Hamilelikte Uçak Yolculuğu Hakkında Bilmen Gerekenler

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Hakkında Bilmen Gerekenler

Hamile olman seyahat etmeyeceğin anlamına gelmiyor. Ama tabii ki uyman gereken bazı şartlar ve durumlar var. Bakalım uçak yolculuğunda nelere dikkat etmen gerekiyor?

Hamileler uçağa binebilir mi, hamilelikte uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli, havayollarının hamileler için prosedürleri neler? Hepsini anlattık!

Başlamadan bu bilgilere de bakmalısın: Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi

Hamileler uçağa binebilir mi?

Bir sağlık sorunu yaşamadıkları sürece elbette binebilirler. Tabii bu durum havayollarınca bazı prosedürlerle kısıtlanabilir. Bazı havayolları kendi belirledikleri kurallara göre hamilelikte uçak yolculuğu yapacak olan kadınlara sınır getirebilir.

Hamileliğin kaçıncı haftasına kadar yolculuk yapılabilir?

Gebelikte uçak yolculuğu ile alakalı en çok sorulan soru, “Hamileler kaçıncı haftada uçağa binemez?” oluyor. Aslında uçak yolculuğu için en uygun süre, hamileliğin 2. trimester’i. Çünkü bu süreçte bulantıların bitmiştir, düşük riskin azalmıştır, karnın fazlasıyla büyümemiştir, hamilelik seni yeterince sıkıştırmıyordur. Ancak kendini iyi hissettiğin sürece hamileliğinin ilk 3 ayında uçağa binmende herhangi bir sakınca yok.

Birçok havayolu şirketi 36. haftadan itibaren hamile yolcu kabul etmiyor. Çünkü bu süreçten sonra her an doğum yapma ihtimalin söz konusu.

Bu haftanın detaylarına bak: 36 Haftalık Gebelik

Hamilelikte uçağa binmek için rapor gerekli mi?

Ülkemizde en çok tercih edilen 2 havayolu şirketinin prosedürlerine göz atalım.

Türk Hava Yolları hamile yolcu prosedürü gereğince;

  • 1.-27. haftalar arasındaki gebelerden rapor beklenmez.
  • 28-36. haftalar arasındaki hamilelerden ise doktorlarından onaylı sağlık raporu istenir.
  • 36 haftadan sonra ise hamile yolcu kabul edilmez.

Bu prosedüre Onur Air ve Anadolu Jet de dahil.

Pegasus Havayolları’na göre ise THY’nın aksine 36. haftaya kadar herhangi bir sağlık raporu istenmez. 36. haftadan sonra ise hamile yolcu kabul edilmez. İki havayolu şirketi de çoğul gebelik yaşayan kadın yolcuları 32. haftadan itibaren kabul etmiyor.

Hamilelikte uçak yolculuğu riskli mi?

Aşağıdaki gibi durumlarda hamilelikte uçağa binmek riskli olabilir;

Bu gibi durumları yaşayan hamilelerin şikayetleri uçak yolculuğu sırasında ya da sonrasında artış gösterebilir. Bu yüzden doktor onayıyla yola çıkman çok daha faydalı olacaktır.

Hamilelikte uçağa binmek bebeğe zarar verir mi?

Halihazırda sağlık sorunu olan bir hamilelikte bebek zaten tehlike altında olacağı için uçak yolculuğu da risk teşkil edebilir. Ancak gebelikte herhangi bir sorun yoksa, yukarıda belirttiğimiz haftaları da aşmadıysan gebelikte uçak seyahati yapmanın herhangi bir sakıncası olmaz.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Türk Hava Yolları Hamile Yolcu Prosedür Bilgilendirme Rehberi

Flypgs Hamile Misafir Desteği

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.