Süt sağma pompasına ihtiyacın var mı?
İster bolca emziriyor ol ister bebeğin emmek istemesin, doğum sonrasında bir süt makinesine muhakkak ihtiyacın olacak! Ancak kullanım sıklığını; yaşam stiline, sütünün miktarına ve bebeğinin iştahına bağlı olarak sen belirleyeceksin. Sütünü hangi durumlarda sağmanın önemli olduğu ve göğüs pompaları hakkında genel bilgilendirmemizin olduğu Anne Sütü Sağma ve Göğüs Pompası Kullanımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey yazımızı okumanı öneririz.
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki arkadaşın için doğru olan bir göğüs pompası senin için doğru olmayabilir. Onun yaşam şekli, anne sütü miktarı ve bebeğinin emiş gücü farklı, senin ihtiyacın farklıdır. Bu yüzden göğüs pompası türleri ve satın alma kararında etkili olacak faktörleri ince eleyip sık dokuyarak kendine en uygun pompayı seçmelisin.
Süt pompası çeşitleri neler?
Temelde piyasada iki tipte göğüs pompası bulunuyor. Biz burada senin için özetledik:
Manuel süt pompası
- Elle çalışır.
- Her seferinde tek göğsü sağmana yardımcı olur.
- Elektrikli olanlara göre biraz daha hesaplı, daha küçük ve daha hafiftir.
- Ancak süt sağma işlemi biraz uzun sürebilir ve ellerin yorulabilir.
- Yine de kısa seyahatlerde, işe gidiyorsan çantanda kolayca taşıyabileceğin için tercih edebilirsin.
Elektrikli süt pompası
- Elektrikle ya da pille çalışır.
- Haftada 3 ve daha fazla sağım yapanların elektrikli tercih etmesini öneririz. Kendi içerisinde ikiye ayrılır.
1- Tekli sağım yapılabilen elektrikli süt sağma makinesi:Tek seferde tek göğsü sağmana yardımcı olan pompalardır.
2- İkili sağım yapılabilen elektrikli süt sağma makinesi: Tek seferde tek göğsü ya da arzu edersen iki göğsü birden sağabileceğin pompalardır. Son derece verimli pompalardır. İki göğsü aynı anda sağmak sana çok zaman kazandırır. Bu özelliklere bakarak süt pompası manuel mi elektrikli mi olmalı karar verebilirsin.
Hangi marka ve modelleri önerdik, oku: En İyi 10 Elektrikli Süt Sağma Makinesi
Burada anlattığımız pompalar dışında hastane tipi pompalar da var. Hastane tipi süt sağma makinesinin emiş gücü çok daha fazladır. Özellikle bebeğinden uzak kalmak durumunda olan annelere, prematüre bebek annelerine ya da süt ememeyen bebek annelerine öneririz. Bu pompaların fiyatları ise bütçeni sarsabilir; bu yüzden kiralama seçeneğini düşünebilirsin.
Süt sağma pompası seçerken dikkat etmen gereken 6 özellik
1- Tam oturan kenarlar: Bir göğüs pompasının en önemli özelliklerinden biri, anne memesine uyumudur. Plastik kenarların tam oturması hem daha verimli sağım olanağı sağlar hem de meme ucunun pompaya sürtmesi nedeniyle ağrı, kanama ve hatta enfeksiyon yaşama ihtimalinin önüne geçer. Pek çok markada farklı boylarda göğüs aparatı bulunur. Kendine uygun olanı seçmen çok önemli.
2- Aşamalı sağım özelliği: Aşamalı sağım aslında pek çok markada bulunuyor. Minimum iki aşamalı sağım özelliği olan bir pompa satın almanı öneririz. İlk aşama, uyarı aşamasıdır. Uyarı aşaması kısa kısa ve sık sık uyarı yapılan bir aşamadır. İkinci aşama ise yavaş ve yoğun vakumlama aşamasıdır.
3- Çalışma sesi: Çalışma sırasında manuel pompalarda doğal olarak bir pompalama sesi çıkar. Elektrikli ve pilli olanlar ise biraz daha sesli çalışır. Bebeğin uyurken ya da iş yerinde sessizce sağım yapman gerekebilir. Bu yüzden sessiz ve de vibrasyonsuz çalışma özelliği sunanları seçmeni öneririz.
4- Çalışma şekli: Manuel ve elektrikli/pilli çalışan göğüs pompaları olduğunu artık biliyoruz. Bazı elektrikli pompalar manuel kit yardımı ile manuel el pompasına dönüşebilir. Bazı manuel pompalar da elle kullanım aparatı yerine kombi kit yardımı ile elektrikli pompaya dönüşebilir. Bu da aslında satın aldığın bir tip pompanın her iki tipteki göğüs pompası özelliklerini kapsaması anlamına gelir ki tercihini etkileyebilir. Bu arada, güç kaynağı olarak PC, laptop, powerbank, araç çakmak girişi ve USB kullanabilen pompaların olduğunu da belirtelim. Artık hepimiz bu teknolojiyle içiçe yaşıyoruz. Dolayısıyla kullanım kolaylığı sağlayabilen bu yöntemlerin olup olmaması seçiminde etkili olabilir.
5- Gösterge: Manuel pompalarda değil; ancak elektrikli pompalarda LED ve LCD göstergeleri pek çok markada mevcut. Bu göstergeler hangi modda, hangi çekim gücünde sağım yaptığını kolayca görebilmeni sağlar. Böylelikle sana en uygun modu ve çekim gücünü bulabilir, hatta pompanın hafıza özelliği varsa hafızaya da alabilirsin.
6- Materyal: Anne sütü ile temas eden pompa kısımlarının BPA ve BPS içermemesi önemlidir.
Hayatını kolaylaştıracak 8 süt sağma makinesi aksesuarı
Seçimini yaparken göğüs pompası markalarının ve modellerinin sunduğu aksesuarları da incelemeni öneririz.
1- Taşıma çantası: İlk başta çok önemli değilmiş gibi gelse de pompayı taşıyabileceğin ve anne sütünü muhafaza edebileceğin taşıma çantası çok işine yarayacaktır.
2- Boyun askısı: Süt sağan annelere hareket özgürlüğü sağlamak için bazı markalar aksesuar olarak boyun askısı ve kemer üretiyorlar. Süt sağmak çoğu anneler için çok özel bir konsantrasyon gerektiriyor. Hatta uzmanlar tarafından sakin ve sessiz bir odada, huzurlu bir şekilde süt sağmanın anne sütü verimliliğini de artırdığı belirtiliyor. Bu yüzden başka bir iş yaparken süt sağmayı öneriyor olmasak da bazı durumlar için gerekli olabilir.
3- Göğüs kalkanı kapağı: İşte hijyen açısından son derece gerekli olduğunu düşündüğümüz bir akseuar, göğüs kalkanı kapağı! Çünkü nereye gidersen git, kalkan kapağını kapatıp özel çantasına koyabilir ve pompanın temizliği konusunda hiçbir endişe yaşamazsın.
4- Süt saklama aksesuarları: Sütünü sağdıktan sonra depolama amaçlı olarak süt saklama kaplarına ihtiyacın olacak. Bazı markalarda sağım yapılan kap, doğrudan biberona ve süt saklama kabına dönüşebiliyor. Bu da başka bir kaba ihtiyaç duymaksızın bebeğini besleme kolaylığı sunar. Sağım yaptığın kabı doğrudan dondurucuya ve de buzdolabına koyabilmen de sana büyük rahatlık sağlar.
Bilmen lazım: Anne Sütünü Saklama ile İlgili Bilmen Gereken Doğrular ve Yanlışlar
5- Soğutucu çanta: Gün içerisinde bebeğinden uzak kalman gerekiyorsa yanında soğutucu çanta bulundurman çok işine yarayacak. Soğutucu çantalar ortalama 3 ila 8 kap anne sütünü bir arada tutabilecek büyüklüktedir. Bebeğine gün içerisinde gerekli olan anne sütü miktarına göre uygun büyüklükte bir soğutucu çanta satın almanı öneririz. Bu soğutucunun anne sütünü ne kadar süre istenilen ısıda tutabileceğini de araştırmalısın.
Şunu da belirtmemizde fayda var: Bazı markalar yukarıda detaylıca anlattığımız aksesuarlardan bazılarını pompa paketine dahil etse de, bazı markalarda ekstra ücret ödemen gerekebilir. Bu yüzden hangi aksesuarlar ürün fiyatına dahil, hangileri değil bunu detaylıca öğrenmelisin.
8- Yedek parçalar: Göğüs pompasının bazı parçaları çok kullanmaktan, sterilizasyon amaçlı olarak kaynatılmaktan vb. sebeplerle deforme olabilir. Bu yüzden parçaların yedeğinin temin edilebiliyor olup olmadığını çok iyi araştırmalısın.
Bunlara da ihtiyacın olacak: Emziren Annelerin En Çok Kullandığı 11 Emzirme Dönemi Ürünü!
Süt sağım makinesi sana özeldir!
- Göğüs pompaları tıpkı diş fırçaları gibi kişiye özeldir. Güvenlik ve hijyen açısından paylaşmamalı ve ödünç almamalısın.
- Anne sütü, biyolojik bir maddedir. HIV ve CMV gibi virüsleri bilmeden başkasına aktarmak mümkün. Özellikle meme ucu çatlağı varsa anne sütü sağıldığı zaman kan, pompanın dış kısmıyla temas edebilir. Yıkansa bile bakteri ve virüsler bulaşabilir. Eğer ikinci el bir göğüs pompası satın alacaksan ya da bir arkadaşınınkini ödünç almayı tercih ediyorsan en azından göğüs aparatını yeni almanı öneririz.
İşine yarayacak :En İyi 8 Göğüs Ucu Kremi
- Ayrıca elektrikli göğüs pompalarının motor ömrü pek uzun değil. Tek bir çocuk için kullanılıyorsa genellikle motor ömrü 1 yıldır. Her ne kadar garanti süresi üreticiye ve modele göre değişse de, ortalama olarak 1 yıl boyunca ve günde 3 kez süt sağıyorsan, yılın sonunda motorun gücü azalır. Ödünç alırken ya da satın alırken bunu da göz önünde bulundurman gerek.