Hamilelikte çatlak ne zaman başlar?
Hamileliğin belli bir döneminde göğüs, kalça ve/veya karın bölgelerinde pembe ya da kırmızımsı (bazen de morumsu), hafif girintili ve bazen kaşıntılı çizgiler oluşabiliyor. Bu çizgiler, derinin altındaki destek doku tabakalarının fazla gerilmesinden dolayı oluşan ince yırtıklar şeklinde oluyor.
Karın çatlakları genellikle hamileliğin 3. ya da 4. aylarında yavaş yavaş ortaya çıkıyorlar. Çünkü bu dönemde bağ dokusu fazlaca geriliyor. Bunun sonucunda da kırmızı renkli çatlaklar oluşum gösteriyor.
Ancak bazı zamanlar son 3-4 haftaya kadar görülmeyip daha sonra belirebiliyorlar. Özellikle gebeliğin 6. ayında karın bölgesinde derin çatlaklar meydana gelebiliyor.
Hamilelikte çatlak neden olur?
Hamilelik çatlakları hem mekanik gerilmeye bağlı olarak hem de hormonal nedenlerle ortaya çıkabiliyorlar. Çatlaklar genellikle en çok karnın alt bölümlerinde görülüyor. Kalçalarda, uyluklarda, memelerde ve hatta kollarda bile meydana gelebiliyor. Ciltte oluşan çatlamalar öncesinde kaşıntı olabiliyor. Ancak bu kaşıntılar yalnız çatlamalara bağlı olmayıp tüm gebelik süresince farklı nedenlerden dolayı da oluşabiliyor.
Çatlakların oluşmasında en önemli belirleyici faktör genetik. Bir başka deyişle annesinde ya da kız kardeşlerinde çatlak olan kadınların, hamilelikleri sırasında vücutlarında çatlak oluşma ihtimali çok yüksek.
Genetik dışında karın çatlakları için bir diğer risk faktörü de ani ve fazla kilo artışı. Ani kilo artışı olan hamilelerde çatlak görülme ihtimali de çok yüksek. Hızla büyüyen karın, ciltte gerilmeye ve elastikiyet kaybına neden olarak çatlak oluşturabiliyor. Bu nedenle dengeli ve ideal sınırlarda kilo alımı çatlak oluşumuna engel olmak için önemli.
Bunun için de dengeli beslenme şart: 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelik çatlakları en çok kimlerde görülür, bu konuda da bilgilendirme yapalım. Çatlaklar, siyah kadınlarda hemen hemen hiç görülmezken, Asyalılarda daha nadir görülüyor. Beyaz kadınların ise yaklaşık %75-90’ında değişik oranlarda karın ya da cilt çatlaklarına rastlanıyor.
2. hamilelikte çatlak olur mu, diye merak edebilirsin. Eğer önceki hamileliklerinde çatlak oluştuysa, sonraki hamileliğinde de oluşması kuvvetli bir olasılık. Önceden kalan çatlakların renginde geçici koyulaşmalar da meydana gelebilir.
Anneler tecrübelerini paylaştı: Karında çatlaklar ne zaman başlıyor?
Hamilelik çatlakları nasıl geçer?
Çatlaklar ne yazık ki doğumdan sonra kaybolmuyorlar. Renk değiştirerek gümüş ya da sedef benzeri bir hal alıyorlar. Çatlaklardan kurtulmak için geliştirilen pek çok cerrahi teknik var. Çatlak tedavisinde uygulanan bu teknikler plastik cerrahlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Doğumdan sonra dermatologla görüşerek lazer tedavisi ya da Retin-A ile çatlakların görünürlüğünü azaltmayı da düşünebilirsin. O güne kadar çatlaklarınla gurur duy!
Bak daha neler olabilir: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları
Hamilelikte çatlaklara ne iyi gelir?
Gebeliğin boyunca vücuduna yalnızca bebeğin değil, kendin için de iyi bakmalısın. İstenmeyen çatlaklara karşı hamile kadın karnına ne sürmeli, senin için birtakım tavsiyelerde bulunduk.
Çatlak önleyici kremler kullan!
Gebeliğin ikinci trimester döneminden başlayarak düzenli şekilde cildini nemlendirmek etkili sonuç verebiliyor. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da kullanan kadınlar, çatlak önleyici kremlerin etkili olduğunu söylüyorlar. Kuruyup, kaşınan cilde iyi geliyorlar.
Çatlaklara savaş açan en etkili kremler hangileri: En İyi Çatlak Kremi Hangisi?
Hamilelikte çatlak önleyici yağlar var mı?
