1. Hamilelik Günlüğü Tut!
Test yapmadan önce hamile olduğunu hissettin mi? Test sonucunu öğrenince ilk ne yaptın? Kilo alma hızın nasıl? Bebeğinin ilk tekmelerini ne zaman hissettin? Neye aşeriyorsun? Ya rüyaların, onlar nasıl? Farklı rüyalar görmeye başladın mı?…. Tüm tarihleri, hisleri, beklentİlerini, hayallerini, yaşadıklarını not al. Not alamam diyorsan, küçük küçük hamilelik videoları hazırla o zaman!
2. Bir Diyetisyene Danış!
Anne karnındaki bebeğine, gerekli besin öğeleri ve vitaminleri aktarabilmek için beslenmene dikkat etmelisin. Bebeğinin sağlığı için, bazı yiyeceklere bir süreliğine veda etmeli, bazı yiyecekleri de illa ki iyi pişirerek yemelisin. Ek olarak, dışarıdan alman gereken besin takviyeleri de var. E tabi, sağlıklı bir hamilelik geçirebilmen için kilo kontrolünü de elden bırakmamak gerekli! Tüm bu beslenme detaylarını bir profesyonele danışmak en iyisi. Sözün özü, doğru bir hamilelik beslenme programı için bir diyetisyenle çalışmanı öneririz.
Yine de, Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey! adlı yazımızı incelemeni de önerelim.
3. Hamilelik Fotoğrafları Çek / Çektir!
Her hafta profesyonel bir hamile fotoğrafı çektirmek mümkün olmayabilir, ama en azından aylık olarak profesyonel fotoğrafçılardan destek alabilirsin. Ayrıca, haftalık olarak kendini mümkünse aynı açıdan fotoğraflaman da harika bir hamilelik albümü oluşturmanı sağlayabilir.
Profesyonel bir hamilelik fotoğrafçısıyla çalışmak istersen, Hamile Fotoğrafçısı sayfamızı inceleyebilirsin.
4. Spor Yap!
Tabi ki koş, atla, zıpla demiyoruz. Hamilelikte spor derken; hamilelik pilatesi, yürüyüş, yüzme gibi uzmanlar tarafından çok önerilen, seni yormayacak ve sağlığına sağlık katacak aktivitelerden bahsediyoruz. Yaptığın aktiviteleri, hamileliğinin başlangıcında ve periyodik olarak kadın doğum uzmanı ile değerlendirmeni de öneririz.
Her trimesterde hatta her hamilelik haftasında bile yapman gereken spor süresi farklı olabilir. Şüphesiz ki, uzman bir ekip kontrolünde spor yapman en iyisi.
Ancak, biz şimdiden sana birkaç öneride bulunalım: Hamilelikte Doğru Bir Egzersiz Programı İçin Dikkat Etmen Gereken 11 Nokta! adlı yazımızı okuyabilirsin.
5. Doğum Fotoğrafçısı ile Çalış!
Profesyonel bir fotoğrafçı ile çalışman eşsiz doğum hikayenin güzel bir çekimle taçlanmasını sağlayabilir. Tüm ailenin doğum öncesindeki heyecanı, bir mucizenin gerçekleşme anı ve doğum sonrasında yanaklardan süzülen gözyaşları, hepsi ama hepsi hikayende yer alsın!
Bunun için, Doğum Fotoğrafçısı sayfamızı inceleyebilir ve çalışmayı isteyebileceğin fotoğrafçıyı araştırabilirsin.
6. Kurslara Katıl!
Gebelik okulları, anne babalığa hazırlık kursları, doğuma hazırlık kursları… Tüm bu kurslar ile hamilelik döneminden annelik dönemine geçerken bilmen gerekenler hakkında bilgiler verebilir. Gerek hamilelik gerekse ebeveynlik hakkında kaç kitap devirirsen devir, sana pratik bilgiler verecek, hangi durumlarda neler yapılacağını anlatan kurslar sana çok yardımcı olabilir, bizden söylemesi.
7. Kordon Kanı Konusunda Araştırma Yap!
Son yıllarda anne baba adaylarının en çok araştırdıkları konulardan biri de kordon kanı bankacılığı… Depolama için kök hücreleri ayıklamak ve sonra gerektiğinde tedavide kullanmak amaçlı olarak toplanmasını tercih ediyorsan, kesin kararını vermelisin. Eğer kararsızsan doğum uzmanına da danışmanı öneririz.
8. Baby Shower Düzenle!
Anne adaylarının en çok sevdiği organizasyonlardan biri baby shower partileri! Çünkü amaç doğum öncesinde yakın arkadaşlarla bir araya gelmek, güzel zaman geçirmek, bebek heyecanını paylaşmak!
Bu partiyi düzenlemeden önce, Baby Shower Partisi Yapacak Anne Adaylarına Esin Kaynağı Olacak 8 Dekorasyon ve Süsleme Önerisi! adlı yazımıza bakmanı öneririz.
Bu fikirleri uygulama konusunda ise, Organizasyon ve Süsleme sayfamızdaki firmalardan bilgi alabilirsin.
9. Bebekli Hayatını Organize Et!
İşte en kritik konulardan biri! Her ne kadar her şeyin planladığın gibi gitmeme ihtimalin olsa da, sen yine de doğum sonrası dönemi için güzel bir plan yap! Neleri mi planlayacaksın? Doğum sonrasında evinde yatılı kalacak aile büyükleri varsa tarihlerini, bakıcı ile anlaştıysan günlük planları, yapılacakları, sorumlukları, özellikle ilk haftalarda yemek, temizlik gibi günlük işler konusunda destek alınacak kişileri belirlemeyi... “Bir bakalım, herkes bir işin ucundan tutar nasıl olsa” yaklaşımı genelde sinirleri germekten öteye gitmiyor, haberin olsun.
Bu arada, bebeğin için bakıcı arıyorsan, Bebek ve Çocuk Bakıcı Hizmetleri sayfamızı inceleyebilirsin.
10. Eşinle Hafta Sonu Kaçamağı Yap!
Doğum sonrasında bir süre eşinle birbirinize ayıracak çok kısıtlı zamanınız olacak maalesef. Bu yüzden doğum öncesinde güzelce dinlenmek, birlikte huzurlu zamanlar geçirmek, yürüyüşler yapmak için eşinle bir hafta sonu kaçamağı planlamanı öneririz.
11. Doğum Sonrası Bebek Hemşiresinden Destek Al!
Her ne kadar doğum öncesinde bebek bakımı, emzirme, bebek sağlığı gibi konularda eğitimler almış, kitaplar okumuş olsan da profesyonel bir destek senin için çok daha rahatlatıcı olacak. “Meme bakımımı nasıl yapmalıyım?, Bebeğimi doğru emzirebiliyor muyum acaba? Göbek bakımını nasıl yapacağım?” gibi soruların, uygulama safhasında da kolayca cevap bulacak!
Ayrıca hamilelik, doğum ve doğum sonrasına dair bilgi edinebileceğin Anne Hizmetleri sayfamızı inceleyebilirsin.