Hamilelikte tuz tüketmek zararlı mı?
Tuz, özellikle içerdiği sodyum nedeniyle vücudun belli miktarlarda ihtiyaç duyduğu bir mineral. Aynı zamanda sofra tuzlarında mevcut olan iyot ile de vücudun gereksinimlerinden birisi. Ancak tabii ki tuzun da fazlası zarar. Ayrıca söz konusu hamilelik olduğunda tuzun tüketim miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Çünkü haddinden fazla tuz tüketimi tansiyon yüksekliğine ve buna bağlı olarak da gebelikte meydana gelen preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) sorununa yol açabiliyor.
Ayrıntıları öğren: Preeklampsi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Aynı zamanda fazla tuz tüketimi böbrekleri etkiler ve vücutta sıvı tutulumuna neden olur. Bu da kan hacminde artışa neden olur ve bu durum kalp başta olmak üzere birçok organ üzerinde olumsuz etkileri vardır.
Ayrıca gebelikte tuz tüketimi, zaten ödeme meyilli olan vücudunun daha da fazla ödem tutmasına neden olur.
Aklında olsun: Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır?
Ancak bu, gebelikte tuz tüketiminin tamamen kesilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi vücudunun ve bebeğinin tuz aracılığı ile alabileceği sodyum ve iyota da ihtiyacı var.
Hamilelikte ne kadar tuz tüketilmeli?
Eğer önceden bildiğin bir tansiyon sorunun yoksa günlük 6 gram, yani ortalama 1 çay kaşığı tuz tüketilmesinde bir sakınca yok. Ancak tansiyon hastalığı söz konusuysa bu oran yarıya düşmeli.
Yani gebelikte tuz tüketimini tamamen kesmeye de gerek yoktur. Şunu da eklemek lazım, bu oran yemeklere katılacak şekilde hesaplanmıştır. Hazır gıdalardan alacağın tuzun oranı artıracağını bilmen gerekir. Bu yüzden önerimiz hazır gıdaları ve abur cuburları azaltman yönünde.
Mutlaka oku: Hamileler Ne Yemeli: Hamilelikte Beslenme Programı!
Hamilelikte tuzlu yemek bebeğe zarar verir mi?
Yukarıda da söylediğimiz gibi hamilelikte fazla tuz tüketimi dolaylı yoldan tabii ki bebek üzerinde olumsuz durumlar yaratabilir. Annenin yüksek tansiyonu olması, preeklampsi geçirmesi ya da kalp sorunları yaşaması bebeği de etkiler ve yüksek tuz tüketimi bebeğin böbrekleri üzerinde de olumsuz etkilere neden olur. Bu yüzden beslenmeni kesinlikle yukarıda verdiğimiz tuz oranına göre düzenlemelisin. “Aşeriyorum” gibi bahanelerle bile olsa turşu ya da tuzlu hazır gıdalar da tüketmemelisin.
Bebeğinin Zeka Gelişimini Desteklemek İçin Hamilelikte Nasıl Beslenmelisin?
Hamilelikte tuz tüketimini azaltmak için neler yapmalı?
- Yemeklerin tuz dengesi iyi ayarlanmalı. Örneğin yemek tuzsuz ekmek az tuzlu olabilir.
- Kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi alternatifler değerlendirilmeli. Bu tuzlar değirmenle öğütülerek yemeklere katılabilir.
- Tuz tüketimi uygun seviyede tutulup spor yapma alışkanlığı kazanılabilir. Bu sayede ani yükselmeler engellenebilir.
- Yemekleri lezzetlendirmek adına diğer baharatlar değerlendirilebilir.
- Cips, bisküvi gibi tuzlu hazır gıdalardan uzak durulmalı.
Bu süreçte sana yardımcı olabilecek bir uzmana danışmak ister misin? Şehrindeki beslenme uzmanları burada: Hamilelikte Beslenme Uzmanı ve Hamile Diyetisyeni