Çatlak oluşumunu önlemede temel nokta, vücudu nemlendirmek ve elastikiyetini korumak. Bu aşamada hamilelikte çatlak önleyici bitkisel yağlar sayesinde çatlak oluşumunu önleyebilirsin. Bakalım hamilelikte çatlaklar için hangi yağlar kullanılmalı?
Badem yağı: Hamilelikte karın çatlaklarına ne iyi gelir, diyorsan özellikle badem yağının en faydalı ürünlerden biri olduğunu söyleyelim. Hamilelikte çatlak oluşumunu önlemede ve cildi nemlendirmede de çok etkili. Biraz kötü kokuyor olsa da cildi yatıştırdığı ve elastikiyetini koruduğu için deneyebilirsin.
Kakao yağı: Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırdığı için hücre yenilemesini sağlayan kakao yağı da çatlak önleyici olarak kullanılan ürünlerden. Hamilelikte çatlakları önlemek için kakao yağının her gün cilde uygulanması ve en az 2 saat bekletilmesi öneriliyor.
Hindistan cevizi yağı: Yoğun nem içeriği sayesinde cildin gerilmesini engelleyen Hindistan cevizi yağı kullanımı, son zamanlarda çok popüler. Bu yağı masaj yaparak cilde uygulaman ile hücre yenilenmesini sağlayabilirsin.
Zeytinyağı: Bol miktarda E vitamini içeren zeytinyağı, cildin gerginliğini azalttığı için hamilelik çatlakları için yağ önerisi olarak verebiliriz.
Buğday yağı: Yoğun lif ve omega yağları içeren buğday yağı da hamilelik çatlak yağı olarak kullanılıyor.
Verdiğimiz bu önerilerin tabii ki tıp literatüründe onaylanmış bir etkisi yok. Bu yüzden doktoruna danışmadan bu ürünleri kullanmamanı öneririz. Ayrıca alerji ihtimaline karşı yağları kullanmadan önce kol içine sürüp biraz bekleterek alerji olup olmadığına bakabilirsin.
Peki hamilelikte çatlak önleyici yağlar ne zaman kullanılmalı? Kremlerin de yağların da genellikle hamileliğin en başında itibaren kullanılması öneriliyor.
Tecrübeli annelerin tavsiyelerine bak: Çatlak önleyici krem olarak ne önerirsiniz?
Hamilelikte çatlak oluşmaması için ne yapılmalı?
Kalıtsal nedenlerden ötürü veya yıllardır çok iyi beslenip egzersiz yaptığı için çok esnek bir cilde sahip olan anne adayları, hiçbir yerleri çatlamadan hamileliği atlatabiliyorlar.
Eğer annenin hamilelik çatlakları yoksa şanslı gruptan sayıldığını söyleyebiliriz. Aksi takdirde senin cildinin çatlama ihtimali de yüksek. Peki, hamilelik çatlakları nasıl önlenir?
- Cildinin nemini koru! Çatlakları önlemek için alabileceğin en iyi önlem cildinin nemini korumak. Bunu da dengeli ve sağlıklı bir beslenme ve yeterli sıvı alımıyla sağlayabilirsin.
- Ölçülü bir şekilde kilo al! Yavaş, ölçülü ve düzgün bir şekilde kilo alırsan, çatlakları tamamen önleyemesen bile azaltabilirsin. Derin ne kadar hızlı gerilirse, çatlama ihtimali de o kadar yüksek.
- Bol su iç! Gebelikte su tüketiminin önemi, çatlak önlemede de kendini gösteriyor. Su, hayatının merkezinde olmalı.
- Sağlıklı ve dengeli beslen! Dengeli beslenme, ani ve gereğinden fazla kilo artışına engel olduğu için karnının olması gerekenden daha fazla gerilmesini engelliyor. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye, özellikle C vitaminli yiyecekler tüketmeye özen göster. Sen de onlardan biriysen: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler
- Kan dolaşımını hızlandır! Duş sırasında karnını yumuşak bir sünger ya da fırça yardımı ile dairesel hareketlerle masaj yaparak ovalarsan, kan dolaşımını hızlandırmış olursun. Bu da cildinin elastikliğinin korunmasını sağlıyor.
- Egzersiz yap! Sağlıklı beslenme ve su tüketimi kadar egzersiz de çatlak önlemede önemli bir yere sahip. Hamilelik döneminde yapılan düzenli egzersizler de cilde esneklik kazandırdığı için çatlak oluşumunu engelliyor. Neden mi egzersiz diyoruz: [Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Sana ve Bebeğine Sağladığı 12 Fayda](https://www.anneysen.com/hamilelik/makale/spor-hamilelikte-egzersiz-yapmanin-sana-ve-bebegine-sagladigi-12-fayda_10026)