Bebek Güvenliği: Evi Tehlikesiz Hale Getirme Yolları

Bebek Güvenliği: Evi Tehlikesiz Hale Getirme Yolları

Hızla büyüyen bebeğin ortalama 9. ayında emekleme çalışmalarına başlayacak. Ancak keşfetme duygusuyla dolup taşan bebeğin için evinde büyük tehlikeler söz konusu olabilir.

Peki evde bebek güvenliği nasıl sağlanır? Emekleyen bebek için evde ne gibi önlemler almalısın? Hepsini bu yazıda anlattık!

1- Mobilyaların sivri kenarlarını korumaya al!

Bebeklerin en çok karşılaştığı ev kazaları genelde mobilyaların sivri kenarlarına çarparak meydana geliyor. Ama bunları engellemek çok kolay. Genellikle silikondan yapılan ve sivri köşeleri yumuşatan kenar koruyucular sayesinde bebeğin için bu tehlikeyi kaldırabilirsin.

Bunlar işine yarayacak: Bebek Ev Güvenlik Ürünleri Markaları için 10 Öneri!

2- Riskli kapılara engeller koy!

Evde bebek güvenlik önlemlerinden biri de mutfak ve tuvalet gibi tehlike arz eden malzemelerin bulunduğu bölümlere girişi engellemek! Bunu bir bebek güvenlik çiti ile yapabilirsin. Bu çitler emekleyen bebeğinin ulaşamayacağı kadar uzun olmalı.

3- Prizleri kapat!

Prizlerin açıkta olması bebek güvenliği için hiç uygun değil. Çünkü küçük kaşifinin keşfetme duygusu nedeniyle parmağını ya da bulduğu nesneleri prize sokma ihtimali var. Bu nedenle kapaklı prizler ile evde bebek güvenliğini sağlayabilirsin.

Bak başka neler var: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

4- Mobilyaları sabitle!

Bebeğin emeklerken dolap, kitaplık, vitrin gibi mobilyalara çarpabilir ve bu, eşyaların yerinden oynamasına neden olabilir. Bu nedenle mobilyaların duvara sabitlenmesi evde bebek güvenliği için gerekli!

5- Küçük parçalı eşyaları ortadan kaldır!

Emekleyen bebeğin bir yerden bir yere gitme konusunda artık sana muhtaç değil, istediği gibi evde geziniyor. Bu faaliyet esnasında küçük parçalı bir biblo, madeni para, boncuk, toka gibi eşyalarla karşılaşıp tanıyabilmek için ağzına atabilir. Bu gibi bir sorunla karşılaşmaman için küçük parçalı eşyaları daha güvenli bir alana taşımanı öneririz.

6- Pencereleri sağlamlaştır!

Bebeğinin emekleme ve tutunarak ayağa kalkma becerisi geliştiğinde, pencereleri açabilir ya da açık olanlardan dışarı sarkabilir. Bu yüzden pencereler artık daha tehlikeli hale geliyor. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için pencerelere sineklik ya da pencere emniyet kilidi taktırabilirsin. Bunları yapsan da bebeğini yalnız bırakmaktan kaçın.

Sana yardımcı olalım: A'dan Z'ye Bebek Bakıcısı Seçme Rehberi

7- Bebek oyuncaklarını yaşına göre seç!

Emeklemeye yeni başlayan bir bebeğin ilk oyuncakları büyük parçalı, ipsiz, kablosuz ve yumuşak olmalı. Eğer sen bu süreçteki bebeğin için Lego tarzı küçük parçalı oyuncaklar alırsan, bebeğinin bunlara ulaşarak yutma ihtimali var. Bu nedenle bebeğine muhakkak yaşına uygun oyuncaklar almalısın.

Bu yazı sana yardımcı olacak: Seçmekte Zorlananlar İçin 7 Maddede Bebek Oyuncakları

8- Bebeğini yüksek bir alanda tek başına bırakma!

Bu alan yatak, koltuk ya da sandalye olabilir. Bebeğin bu alanlardan yeni yeteneklerini denemek için kalkmaya çalışabilir ve buralardan düşebilir. Bu nedenle ne kadar güvende olduğunu düşünsen de onu yalnız bırakmamalısın.

9- Temizlik ürünlerini ve ilaçları bebeğinin ulaşamayacağı bir yere koy!

Bebeğin için evdeki en riskli ürünler, hiç şüphesiz temizlik malzemeleri ve ilaçlar. Bebeğin bir şekilde bunları ağzına aldığında ciddi şekilde zehirlenebilir, devamında daha sıkıntılı durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle temizlik malzemelerinin ve ilaçların muhakkak bebeğinin ulaşamayacağı bir yükseklikte olması lazım.

10- Bitkilere dikkat et!

Evini süslemek için bitkiler harika seçenekler değil mi? Ama evde emekleyen bir bebek varsa cevap hayır olabilir. Çünkü bazı bitkilerin yaprakları ne kadar güzel görünse de zehirli olabilir. Emekleyen bebeğin de bunlardan bir parça koparıp ağzına atabilir. Sen iyisi mi bu bitkileri biraz daha yükseğe taşımaya bak.

11- Havuzlu bir evde yaşıyorsan dikkat!

Eğer düz ayak bir evde yaşıyorsan ve bahçende bir havuz varsa bu, bebek güvenliği için riskli durumlar yaratabilir. Bebeğin hızla emekleyerek havuza ilerleyebilir ve düşebilir. Bu yüzden bebeğini böyle bir ortamda yalnız bırakmamalı ve havuzun etrafına bir koruma çiti koymalısın.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff