklı bir hastalığın baskılandığının habercisi olabilir.

Özetle epilepsi gibi nadir rastlanan durumlar söz konusu değilse ilk 12 ay bebeklerde uykudan sıçrayarak uyanmanın, irkilmenin normal karşılandığını söyleyelim. Ancak 1 yaştan itibaren de bu durum sıklıkla devam ediyorsa çocuğunu bir uzmana göstermeyi ihmal etmemelisin.

Bu da ilgini çekebilir: Bebekler Rüya Görür mü?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: