Neden et ürünlerini tüketmelisin?
Et ürünleri diye bahsettiğimiz kırmız et, kümes hayvanları ve balıklarda yoğun miktarda protein ve demir vardır. Bu iki besin maddesi insan sağlığı açısından çok büyük önem taşır, eksikliğinde ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Ayrıntısına bu yazıdan bak: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Bu nedenle et ürünlerini tüketmen, özellikle söz konusu hamileliğinse çok önemlidir. Çünkü bebeğin de senin yediklerinle beslenir ve gelişir, unutma!
Yiyebilirsin dedik, faydalı dedik ama bir sınırı yok mu sandın? Tabii ki var! Aşağıda hangi et grubunu, nasıl tüketebileceğinden bahsedeceğiz.
Hamilelikte kırmızı et tüketimi
Kırmızı et, besin değerleri açısından oldukça zengindir. Ancak yüksek yağ oranına da sahip bir besindir. Bu yüzden kırmızı etin hamileler için en faydalı bulunan çeşidi, dana etidir. Kuzu ve koyun gibi hayvanların etleri danaya göre daha yağlı ve ağır olduğu için bunlardan biraz uzak durman iyi olur.
Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!
Kırmızı etin faydaları nelerdir?
- Protein, demir ve çinko açısından zengindir.
- Diğer gıdalardan alınan demirin sindirimini kolaylaştırır.
- B grubu vitaminlerini içerir.
- Kansızlığı önler.
Hamileyken et yemek tüm özellikleri ile sana ve bebeğine önemli katkılar sağlar, bu yüzden hamilelikte yenmesi gereken besinler içerisinde yer alır.
Hamilelikte kırmızı et ne kadar tüketilmeli?
Hamileler için haftada 2-4 gün, 100-120 gram arası kırmızı et tüketimi öneriliyor.
Hamilelikte kırmızı et nasıl pişirilmeli?
- Hamileliğinde tercih edeceğin dana etinin, muhakkak yağsız ve sinirsiz olmasına dikkat etmelisin (Yağsız olduğu için sert ve kuru bir et yiyeceğini düşünme. Doğru pişirme tekniğini kullandığın takdirde gayet yumuşak ve sulu bir yemeğin olacak.).
- Çiğ eti, sebzeleri doğradığın kesme tahtasına koymamalısın.
- Pişirmeden önce et üzerinde yağlı kısımlar varsa temizlemelisin.
- Izgara, güveç ve kavurma gibi yöntemleri tercih etmelisin. Dana etini yağda pişirmek oldukça sağlıksız bir yöntemdir.
- Yüksek ateşte pişirme yapmamalısın. Bu, etin dış kısmının yanmasına neden olur.
- Pişirdiğin etin çiğ kalmamasına dikkat etmelisin. Az pişmiş et toksoplazma ve listeria gibi hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar hamilelik döneminde son derece tehlikelidir. Bebeğinin ölü doğması ya da doğum kusuru olması görülebilir.
- Etini yeterince pişirebilmek için bir termometre kullanabilirsin. 160 dereceye ulaştığında doğru pişirmesine gelmiş demektir.
Hamilelikte ciğer yenir mi?
Karaciğer çok fazla A vitamini içerdiği için ilk aylarda bazı doğum kusurlarına neden olabilir. Bu yüzden ilk 3 aydan sonra çok sık olmamakla birlikte ciğer tüketebilirsin.
Hamilelikte çiğ köfte yenir mi?
Bazı çiğ köftelerde çiğ et kullanılıyor ve hazırlanırken yaşanan sürtünmeden dolayı et bir ön pişirmeye uğruyor. Ancak hamilelikte çiğ et tüketmek ciddi bakteriyel hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden "Hamileyken çiğköfte yenir mi?" soruna cevabımız etsiz olduğu sürece evet olacak.
Hamilelikte pastırma yenir mi?
Pastırma, sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri de çiğ et kategorisine girdiğinden hamileliğinde tüketmemelisin.
Bakmadan geçme: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler
Hamilelikte tavuk (beyaz et) yemek
Beyaz et, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarına verilen isimdir. Hem kırmızı ete göre daha ucuz olması hem de besin değerlerinin yüksekliği sayesinde çok fazla tüketilir. Hamile kadınlar için bu kümes hayvanlarını tüketmenin herhangi bir zararı yoktur.
Beyaz etin faydaları nelerdir?
- Demir ve protein açısından zengindir.
- Sindirimi çok kolaydır.
- Yağ oranı azdır, bu yüzden kolesterol riski içermez.
- Kalsiyum, D ve B 12 vitamini içerir.
Hamilelikte beyaz et ne kadar tüketilmeli?
Uzmanlar hamilelerin günde 100 gr tavuk ve hindi eti yiyebileceğini söylüyorlar.
Hamilelikte beyaz et nasıl pişirilmeli?
- Tavuk ya da hindinin yağlı derisini muhakkak temizlemelisin.
- Özellikle tavuğun üzerinde çok çabuk bakteri ürer. Bu yüzden tahta malzemeler üzerinde doğrama yapman sağlıksız olabilir. Bu yüzden gebelikte tavuk yemek için mermer veya cam doğrama tahtalarını tercih etmeni öneririz.
- Haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih etmelisin. Yağda pişirmek bu etlerin besin değerlerinin ölmesine ve kolesterol riskinin artmasına neden olur.
- Az pişmiş beyaz et tüketmek, sen ve bebeğinin sağlığı açısından çok zararlıdır. Çünkü salmonella hastalığı riski taşır. Salmonella bakterisi kanatlı hayvanlarda sıklıkla görülür; ishal, kusma ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bebeğinde gelişim bozukluklarına neden olabilir.
Şimdi biraz daha titizlenelim: Hamilelikte Güvenli Beslenmenin Yollarını Biliyor musun?