Önce öğrenelim: Meme reddi nedir?
Bebeğin çeşitli nedenlerle;
- Emmek istememesi,
- Memeye geldiğinde kafasını çevirmesi,
- Bebeğin memede ağlaması ve çığlık atması,
- Emerken kısa sürede memeyi bırakması durumlarına meme reddi deniyor. Bu süreç belirli dönemlerde tekrarlayabiliyor ve ne yazık ki bazen annenin de sabır sınırlarını zorlayabiliyor. Bebeklerde memeyi reddetme döneminde anneler “Ya emmezse!” korkusuyla kendilerini strese sokabiliyorlar ve bu huzursuzluk bebeğe de yansıyabiliyor.
Meme reddi neden olur sorusunun birçok cevabı var. Nedenlerinden ve çözüm önerilerinden aşağıda bahsettik. Bakalım bebekler neden emmek istemez?
1- Pamukçuk
Bebeklerde pamukçuk, çok sık görülen bir ağız enfeksiyonu! Candida Albicans adlı mantarın neden olduğu bu sorun, bebeğinin ağız içinde; dil, damak ve yanakların iç yüzünde beyaz tabakalar halinde ortaya çıkıyor. Nadir olarak anüsünde de meydana gelebiliyor ama burada kırmızı bir tabaka oluşturduğu için pişikle karıştırılabiliyor.
Bebeğinin ağzında pamukçuk varsa emmek istemez, ağzına herhangi bir şey değdiğinde huzursuzlanır. Büyük ihtimal emme ve yutma güçlüğü de yaşayacaktır.
Pamukçuğun bebeğinden sana geçme ihtimali de var. Bu yüzden temkinli olmalısın. Bebeklerde Pamukçuk Nedir, Nasıl Geçer? yazımızda neler yapabileceğini anlattık.
2- Burun tıkanıklığı
Bebeğin soğuk algınlığı, grip ya da alerji gibi hastalıklar yaşadığında, burun tıkanıklığı sorunu ile karşı karşıya kalacak. Bu durumda ağzından nefes almak için memeyi bırakacak ve dolayısıyla emmek istemeyecek. Bebeklerde meme reddinin en önemli nedenlerinden biri bu. Bebeğinin burun tıkanıklığını gidermek için doktorunun önerisiyle bazı sprey ilaçlar, burun aspiratörü ve buharlı nemlendirici kullanabilirsin.
Daha fazlası için: Gel Nefes Gel: Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Her Şey
3- Kulak enfeksiyonu
Ateşli hastalıklar, soğuk algınlığı ya da yanlış temizleme gibi nedenlerle bebeğin kulak enfeksiyonu yaşayabilir. Böyle bir durumda, bebeğinin kulağındaki ağrı çenesine de yayılacak ve emerken yapacağı yutkunma hareketi büyük bir ağrıya yol açacak. Bu yüzden emmeyi reddetmesi de kaçınılmaz olacaktır.
Bebeğin elini kulağına götürüp ağlıyorsa, bir enfeksiyon durumunu düşünebilirsin. Kulak enfeksiyonunun çözümü için kesinlikle beklemeden doktorundan yardım almalısın.
Bu yazı da sana yardımcı olabilir: Çocuklarda Kulak Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey
4- Diş çıkarma
Bebeğin, ilk 5.-10. ayın içerisinde ilk dişini çıkaracak. Bu süreç içerisinde de gün yüzüne çıkmak için sabırsızlanan dişleri, diş etlerine baskı yapacak. Bu baskı da hassasiyet, acı ve gerginliğe neden olacak. Bu yüzden bebeğinin diş çıkarma döneminde emmeyi reddetmesi normal bir durum!
Diş çıkarmaya bağlı emmeyi reddetme tedavisi ve diş etlerindeki hassasiyeti en aza indirmek için soğuk diş kaşıyıcılar ve doktorunun da önerisiyle hassasiyet giderici jeller kullanabilirsin. Yine eğer ateşi varsa hafif ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanabilirsin.
Bilmediğin şey kalmasın: 11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
5- Sütün tazyikli gelmesi
Süt akışın çok hızlı ve yoğun olduğunda bebeğinin ağzı fazla dolar, yutmakta güçlük çeker ve bu süt fazlası boğazına kaçabilir. Böyle bir durumda bebeğin emmekten kaçınabilir.
