1. “O tabak bitecek!” ısrarına düşmek
Annelerin en sık yaptığı hatalardan biri, çocuğunun tabağını aşırı doldurmak. Böyle olunca da o tabağın bitmesi gibi bir beklenti içine giriliyor. Miniğinin bir öğünü çorba, sebze yemeği, bulgur pilavı ve yoğurttan oluşuyorsa her birinden üçer dörder kaşık yemesi yeterli. Hepsini bitirmesi için onu zorlama.
Mideye ve göze hitap eden nefis besleyici tarifler: 18 Ay-3 Yaşındaki Çocukların Midelerinden Geçip Kalplerini Fethedecek 7 Yemek
2. Çocukla güç mücadelesine girmek
Biz yetişkinler nasıl bazı yiyecekleri sevemiyorsak, çocukların da hoşlanmadığı besinler olabiliyor. Bu durumda miniğinin tercihine saygı duyman gerekiyor. Çocuğa uygulanan her baskı (etki) tepki geliştiriyor. Etki ve tepki durumunda çocuk ve anne arasında güç dengesi mücadelesi yaşanıyor. Sen yedirmek isterken çocuğun yememek istiyor. Yemek konusunda çocuğuna baskı yapma.
Önemli olan küçüğünün temel besin gruplarını dengeli bir şekilde tüketmesi. Örneğin; peynir yemiyorsa süt ve yoğurt tüketmeli. Et yemiyorsa yumurta ve bakliyata ağırlık vermeli.
Belli bir yiyeceği çok isteyen çocuklar bunu vücutlarının ihtiyacına göre istiyorlar. Bu yüzden miniğinin içgüdülerine güvenmen ve kendi tercihlerini yapmasına izin vermen önemli.
Çocuğunun yiyeceği şey hakkında kendi kararını vermesine izin vermen onun mızmız olmasını da engeller.
Hem karnı doysun hem zekası gelişsin: Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyen 16 Besin
3. Ödül olarak abur cuburu ya da sevdiği bir yemeği kullanmak
Çocuk beslenmesinde en sık yapılan hatalardan biri, minikleri abur cuburla ödüllendirmek. Çocuğun, kendisinden istediğin bir davranışı yerine getirdiğinde ona abur cubur veya sevdiği bir yiyeceği vermek, onun beslenme karakterini etkileyecek bir davranış.
Eğer bu davranış sürekli bir hale gelirse, çocuk sadece bir cips ya da çikolata için o davranışı yapması gerektiğini düşünmeye başlar. Aksine çocuğun, bazı kuralları uyması gerektiği için yaptığının farkında olması gerekiyor.
Zaman zaman tabii ki miniğini sevdiği yemeklerle ödüllendirebilirsin ancak bu her zaman olmamalı.
Evlerden ırak gıdalar: Bunlar Adeta Öcü: Çocuğunu Uzak Tutman Gereken 18 Yiyecek
4. Bütün tatlılardan mahrum bırakmak
Çocuklar yeme alışkanlıkları kısıtlandığında yasaklanan yiyecekleri yeme arzuları daha da artıyor ve her fırsatta daha fazla yemek istiyorlar. Miniğine verebileceğin çok çeşitli besleyici tatlılar ve ona zararı dokunmayacak şekerler var.
Fakat her yemekte tatlı yemesinin de bir süre sonra alışkanlığa dönüşebileceğini söyleyelim. Bunu tatlının tüketim miktarını kontrol altına alarak önleyebilirsin. Çocuğunun tatlı ihtiyacını karşılamak için ev yapımı ve sağlıklı şeyler dene.
Yemeli mi Yememeli mi? Çocuklara Tatlı Ne Zaman, Nasıl Yedirilebilir?
5. “Çocuğum fazla kilo alıyor.” endişesiyle diyete başlatmak
Gelişim süreci devam eden çocuğun, kısıtlı bir beslenme ile zayıflatılması pek sağlıklı değil. Yoğun miktarda karbonhidrat kısıtlaması, tamamen yağsız ve eksik bir beslenme programı uygulanması çocuğun gelişiminin durmasına, boy uzamasının yavaşlamasına neden oluyor.
Bu gıdalar küçüğünün fiziksel gelişimi kadar beslenme düzenine de gerekli: Hadi Bir Umut: Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler
Çocuklarda görülen fazla kilonun nedeni, eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa hareketsizlik ve fazla kalori tüketimi oluyor. Miniğin, alması gereken besinleri gerektiği miktarda tüketip hayatına biraz aktivite eklediğinde kilo alımının durduğunu görebilirsin.
6. Yararlı diye bir gıdayı çokça vermek
Bir gıdayı, vücuda faydası var diye çocuğa sürekli vermek doğru bir beslenme alışkanlığı değil. Örneğin; ciğer demir yönünden çok besleyici bir yiyecek fakat haftada bir ya da iki kereden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü çok miktarda alındığında zehir etkisi yapabilecek A vitaminini bol miktarda içeriyor.
Soya da yüksek oranda alüminyum ve östrojen içeriyor. Bu yüzden soya ürünlerini özellikle bebeklerin çok tüketmemesi gerekiyor.
Miniğin sağlıkla büyüsün: Kendileri Küçük, Faydaları Büyük: Çocuk Beslenmesinde Vitaminlerin Anlam ve Önemi
7. “Ne kadar çok süt içerse kemikleri o kadar gelişir.” yanılgısına düşmek
Özellikle 1 yaşından büyük çocuklarda günde 500 ml üzerindeki süt tüketimi çok sık rastlanan beslenme hatalarından. Aşırı süt tüketimi çocukta hem iştahsızlığa neden oluyor hem de demir eksikliğine bağlı kansızlık ve kabızlığa yol açıyor. Minik kuzunun günlük süt tüketiminin 500 ml’yi aşmaması gerekiyor.
İçi kurudu yavruların: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
Bu arada en geç 2 yaşından itibaren çocuğuna, yatağa yatmadan en az 1,5 saat önce bir şey yiyip içmeme alışkanlığı kazandırman gerekiyor. Böylece hem reflü riskinin önüne geçmiş olursun hem de miniğin sabah öğününe acıkmış olarak uyanır.
Günün en önemli öğününe neşeli ve sağlıklı tariflerle başla: Çocuk Kahvaltısı İçin Sağlıklı ve Neşeli Tarifler
8. Et ve kemik suyunun çok faydalı olduğunu düşünmek
Yaygın yapılan hatalardan biri, annelerin et ve kemik suyunun çok yararlı olduğunu düşünerek etin kendisi yerine suyunu vermeleri. Halbuki kullanılması gereken şey, etin kendisi. Sadece et veya kemik suyu kullanımının yemeğe lezzet katmak dışında çocuğa hiçbir faydası yok.
Ayrıca çocuğuna “Her şeyden vitamin alsın.” düşüncesiyle kendiniz için hazırladığın yağlı, salçalı ve tuzlu besinlerden vermen ona fayda yerine zarar getiriyor. Bu besinlerde bulunan aşırı tuz böbrekler için sodyum yükü oluşturarak ileriki yaşlarda yüksek tansiyon, şeker ve obezite riskini artırıyor.
Dört mevsim eksik etme: Vitamin ve Protein Deposu Çocuk Çorbaları
Kaynaklar:
O Tabak Bitecek! Mi?-Gill Rapley & Tracey Murkett