1. Neden normalde zararsız olan bazı gıdalar hamilelikte tehlikeli hale geliyor?
Bebek, rahimde annenin yedikleriyle beslenir ve gelişir. Gebelik süresince bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artmaktadır. Bu nedenle hamilelikte beslenme çok büyük önem taşımaktadır.
Hamilelik döneminde annenin değişen fizyolojik özellikleri ve ihtiyaçları nedeniyle bazı besinlerden uzak durması gerekmektedir. Bunun nedeni rahim kaslarının kasılması, değişen vitamin-mineral düzeyleri ve bebeğin gelişim durumunu etkilemesidir. Bu nedenle normalde sıkça tükettiğimiz besinlerden hamilelik döneminde kısıtlamaya gitmemiz gerekenler bulunabilmektedir.
“Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler
2. Hamilelikte yenmemesi gereken besinler neler?
- Konserve ve paketli ürünler gibi işlenmiş besinler,
- Çiğ ya da az pişmiş etler, suşi,
- Pişmemiş yumurta ve bunun kullanıldığı besinler,
- Bulaş ve hijyen riskinden dolayı dışarıda tüketilen çiğ salatalar,
- Kas kasılmalarını arttırması ve dolaşıma etkilerinden dolayı bitki çayları ve bazı baharatlar,
- Kafein içeriklerinden dolayı kahve ve türleri,
- Listeria riskinden dolayı pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri,
- Plasentaya geçebilecek ağır metalden dolayı aşırı balık tüketimine dikkat edilmelidir.
Bu 15 şeyden de uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!
3. Hamilelikte nar yemek ya da bazı diğer meyveler zararlı mı?
Nar ve limon gibi besinler hamilelere yasak değildir ancak dolaşım sistemi, kan akımına etkisi düşünüldüğünde normal porsiyonu aşmadan tüketilmesi önerilmektedir. Sağlıklı beslenmede de en önemli kurallardan olan porsiyon kontrolü hamilelik döneminde de aynı şekilde geçerlidir. Bunlar hamilelikte yenmemesi gereken meyveler arasında değil ama dikkat edilmeli.
Hamilelikte maydanoz yenir mi?
Hamilelikte maydonoz yemek abartılmadığı sürece sorun olmaz ancak maydanoz suyu fazla tüketildiğinde düşük ve erken doğuma neden olabilir.
Gebelikte sumak yemek zararlı mı?
Sumak kan akışını hızlandırdığı için hamilelikte sorun çıkarabilir. Bu yüzden tüketimi için doktoruna danışmanda fayda var.
4. Sakatat ve deniz ürünlerinin hamilelikte tüketimi nasıl olmalı?
Sakatat tüketiminde de deniz ürünlerinin tüketiminde de önemli nokta sıklık ve miktardır.
Sakatatların aşırı tüketimi A vitamini içeriğinden dolayı teratojenik etki yaratabileceğinden bazı anomalilere neden olabilmektedir. Yarık damak-yarık dudak bunların bir örneğidir. Bu noktada Hamilelikte ciğer yenir mi sorusuna değinelim. Haftada 1 kez 100 gr civarı olmak üzere tüketilebilir.
Peki, hamilelikte kokoreç yenir mi? Kokoreçin doğru temizlendiğinden, doğru piştiğinden emin olunamayacağı için anne adaylarına sorunlar çıkarabilir. Bu yüzden kokoreçe temkinli davranmak gerekir.
Balık tüketimi de yasak gibi gösterilmektedir ancak midye gibi türler tüketilmediği ve haftada 2’yi aşmadığı sürece hamilelerin balık tüketmeye ve bu besinlerden gelecek değerli besin öğelerine ihtiyaçları vardır. Aynı zamanda uskumru, kılıç balığı gibi balık türlerinin içerdiği ağır metallerin plasentaya geçme ihtimali olduğu için tüketimi kontrollü olmalıdır. Yüzey balıklarının tüketilmesinde bir sorun yoktur.
Bu bilgiler önemli: Nasıl, Ne Kadar ve Neden Yemelisin: Hamilelikte Et Tüketimi
5. Hamilelikte hangi bitki çayları zararlı, hangileri faydalıdır?
Çok mecbur kalınmadığı sürece ıhlamur dışındaki hiçbir bitki çayı tüketilmemelidir.
- Mate,
- Papatya,
- Yeşil çay,
- Beyaz çay,
- Adaçayı gibi içecekler içerdikleri avonoidler nedeniyle hamilelik tüketiminde metabolizmayı strese sokabilir, bu yüzden bir süre uzak durulmalıdır.