Laktasyon nedir?
Laktasyon; hamileliğin 3. trimester’i gibi vücuttaki hormonların salgılanmasıyla birlikte meme bezlerinin olgunlaşması ile başlayıp süt üretmesi ve devamında sütün salgılanması sürecidir. Laktasyon dönemi, hamilelikte süt kanallarının üretilmesinden emzirmenin sonlanmasına kadar devam eder.
Laktasyon dönemleri nelerdir?
Laktasyon dönemi 3 evrede incelenir.
Mammogenez: Meme bezlerinin hormonların etkisi ile büyüme ve gelişme sürecine girmesidir. Bu evrede östrojen, plasental laktojen, progesteron gibi hormonlar görev alır ve meme bezlerine etki ederler.
Laktogenez: 2. evre olan laktogenez, doğumla birlikte süt salgılanmasının başlamasıdır. Bu süreçte oksitosin ve prolaktin hormonları görev yapar.
Oksitosin Nedir? Hamilelikte Oksitosin Hormonu Ne İşe Yarar?
Galaktogenez: Süt salgısının devam ettiği ve bebek memeden kesilene kadar devam eden süreçtir.
Memeden Kesmek (Bebeğin Sütten Kesmek) İçin Öneriler
Laktasyon döneminde beslenme nasıl olmalı?
Laktasyon döneminde süt kanallarının geliştiği ve süt salgısının başladığını söylemiştik. Süt üretiminin de beslenme ile ne kadar ilişkili olduğunu biliyorsun. Bu yüzden laktasyon süresince nasıl beslenmen gerektiği ile ilgili biraz bilgi verelim.
- Öncelikle önem vermen gereken ilk şey su içmek! Su tüketimini düzenli hale getirmek süt üretiminin temel kaşlarından.
- Gün içerisinde protein, karbonhidrat, vitamin açısından zengin öğünler tüketmek önemli. Yani her besin grubundan gün içerisinde biraz faydalanman gerek.
- Yeşil yapraklı sebzeler süt üretimini tetiklemek açısından faydalı. Roka, ıspanak, pazı gibi gıdaları mevsiminde değerlendirebilirsin.
- Armut, incir, dut gibi meyveler süt üretimi üzerinde çok etkili.
- Baklagillerden nohut, mercimek, barbunya süt üretiminde etkili ancak gaz yapma ihtimali çok yüksek. Bu yüzden bunları tüketmeden önce bir gece suda bekletmelisin. Suya 2-3 çorba kaşığı yoğurt suyu ekleyebilirsin.
- Kuruyemişler süt artırma için ideal besinlerden. Özellikle ceviz, fındık ve badem tüketebilirsin. Gün içerisinde birer avuç bu kuruyemişlerden tüketebilirsin.
- Somon gibi yağlı balıklar da harika bir seçenek. Haftada bir kez tüketebilirsin.
- Bu arada rezene, kimyon gibi çaylar hem süt üretimini tetikler hem de gaz oluşumunu engeller. Ama bunları hamilelikten sonra tüketmeni öneririz.
Bu yazıya bakmalısın: Anne Sütünü Artıran Yiyecekler Neler?