Bebekler yüzme bilir mi?
Bebeğinin bir süre suda batmadan kalabildiğini görmenin ardından aklına bebekler doğuştan yüzme bilir mi? sorusu gelebilir. Böyle bir durum tabii ki yok ama belki de 9 aylık sulu geçmişinden ötürü bu ortama alışkındır. Aslında bebeklerin suda batmamasının sebebi, vücutlarında bulunan bir süper güç olan kahverengi yağlar. Yani bebeğini suya bıraktığında bir süre batmadığını görürsen, bunun tamamen onun kahverengi yağ yoğunluğundan kaynaklandığını bilmelisin.
Ayrıca bebekler dalma refleksi ile doğarlar. Bu refleks doğduktan sonra 1,5 yaşa kadar devam eder ve yavaş yavaş azalır. Eğer bu süreçte refleksin üzerine gidilirse, bebeğin su yutmadan suyun altında bir balık gibi süzülür. Yani bebeğin aslında bir süper kahraman!
Dalma refleksi ile ilgili "Bebeklerde Nefes Tutma Refleksi Kaç Yaşına Kadar Sürer?" videomuzu izlemeden geçme!
Bebekler yüzmeye ne zaman başlamalı?
Bebeklerde yüzme eğitiminin erken yaşlarda başlaması gerekiyor aksi halde bebeğinin suya alışması zor olacaktır. Özellikle son yıllarda yeni doğan yüzen bebekler uzman eğitmenlerle birlikte oldukça büyük aşamalar kaydedebiliyorlar. Bebeğin 4 aylık dünyaya alışma evresini tamamladıktan sonra artık seninle tatile çıkmaya hazır hale gelir, herhangi bir sağlık sorunu yoksa da 6. aydan itibaren yüzmeye başlayabilir.
Temiz ve steril olduğuna inandığın her havuz ve denizde onunla suyun tadını çıkarabilirsin. Burada önemli olan suyun sıcaklığı ve bebeğini çok yormaman. Çok soğuk veya çok sıcak sular bebeğin için zararlı olabilir. Bebekler nasıl yüzer ve yüzmeyi nasıl öğreniler, tüm detaylarıyla videomuzdan izleyebilirsin!
Bebeğini sınır tanımaz bir yüzücüye dönüştürmek için kendi çabaların haricinde bir yüzme kursundan da yardım alabilirsin.
Bebek yüzme kursu fiyatları hakkında bilgi almak istersen: Bebekler İçin Yüzme Eğitimi Veren Merkezler!
Bebeklerde yüzmenin faydaları
- Yüzme bebeklerin kas gelişimini destekler.
- Enerji harcattığı için bebeklerin iştahını arttırır.
- Denge ve koordinasyonu artırır.
- Bebeklerde gaz sancısı sorununun azalmasına yardımcı olur.
- Bebeklerde yüzme bilişsel gelişimi destekler.
- Bebeğin öz güvenini artırır.
- Bebeğin rahatlamasına ve kaliteli zaman geçirmesine katkı sağlar.
- Uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur ve uyku düzeninde iyileşme sağlar.
Öğren: Bebeklerde Uykuya Dalamama Nedenleri Neler?
Bebeklerde yüzme öncesi bunlara dikkat!
- Gireceğiniz havuz veya deniz suyunun bebeğini sarsmayacak sıcaklıkta olduğuna emin ol.
- Su içerisinde küçük kazalar olabilir, hazırlıklı olmalısın. Bu yüzden listenin başını mayo bebek bezi alıyor.
- Mayo giydirmek istiyorsan onu sıkmayacak, bedenine uygun ve doğru malzemelerden üretilmiş bir model seçmelisin.
- Bebeğini suyun içerisinde yormamaya dikkat et. 10 dakika aralıklarla suya sokman yorulmadan keyifli vakit geçirmesi için uygun.
- Eğer hassas ve atopik (çok hassas karma cilt) bir cildi varsa, klorun veya deniz suyunun cildine zarar verip vermeyeceğini doktoruna danışmalısın.
- Bebeğinin güneş altında kalmasına izin verme. Bebekler çok çabuk yanabilir, güneş yanığı bebeklerde çok ciddi sorunlara yol açabilir. Muhakkak gölge altında kalsın ve güneş kremini yanından sakın ayırma!
- Suda olduğu sürece seni görmesini sağla ve onunla sürekli konuş. Bu, senden güven almasını sağlar. Hatta sevimli şarkılar söyleyebilirsin.
Kapsamlı bir hazırlık için mutlaka oku: Yaz Aylarında Bebeğinle Tatile Çıkarken Yanına Alman Gereken 10 Eşya!