Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tüp bebek tedavisinin bir parçası olan yumurta çatlatma iğnesi nedir, nasıl uygulanır gibi soruların mı var? Yumurta çatlatma iğnesi uygulaması ve konuyla ilgili diğer sorulara cevap almak için yazımızı okumalısın!

Yumurta çatlatma iğnesi nedir?

Kısırlık durumlarında başvurulan yöntemlerden olan tüp bebek tedavisinde ve kısırlık sebebi yumurtaların çatlamaması ve dolayısıyla döllenmemesi durumlarında yumurta çatlatma iğnesine başvurulur. Bu iğne aracılığı ile yumurtanın çatlaması ve de döllenmeye hazır hale gelmesi sağlanır.

Normal şartlarda yumurtanın çatlamasını sağlayacak hormonlar vücudun kendisi tarafından üretilir ancak bu salgılanmalar vücutta mevcut olmadığı için yumurta çatlatma iğnesi aracılığı ile Hcg ve LH gibi hormonların üretilmesini tetikleyecek ilaçlar verilir.

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır? 6 Maddede Tüp Bebek Aşamaları Neler?

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

Eğer yumurtalarında çatlama sorunu saptandıysa ya da tüp bebek tedavisine başlandıysa çatlatma iğnesi yapılması söz konusu olabilir. İğne, yumurtalamanın olduğu, yumurtaların olgunlaştığı ve çatlamanın gerçekleşmesi gereken aylık döngünün ortasında uygulanır. Burada önemli olan yumurtaların çatlayacak yeterli olgunluğa ulaşmış olmasıdır. Yumurta olgunlaşmadan çatlama iğnesi yapılırsa beklenen sonuç gerçekleşmez. Bu yüzden kadının döngüsüne göre düzenli kan tahlilleri ve ultrason incelemeleri ile yumurtaların olgunlaştığı en doğru zaman tespit edilir.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?

Çatlatma iğnesi uygulaması, klasik enjeksiyon yöntemi ile yapılır. Uygulama öncesi neler yapılacağı konusunda bilgiler doktor tarafından verilir. İğne kalçaya, göbeğin alt kısmına, üst kolun arka bölümüne yapılabilir.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası 36 saat sonra çatlama gerçekleşir.

Lenfosit Aşısı Ne İşe Yarar, Düşük Tedavisindeki Yeri Nedir?

yumurta çatlatma iğnesi

Çatlatma iğnesi yumurtayı kesin çatlatır mı?

Çatlatma iğnesi çoğunlukla başarı ile sonuçlanır ancak bazı durumlarda çatlatmanın gerçekleşmediği de söz konusu olabilir. Hatta bazen çatlama olsa bile döllenme gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden doğru bilgi için doktora danışmak ve testlerle inceleme yapılması gerekir.

Annelerimiz neler demişler: Yumurta çatlatma iğnesi ile hamile kalanlar ne zaman test yaptı?

Çatlatma iğnesi ile hamile kalma oranı nedir?

Çatlatma iğnesi ile hamile kalma oranı %20 civarıdır. Bu oran kulağa az geliyor olsa da aslında doğal yollarla hamile kalma oranıyla aynıdır.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası cinsel ilişki nasıl olmalı?

Çatlatma iğnesinden sonra ilişki konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iğne uygulamasından sonra 36 saat içerisinde çatlama gerçekleşir. Bu yüzden iğne uygulaması sonrası birkaç gün düzenli cinsel birliktelik yaşamak çatlatma gerçekleştiği takdirde hamilelik şansını artırır.

Çatlatma iğnesinden kaç gün sonra test yapılır?

Uygulamanın ardından hamileliğin olup olmadığını görmek adına test yapmak için normal adet zamanını beklemen gerekir. Öncesinde test yaparak herhangi bir cevap alamayabilir ya da hormon ilaçları yüzünden yalancı pozitiflikle karşılaşabilirsin. Bu yüzden enjeksiyondan yaklaşık 2 hafta sonra test yapmak uygun olabilir.

Hadi incele: Aşılama Yöntemi ile Hamilelik

Yumurta çatlatma iğnesi fiyatları nasıl?

Yalnızca reçete ile alınabilen bu iğnelerin fiyatları markasına göre 60-120 TL arasında değişiyor.

Çatlatma iğnesi yan etkileri nelerdir?

Nadir olmakla beraber;

  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Ateş,
  • Ödem,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma gibi yan etkiler görülebilir.

Yumurta Dondurma Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Op. Dr. İsmail Yılmaz, "İnfertilite", Kocaeli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.