Süt yoğunluğunu nedeniyle meydana gelen meme reddine çözüm olarak süt akışını azaltman lazım. Bunun için emzirmeden önce sütünün fazlasını sağarak boşaltabilirsin. Ayrıca arkaya yatarak emzirme pozisyonunu kullanarak bebeğinin boğazına süt kaçmasını engelleyebilirsin.
En iyisini bul: Senin İçin İnceledik: En İyi 10 Elektrikli Süt Pompası
6- Yanlış emzirme pozisyonu
Özellikle “Yeni doğan bebeğim emmiyor!” diyen annelerin dikkat etmesi gereken bir konu, emzirme pozisyonu! Eğer bebeğinin rahat etmediği yanlış bir emzirme pozisyonu kullanıyorsan, memeyi reddedebilir. Böyle bir durumda bebeğin memeyi rahatça tutamayacağı için emmek istemez, kafasını geri çeker.
Bebeğin emerken cuk cuk sesi çıkarıyorsa ve göğüs areolanın tamamını (meme ucunun çevresindeki kahverengi kısım) ağzına almıyorsa, kullandığın pozisyonun yanlış olduğunu anlayabilirsin.
Bu yazıya bakarak doğru yolu bulabilirsin: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!
7- Annenin beslenme şekli
Acı, kokulu ya da baharatlı yiyeceklerle beslenmen ve beslenme düzeninde yaptığın herhangi bir değişiklik, sütünün tadına etki edecek. Böyle bir durumda bebeğin, bu yeni tat yüzünden emmek istemeyebilir.
Pediatri Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, eğer sorunun bu olduğunu düşünüyorsan sütünün bir kısmını sağarak boşaltmanı, sonra emzirmeyi denemeni öneriyor.
Nasıl beslenmen gerektiğini öğren: Eğrisiyle Doğrusuyla 11 Maddede Emziren Anne Diyeti
8- Bebeğin laktoz intoleransı olması
Laktoz, süt şekeridir ve anne sütünde de bulunur. Eğer bebeğinde laktoz intoleransı varsa sütünü bağırsağında sindiremez. Bunun sonucunda bebeğinde gaz ve sıvı yapılı, bazen de köpüklü, yeşil renkli kaka görülür. Bu sorun özellikle 6 ay öncesinde görülür. 2 ya da 3 aylık bebeğin emmeyi reddetmesi bu sebepten kaynaklanıyor olabilir.
Emzirme danışmanı Pınar Güler, böyle bir durumda bebeğinin emmek istemeyebileceğini söylüyor. Bebeğinin bağırsağındaki sorun giderilene kadar emzirmenin kesilmesi durumu da söz konusu olabiliyor.
Bu videoyu da izlemelisin.
9- Besin alerjisi
İnek sütü, çilek, domates, yumurta gibi besinler bebeğinde alerjiye neden olabilir. Bu gibi gıdaları tükettiğinde özellikleri sütüne ve dolayısıyla da bebeğine geçmiş olur. Böyle bir durumda bebeğinin cildinde reaksiyonlar görülebilir, varsa reflüsü tetiklenebilir. Bebeğin devamında da bu sorunları yaşadığı için sütünü emmek istemez. Bu sebeple emmeyi reddeden bebeğinin tekrar beslenmesi için, senin beslenme düzeninden alerji riski olan gıdaları çıkarman lazım.
Ayrıntısını buradan öğrenebilirsin: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
10- Bebek reflüsü
Bebeğin midesi ile yemek borusu arasındaki mesafenin kısalığı ve mide kaslarının yalnızca yutkunurken çalışması yüzünden reflü problemi yaşayabilir. Bu durumda emdiği süt, bir süre sonra midesinden yukarıya yükselir ve bazen ağız dolusu kusabilir. Bu sorun özellikle bebeğini sırtüstü yatırdığında artar. Böyle bir durumda bebeğin aç olsa dahi emmek istemez.
Reflüden kaynaklanan meme reddine karşı bebeğini çok doyurmamaya dikkat edebilir ve bir reflü yastığı kullanabilirsin.
Korkma, yapabileceklerin burada: İçleri Yanıyor Kuzuların: Bebeklerde Reflü
11- Annenin hamile olması
Eğer emzirirken hamile kaldıysan, bu süreçte değişen hormonların yüzünden sütünün tadı da değişecektir. Hamilelikte acılaşabilen süt yüzünden bebeğin emmeyi reddedebilir.
Hadi bak: Emzirirken Hamile Kalmak ya da Başka Bir Deyişle Hamileyken Emzirmek
12- Annenin ruh hali
Eğer sinirli ve stresliyken bebeğini emzirmeye çalışırsan, bu ruh halinden o da etkilenecek ve huzursuzlanarak emmekten vazgeçecektir. Bu yüzden önce sakinleşmeli, rahat ve huzurlu bir ortamda bebeğini emzirmelisin.
Bunları da bilmelisin: Emziren Annenin Dikkat Etmesi Gerekenler
13- Biberon alışkanlığı
Özellikle çalışmak gibi çeşitli nedenlerle bebeğini biberonla beslemek zorunda kalan annelerin en büyük serzenişi “Bebeğim biberona alıştı, emmiyor!” oluyor. Bu çok normal, biberona alışan bebeğin tekrar emzirmeyi denediğinde bebeğin memeyi reddedebilir. Ama böylesi bir durumda emzirmekten vazgeçme, biberona alışan bebeği memeye alıştırmak için tekrar kavrayana kadar onu emzirmeyi dene.
Yine de kullanman gerekiyorsa, anne memesine en benzer olanları bul: Hangi Biberonu Almalısın? Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli
14- Emzirme düzeninin değişmesi
Bebeğini her zaman günün belli saatlerinde emziriyordun ama bir sebeple düzeninde değişiklik yapmak zorunda kaldın. Bu sürece alışmak bebeğin için zor olacak ve emmeyi reddedecektir. Çünkü Ayşe Öner’e göre bebekler, özellikle 6. aydan sonra alıştığı şeylerden vazgeçmekte zorluk yaşayabilirler.
Uzmanımızın diğer görüşleri bu yazıda: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler
15- Etrafta bebeğinin dikkatini dağıtacak bir unsurun olması
Bebekler genelde sessizlikte ve anneleriyle baş başa oldukları bir ortamda beslenmeyi severler. Ortamdaki yabancı sesler ve yüzler dikkatlerinin dağılmasına, ilgilerinin başka bir yöne çekilmesine neden olabilir, bu da emmelerini engelleyebilir.
Peki bu sebeple emmeyi reddeden bebeğe ne yapmalı? Çok basit, emzireceğin ortamı sessizleştirmen, mümkünse ışığı loş tutman ve tek başına olman bebeğinin huzur içerisinde emmesini sağlayabilir.
Bu yazı ilgini çekebilir: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum
16- Dil bağı
Dil bağı; dili alt çeneye sabit tutmaya yarayan doku parçasıdır. Bazı durumlarda bu parça olması gerekenden kısa ve kalın kalır. Bu durumda bebeğin dilini istediği gibi hareket ettiremez, memeyi tam anlamıyla kavrayamaz ve yeterli beslenemez. Emmeye çalışırken aşırı terler ve yorulur. Bunun ardından da memeyi istememeye başlar.
Belirtileri ve tedavi yöntemleriyle anlattık: Dil Bağı Nedir?
Meme reddi nasıl önlenir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi meme reddine neden olan pek çok şey var ve tedavisi bu nedenlere yönelik olarak yapılıyor. Emmeyen bebek, bazı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalacağı için sorunun çözülmesi şart.
Prof. Dr. Gülbin Gökçay, hastalık gibi durumlar dışında meme reddini engelleyebilmek için uygulayabileceğin birkaç yöntemden bahsetmiş. Bu yöntemler şöyle:
- Bebeğini her istediği zaman emzir.
- Biberon ve emziği mümkün olduğunca az kullan.
- Bebeğini sessiz ve huzurlu ortamlarda emzirmeye çalış.
- Bebeğini iyi gözlemle, fiziksel değişimleri söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden sorunu çözmeye çalış.
Merak ettiğini biliyoruz: Emziren Annelerin En Büyük Sorusu: Bebeğim Doyuyor mu?