Doğum İzni Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Doğum izninin süresi ne kadardır? Doğum iznini kullanmanın kuralları nedir? Çoğul gebeliklerde doğum izni süresi değişir mi? Avukat Demet Ceylan Demircan yanıtladı!
Doğum izninin süresi ne kadardır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde düzenlenmiş. Kural olarak doğumdan önce ve sonra 8’er hafta olmak üzere toplamda 16 hafta boyunca kişinin çalıştırılmaması esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir.
Bir annenin doğum izninden yararlanması için o iş yerinde belli bir süre çalışıyor olması gerekir mi?
İş yerinde belirli bir süre çalışma şartı aranmaz. Süreler kanun koyucu tarafından belirlendiği için emredici niteliktedir. İşveren bu süreyi daha kısaltıcı şekilde hüküm koyamaz. Bu, geçersiz olur.
Doğum öncesinde verilen izin, doğum sonrasına kaydırılabiliyor mu?
Tabii. 32. haftaya kadar sorunsuz bir şekilde çalışabilirsiniz. 32. haftadan itibaren doktorunuzdan sağlık durumunuzun çalışmaya elverdiğine dair rapor almanız gerekiyor. Bu raporla birlikte gebeliğin 37. haftasına kadar çalışmanıza mümkün.
Ancak 37. hafta artık maksimum sınır oluyor. Sağlığınız izin verse de yasal olarak izne yarılmanız gerekiyor. Bu süreçte kullanmadığınız haftaları doğumdan sonraki izninize ekleterek süreyi uzatabilirsiniz.
Doğum izninden sonra ücretsiz izin de kullanılabilir mi?
Anne, izni bittikten sonra işe dönmek istemeyip bebeğiyle daha fazla zaman geçirmek isteyebilir. Bu durumda da 6 ay ücretsiz izin isteme hakkı vardır.
Doğum izni çoğul gebeliklerde nasıl kullanılıyor?
İster ikiz ister üçüz olsun doğumdan sonraki süreye 2 hafta daha ekleniyor. Yani toplamda 18 hafta izin kullanılıyor.
Daha fazla bilgi için: Doğum Parası ve Doğum İzni Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!