Lohusalık Döneminde Baba Nasıl Davranmalı?
Annelerin lohusalık sürecini en kolay şekilde atlatabilmesi için babaların rolünü, İlişki ve Evlilik Danışmanı Yeşim Varol Şen ile konuştuk.
Bebeğinin dünyaya gelmesiyle bir anda kadınlıktan anneliğe bir geçiş yaşayacaksın. Bazı anneler bu konuda çok zorlanabiliyorlar. Özellikle lohusalık ile başlayan ve çocuğu büyütmekle devam eden uzun bir süreçten bahsediyoruz.
Konu hakkında bilgi almak istersen: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Babaların bu dönemde annelere olan yaklaşımı ve yardımı nasıl olmalı?
Lohusalık dönemi bir kadının hayatındaki en kıymetli ama en zor dönemlerden biri. Şunu unutmamız lazım, toplumda lohusa depresyonu görülme oranı % 10-12 iken doğum sonrası hüznü % 65-70’lerde. Yani piyango birçoğumuza vuruyor. Ayrıca bu dönem, annenin en hassas ve en kırılgan olduğu dönem.
Bu aşamada babalara büyük iş düşüyor. Çünkü doğum yapan anne 9 ay heyecanla çocuğunu beklemiş, vücudundaki adrenalin oranı çok yüksek, bebeğine kavuşmuş ve çok hassas bir durumda. Bir taraftan uykusuz, perişan, vücudu hırpalanmış yani ne yapacağını bilmediği bir dönemde. Çünkü biz 9 ay boyunca bebeğe çok odaklanıyoruz ama doğumdan sonra bize ne olacak kısmını göz ardı ediyoruz.
Sonra kadın eve geliyor; içeride bir kalabalık, anneanneler, babaanneler, dedeler. Baba bir tarafta, anne bir tarafta. Bu aşamada kadının çok fazla desteğe ihtiyacı var. Burada babanın yapması gereken şey, annenin elini tutup “Ben yanındayım.” demek. Ben şunu tavsiye ediyorum, mümkünse babalar hastanede de eşleriyle birlikte kalıp o ilk geceyi, doğumun zorluğunu birlikte yaşasınlar. Çünkü bu yol arkadaşlığında büyük bir adım.
Yeri gelecek anne kaygılanacak bebeğine nasıl bakacağıyla ilgili. İşte o zaman eşinin “Ben yanındayım, biz bunu birlikte yapacağız, benden ne istiyorsan söyle.” demesi, fizikken de mümkün olduğu kadar çok yarım etmesi (Çünkü annenin çok fazla dinlenmesi ve rahatlaması gerekiyor.) önemli. Ama en çok manevi desteğe ihtiyacı var. Büyükanneler ve babaların da mümkün olduğu kadar anlayışlı, sabırlı ve anne odaklı olması lazım.
Doğum sonrası aile içi iletişim benim seminerlerde de çok çalıştığım bir konu. Görüyoruz ki lohusa anne, ev içindeki kalabalıkla da çok fazla sorun yaşıyor. Dolayısıyla mümkün olduğunca az ama anneye gerçekten yardımcı olacak insanların olması, babanın da günde 10 dakika bile olsa “Gel beraber çay içelim, yürüyüş yapalım, seni çok seviyorum.” demesi yeterli, çok fazla bir şeye de gerek yok aslında. Annenin yalnız olmadığını, zorlandığında destek alacağı kişiler olduğunu bilmesi yeterli.
Bak annelerimiz neler yaşamış: Kimi Hüzünlü Kimi Mutlu: Annelerden Lohusa Depresyonu Hikayeleri