Hamilelikte denize veya havuza girmek sakıncalı mı?
Yüzme, hamileliğin ilk 3 ayında senin için en yararlı olabilecek aktivitelerden biri. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi vücuduna binen yükü azalttığından yüzmek, hem senin hem de bebeğinin rahatlamanızı sağlar.
- Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyorsa,
- Denize veya havuza girdiğinde vücudunda ani bir değişim olmuyorsa,
- Doktorun yaptığı tetkikler sonucunda rahatlıkla yüzebileceğini söylüyorsa hamileliğin boyunca yüzmeye devam etmende hiçbir sakınca yok. Bu koşulları sağlıyorsan hamileyken denize ve havuza girmek sana ve bebeğine zarar vermez.
Bunun bir de yolculuğu var: Babymoon: Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi
Hamilelikte denize mi girmeliyim yoksa havuza mı?
“Hamileler denizden mikrop kapabilir mi?” gibi endişelerin varsa burada dikkat etmen gereken şey, gireceğin suyun temiz olması. Çünkü suyun temiz olmaması cilt mantarı, idrar yolu enfeksiyonu, göz iltihapları ve vajinit gibi hastalıklara yol açabilir. Uzmanlar daha temiz olması sebebiyle denizi tercih etmeni öneriyor. Havuzda yüzeceksen de sürekli denetlenen havuzları tercih etmelisin.
Peki hamileyken havuza girilir mi? Eğer yüzemiyorsan ve su egzersizlerinde bulunabiliyorsan (havuzun sığ yerlerinde yapılan su egzersizleri), hamileliğin boyunca bunları da yapmaya devam edebilirsin. Su egzersizlerine, aşırıya kaçmadığın takdirde hamileliğinin herhangi bir döneminde başlayabilirsin.
Hamileliğin süresince yüzmen mümkün değilse de Nefesten Kegele En Çok İşine Yarayacak Hamile Egzersizleri yazımızı mutlaka oku; çünkü hareket harekettir.
Hamilelikte termal havuz bebeğe zarar verir mi?
Yüksek sıcaklıklara maruz kalmak, bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 aylık dönemde sakatlıklara sebep olabilir. Hamileliğin süresince, bebeğinin sağlığı için risk taşıması sebebiyle vücut ısının artmasına sebep olacak her türlü eylemden kaçınman gerekir.
Hamileliğin ilk 3 ayında termal havuzu önermeyen uzmanlar, sonraki dönemlerde bu konuda bir sakınca görmüyorlar. Fakat yüksek sıcaklıklar yine de bebek için riskli.
Genel olarak 39 derece sınır kabul edildiği için bu sınırın altındaki termal havuzları kullanabilirsin; ancak sauna ya da buhar odasında uzun süre kalmak oldukça zararlı olabilir. Bu nedenle sauna, kaplıca, sıcak su gibi aktivitelerden önce mutlaka doktoruna danışmanı öneriyoruz.
Bebeksiz son tatilin bu, ona göre: Olur mu Olur: Hamilelikte Yaz Tatili
Hamilelikte yüzmenin faydaları nelerdir?
Yüzmek hamileler için en faydalı sporlardan biri. Özel bir durum söz konusu değil ise haftada 3-4 gün yarım saat yüzme, bebeğin ve senin için oldukça faydalı. Gelelim hamilelikte yüzmenin senin için faydalarına:
- Sırt ve bel ağrılarını önler. Bize teşekkür edeceksin: Hamilelikte Sırt ve Bel Ağrıları ile Başa Çıkma Rehberi
- Gebeliğin ilk aylarındaki bulantı ve kusma şikayetlerinin azalmasını sağlar.
- Psikolojik rahatlama sağlar, stresi azaltır.
- Gebelikte aşırı kilo almayı önler.
- Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerini azaltır.
- Kasların güçlenmesini ve vücudun çevikleşmesini sağlar.
- Gebelikte tansiyon yükselmesi ile ilgili problemleri önler.
- Uyku sorunlarını azaltır.
- Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırdığı için senin ve bebeğin bol oksijen almasını sağlar.
- Doğumdan sonra forma daha kolay dönmeyi sağlar.
Yüzme ve sıcaklık, vücutta sıvı kaybına sebep olduğundan vücudunda kramplar meydana gelebilir. Bu nedenle denizde çok açılma ve yüzerken yanında birini bulundurmaya dikkat et. Özellikle güneşin yoğun olduğu saatlerde açık havada bulunma, gölge alanlar tercih et, mutlaka şapka ve gözlük kullan.
Kafandaki soru işaretlerini giderdiysen, şimdi sıra kendini hem rahat hem de güzel hissetmekte: Örnek Modellerle Hamile Mayosu Seçiminde Sana Yardımcı Oluyoruz