Yumurta Dondurma Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Yumurta Dondurma Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Bazı şartlar nedeniyle ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olmak istiyor ama doğurganlığını kaybetmekten korkuyorsan, müjde! Yumurta dondurma işlemi ile geç yaşta anne olman da mümkün!

Bu konuyu merak ediyorsan yumurta dondurma işlemi hakkında merak ettiğin her şeyi yazımızda bulabilirsin.

Yumurta dondurma nedir?

Kariyer planları, psikolojik nedenler, maddi sorunlar, doğurganlığı kötü etkileyecek hastalıklar ya da tedaviler nedeniyle şu an çocuk sahibi olmak istemeyebilirsin. Ailende erken menopoz hikayesi olabilir. Ancak ilerleyen yaşlarda doğurganlık yeteneğini kaybedeceksin. Ama gelişen tıp ve teknolojiler ile artık olgun ve doğurganlık yeteneği yüksek yumurtalarını saklatıp ilerleyen yıllarda bu yolla hamile kalman mümkün.

Yumurta dondurma işlemi kısaca, olgun ve sağlıklı yumurtalarının alınıp belli bir sıcaklıkta özelliğini kaybetmeyecek şekilde dondurulmasıdır. Dondurulan yumurta çözüldüğünde alındığı yaşın özelliklerini korur. Bu sayede ilerleyen yıllarda yumurtalarının döllenerek hamile kalma ihtimali var.

Kimler yumurta dondurma işlemi yaptırabilir?

Yumurta dondurma işlemi için önceleri yalnızca kanser tedavisi görmesi gereken ve bu yüzden doğurganlık yeteneği azalacak hastalara izin veriliyordu. Ancak artık başka hastalıklar veya sosyal nedenlerle buna ihtiyaç duyan tüm kadınlar yumurtalarını dondurabiliyor. Ayrıca bu işlemi yaptırmak isteyen kadınların evli ya da bekar olmasına da bakılmıyor.

“Yumurta dondurma kaç yaşına kadar yapılır?” soruna cevap verelim. Yumurta dondurma yaş sınırı diye bir kısıtlama aslında yok. Ama yumurtalıklarının doğurgan özelliğini kaybetmemesi için en geç 35 yaşına kadar bu işlemi yaptırman gerekir.

Yumurta dondurma Türkiye'de yasal mı?

Bu konu da oldukça merak ediliyor. Ama merak etme, yumurta dondurma işlemi ülkemizde herhangi bir kısıtlama olmadan yasal olarak gerçekleştiriliyor. Ülkemizde yasal olmayan işlem yumurta donasyonu.

Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?

Yumurta dondurma işlemi uzmanlar tarafından onaylanan kadınların öncelikle adet döngüsü içerisindeyken hormon içeren iğnelerle yumurtalarının en doğru şekilde olgunlaşması sağlanır. Ardından ultrason yardımıyla en olgun yumurtalar belirlenir.

Öğren: Ultrason Nedir?

Bu aşamadan sonra tüp bebekte olduğu gibi iğne ile yumurta toplama işlemine geçilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Toplanan yumurtalar hemen mikroskobik olarak incelenir ve en kaliteli olan 8-10 yumurta, dondurulmak üzere ayırılır.

Bu yumurtalar zaman kaybetmeden kriyoprotektan denen koruyucu bir malzeme ile kaplanır ve vitrifikasyon adı verilen dondurma işlemi için hazırlanır.

Alınan yumurtanın hemen şokla dondurulması gerekir. Zaman yayılmış dondurma işleminde yumurtanın %70’i su olduğu için kristalleşmeler meydana gelir ve yapısında bozulma başlar. Bu durum yumurtanın özelliklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden yumurta dondurma işlemi için -196 derecelik tanklar kullanılır. Yumurtalar burada hemen dondurulur ve yapısında hiçbir bozulma olmadan yıllarca dondurulabilir.

Bu işlem için Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen süre 5 yıldır. Ancak bazı durumlarda şartların sağlanmadığı takdirde yazılı izin ile bu süreyi uzatma şansın da var. Yumurta dondurma maliyeti merkezden merkeze değişebilir. Bu işlemi genellikle tüp bebek merkezleri gerçekleştiriyor. Bu merkezleri arayarak bilgi alabilirsin.

Hadi bak: Türkiye Genelinde En Çok Tercih Edilen 10 Tüp Bebek Merkezi

Yumurta dondurma ile nasıl hamile kalınır?

Dondurduğun yumurtaların merkezlerde saklanırken, sen çocuk sahibi olmaya karar verdiğin an çözdürülür. Ancak öncelikle eşinden sperm örnekleri alınır. Bu sperm örneklerinin de en kalitelileri seçilir. Ardından çözülen yumurtaların ve eşinin spermleri laboratuvar ortamında döllendirilir.

Eşine ilet: Sperm Kalitesi Nasıl Arttırılır?

Eğer yumurta ve sperm eşleşir, uygun döllenme sağlanırsa bu zigot rahmine yerleştirilir. Yine lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu işlemin ardından embriyonun rahme tutunması ve gebeliğin gerçekleşmesi beklenir. Gelişen teknolojinin de etkisiyle son zamanlarda yumurta dondurma ile hamile kalanların sayısında ciddi bir artış oldu.

Yumurta dondurma işleminin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Yumurta dondurmanın herhangi bir dezavantajı var diyemeyiz. Vücuda zarar veren bir işlem olmadığı gibi yumurtlamaya da bir etkisi yoktur. Avantaj olarak ise;

  • İlerleyen yaşlarda anne olma şansını arttırması,
  • Çalışan kadınların kariyer planlamasına devam edebilmesi,
  • Kadınlar üzerindeki yaş stresini ortadan kaldırması,
  • Doğurganlığı azaltma ihtimali olan tedavilerin kesintisiz devamını sağlayabilmesi gibi durumları örnek verebiliriz.

Okumanı öneririz: Doğurganlığı Olumlu ve Olumsuz Etkileyen 13 Faktör!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: