Hamilelikte Bebeğin Kilo Alması ve Gelişmesi İçin Ne Yemeli?
Diyetisyen Müge Özyurt Şafak’a annelerin hamileliklerinde bebeklerinin gelişimi için neler tüketmesi gerektiğini sorduk.
Hamilelikte bebeklerin kilo alması ve daha iyi gelişebilmeleri için neler tüketmeleri gerekiyor?
Aslında biz daha hamileliğimizin bile farkında değilken bebeğin en hızlı gelişim süreci tamamlanıyor. Özellikle bebeğin beyin gelişiminin en aktif olduğu anlar 8-10. haftalar içinde. Ben kendi takip ettiğim anne adayları için her zaman gebeliğin planlanarak yapılması gerektiğini söylüyorum. Çünkü gebelikten önce beslenmenizi ne kadar yoluna koyar ve düzenli hale getirirseniz, bebeğiniz için o kadar büyük bir avantaj yaratmış olursunuz.
Ama özellikle 12. haftadan sonra annenin enerji ihtiyacı artar ve bu ihtiyacı kendisini ve bebeğin kilo alımı için doğru ayarlamalı.
Bulgur, baklagiller, muz, ceviz gibi yiyecekler enerji takviyesi için tüketilebilir. Muz önemli çünkü potasyum açısından çok zengin ve bu, bebeğin kas-iskelet sisteminin gelişimi açısından önemli.
Kalsiyum da önemli. Süt, yoğurt, peynir, lor, roka gibi yiyecekler tükettiğimizde biz bebeğin içerde ilk gelişmeye başlayan kardiyovasküler sistemine katkıda bulunmuş oluruz. Özellikle 20. haftadan sonra proteini daha da arttırmak lazım. Günde bir yumurta yeniyorsa ikiye çıkabilir.
Biz rutin alınan proteine günlük 20 gr ek yapalım istiyoruz. Bir bardak sütle 6 gr, bir yumurtadan 5 gr ya da 100 gr etten 20 gr alıyoruz. Bu yüzden 20. haftadan sonra proteini arttırmak bebeklerin de gelişimini ve kilo alımını destekleyecektir.
Ama şunu da eklemek gerek. Hep protein ağırlıklı beslenir, hiç meyveyi sebzeyi baklagilleri tüketmezsek o zaman bebeğimizin gelişimini yavaşlatırız.
Bu durumda vücuttaki protein depolarından mı kullanmış oluyoruz?
Hem protein depoları hem de kaslardaki karbonhidrat depolarından gitmeye başlıyor. Bebeğe yetecek kadar enerji kalmıyor. O yüzden denge içerisinde beslenmek gerekir. Ama burada günlük ihtiyaç maksimum 500 kalori artar yani kocaman miktarlarda ya da iki kişilik yemek anlamına gelmiyor. Bu da 100 gr biftek, bir kase çorba, iki dilim ekmeğe denk gelecektir. Porsiyonları ayarlarken mutlaka bir bilene danışmak lazım.
Bunlara da bak: Hamileliğin Boyunca Yemen Gereken 10 Efsane Besin