Doğum Sonrası Baba Nasıl Davranmalı?
Doğum sonrası babaların çocuk bakımına ne kadar ve nasıl dahil olması gerektiğini İlişki ve Evlilik Danışmanı Yeşim Varol Şen’e sorduk.
Bazı babalar doğum sonrasında çok müdahaleci ve kontrolcü olabiliyor, annenin bebek bakımıyla ilgili her şeye müdahale edebiliyorlar. Bazı babalar ise evden tamamen uzaklaşıp hiçbir şeye dahil olmayabiliyorlar.
Doğumdan sonra babaların kontrolcülüğü veya kayıtsızlığı ile ilgili neler yapılabilir, nasıl bir denge sağlanabilir?
Bu iki durumda çok uç olaylar. Genelde yeni nesil babalar, alanı daha çok anneye bırakıp biraz daha geriden fiziksel yardım ve manevi destek vermeyi seçiyorlar. Bu, olması gereken ideal durum. Ama çok tedirgin olup her şeye müdahale etmek isteyen babalar da var. Bu durum babaların başka alanlarda da böyle olduğunu gösteriyor aslında.
Bir taraftan da işin kolayına kaçıp elini suya sabuna sokmak istemeyen babalar var. Onlar işi anneye atmış durumdalar. Fakat burada babaları tembellik yapıyor diye etiketlemeden önce bir düşünmek lazım.
Bazen babaların bu tavrına anneler sebebiyet verebiliyor. “Çocuğu yanlış tutuyorsun, öyle yapma, öyle oyuncak alma” gibi babaya sürekli sen eksik ve yanlış yapıyorsun deyip en doğrusunu kendisinin yaptığını düşünen ve aslında yardım almaya çok kapalı anneler de var. Dolayısıyla babalar da bazen yapıp da beğenilmeyeceğime, takdir edilmeyeceğime, hiçbir şey yapmayayım ve eleştirilmeyeyim diyor.
İşte o aradaki denge çok önemli. Fakat birçok şeyde olduğu gibi lohusalık döneminde yaşanan sorunlar da ilişkini temelinde yatan başka problemleri işaret ediyor. Bu noktada durum su üstüne çıkıyor. Ancak sağlıklı ve açık iletişimde her zaman eleştirilerin birbirilerini kırmadan net bir şekilde yapılmalılar, destek talep etmekten çekinmemeliler. Dolayısıyla babanın yapması gereken anneye güvenip onun bilmediği konuları araştırıp desteklemesi, mümkün olduğu kadar onun yanında olması ve hem anneye hem de kendine alan yaratması gerekiyor.
Alanı da açıklayalım. Bu, kişinin inisiyatif kullanma hakkının olduğu bölümler olması demek. Elbette hayatın içinde birçok şeye ortak karar veriyoruz, örneğin çocuğun hangi okula gideceği. Ama çocuk bugün dışarı çıkarken ne giyecek konusunda anne ve babanın ortak karar vermesi gerekmiyor, tartışmaya gerek yok. Hepimizin tek başımıza karar vereceğimiz alanları olması gerekiyor. Bu, hem çocuk bakımı için hem de kendi hayatımız için geçerli.
Biraz gülmek ister misin: Yapım Aşamasında İyi Ama Bakım Konusunda Sınıfta Kalan 10 Baba