Gebelik Hakkında Soru ve Cevaplar: En Merak Edilenleri Yanıtladık!

Gebelik Hakkında Soru ve Cevaplar: En Merak Edilenleri Yanıtladık!

Hamilelik, birçok yeni durumla karşılaşacağın farklı bir olay. Dolayısıyla aklında birçok soru oluşması çok normal. Bu yazıda sana hamilelikle ilgili soruların en merak edilenlerini derledik. Hadi gebelik hakkında soru ve cevaplara bir göz atalım.

1. Hamilelikte hangi besinler yenmemeli?

Özetlemek gerekirse;

  • Az pişmiş her türlü et ve şarküteri ürünleri,
  • İyi temizlenmemiş meyve ve sebzeler,
  • Alkol,
  • Cıva oranı yüksek dip balıkları,
  • Aşırı yağlı kızartmalar,
  • Bazı bitki çayları gebelikte tüketilmemesi gereken gıdalar arasında.

Ancak her hamilelik ayrı ve kendine özeldir. Bu yüzden kendi doğru beslenme listen için doktoruna danışmanı öneririz.

Ayrıntısına bak: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Listesi!

2. Hamilelik boyunca en çok karşılaşacağın sorunlar neler?

Mide bulantısı

Hamileliğinin ilk aylarında hormonların değişmesi sebebiyle sık sık mide bulantısı yaşayabilirsin. Bu bulantılarla özellikle sabahları karşılaşacaksın ama merak etme genelde gün boyu sürmez. Çözüm olarak;

  • Yataktan hemen kalkmamak,
  • Yine yataktan çıkmadan önce hafif bir şeyler atıştırmak,
  • Zencefil tüketmek,
  • Nane şekeri tüketmek gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Eğer mide bulantın hayatını etkileyecek hale geliyorsa, doktorun sana ilaç önerebilir.

Oku: Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Yorgunluk

Hamileliğinde salgılanan progesteron hormonu rahmini rahatlatmaya yardımcı olur ancak bir yandan yorgunluğa da neden olabilir. Bu yüzden özellikle hamileliğin ilk aylarında yorgunluk hissetmen doğal. Bunun en iyi çözümü ise dilediğin zaman dinlenmen ve uyuman!

Hadi çözelim: Hamilelikte Halsizlik Sorununa İyi Gelen 10 Şey

Sık idrara çıkma

Dolaşım sistemindeki hızlanma ve bebeğinin idrar torbana yaptığı baskı, daha fazla tuvalet ihtiyacı doğurabilir. Bu durum sıkıcı olsa da herhangi bir zararı yok, merak etme.

Mide yanması

Gebeliğinin son aylarına doğru bebeğin midene baskı uygular. Bu yüzden mide asidi yükselir, ağzına ve boğazına kadar gelir ve acıma yapar. Buna reflü de denebilir. Bu gibi durumlarda soğuk sütle mideni yatıştırmayı deneyebilirsin. Kahve ve baharatlı gıdalardan kaçınmak da faydalıdır.

Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi

Kabızlık

Kabızlık, hamileliğinde önlemen gereken bir konu çünkü hemoroit sorununa doğru evriltebilir. Bu yüzden başta beslenmene dikkat etmelisin. Lifli, kepekli besinler veya bağırsaklarını çalıştıracak diğer seçenekleri tüketebilirsin. Bol sıvı almak ve egzersiz yapmak da faydalı olabilir.

Şimdi işin kolaylaşacak: Hamilelikte Kabızlık İle Başa Çıkma Rehberi

3. Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

Hamileliğin süresince enerji ihtiyacın yüksek olacak. İlk 3 ay günde 2400 kalori alman uygun olabilir. İkinci üç ayda günde 2600, son üç ayda ise günde 2800 kaloriye yükseltebilirsin. Bu doğrultuda 6-20 kilo almak normal sınırlar içinde sayılabilir.

Detaylar burada: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

4. Bebek hareketleri ne zaman hissedilir?

Hamileliğin en heyecanlı anlarından biri bebeğinin ilk tekmesini hissetmen olabilir. Hamilelikte bebek hareketleri genelde 20. haftada hissedilebilir.

Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

5. Ultrason bebek için zararlı mı?

Doktorunun belirlediği, düzenli aralıklarla yapılan ultrasonun bebeğin için herhangi bir zararı yok. Ancak ultrason bebeği seyretmek için bir bahaneye dönüşmemeli. Aksine sadece gelişimini takip etmek için kullanılmalı.

Anlattık: Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

6. Hamilelikte seyahat ederken nelere dikkat etmeliyim?

Uzun araba yolculuklarında tuvalet ihtiyacını karşılamak ve bacaklarını hareket ettirebilmek adına mutlaka sık sık mola ver. Zamanın varsa kısa En iyisi kısa bir yürüyüş yapmak. Yeteri miktarda sıvı almaya gayret edin. Emniyet kemerinin alt bölümü karnınızın alt kısımını sar-malı. Böylece olası bir kaza anında karnınız baskı görmemiş olur. Bebek için endişelenmenize gerek yok. Çünkü plasenta ona gereken korumayı sağlayacaktır.

Hamilelikte Seyahati Unutulmaz Kılacak 9 Bilgi

7. Her hamilelikte çatlak olur mu?

Bu aslında cildinin yapısına bağlı. Ama hamilelerin neredeyse %70’i gebelikte çatlak sorunu ile karşılaşıyor. Bu oldukça doğal bir durum çünkü karnın çapı 50 - 60 cm büyüyor ve bu da cildini geriyor. Bu yüzden cildini sık sık nemlendirerek gerilme esnasında fazla zarar görmemesini sağlayabilirsin.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: