Bebek Kakası Rengi Nasıldır?
Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan bebek kakası rengi, düzeni ve konuya dair tüm merak edilenler hakkında bilgiler veriyor.
Bebeğin kakası sağlık problemleri hakkında ipuçları verir mi?
Öncelikle bebeğin normal kakasını bilmek, sonraki değişiklikleri anlamak açısından önemli. İlk 6 ayda sadece anne sütü alınan dönemde bebeklerin kaka rengi büyük çocuklara göre daha açık, kehribar ya da altın sarısı renkte ve biraz sulu, pütürlü kıvamdadır. Bu bebekler için muhallebi kıvamlı kaka katıdır.
Bebeklerin özellikle ilk aylarında kaka sayısı biraz fazladır. Bebek emdikçe, günde 5-6 kez kaka yapabilir. Ama her bebekte bu durum standart değildir. Bazen anne sütü alan bebekler 1 haftaya kadar kaka yapmayabilir. Eğer bebek; çok huzursuz değilse, ağlaması ve ıkınması yoksa bebeğe müdahale etmiyoruz. Ama kaka düzenini oluşturması ve rahatlaması için küçük masajlarla yardımcı olabiliriz.
Eğer bebeğimizin sarı kakasının rengi değişmeye başladıysa bunun nedeni, annenin yediği yiyeceklerdir. Annenin tükettiği gıdalar sütüne geçer ve bebeğin kakasının rengini değiştirebilir. Ama eğer bebeğin huzursuz değilse kaka renginden endişelenmemek lazım.
Eğer kakasının rengi yeşil, yapısı sümüklü ve bebeğin huzursuz, ateşli olursa bir enfeksiyon varlığını değerlendirmek gerekir.
Bir de yeşil sümüklü kaka varken üzerinde çizgi ya da nokta şeklinde kan varsa aklımıza gıda alerjileri gelir. Evet, bebek sadece sütle beslenir ama anne karışık birçok gıdayı tüketir. Dolayısıyla annenin yediği herhangi bir gıda özellikle süt ürünleri, kanlı sümüksü yeşil kakaya neden olabilir. Bununla birlikte bebeğin cildinde döküntüler ve geçmeyen gaz sancıları olduğunda aklımıza gıda alerjileri gelir. Bu yüzden doktora başvurmak gerekir.
Ama her bebeğin kakası değişik renkte olabilir, arada değişebilir, kakadaki bakterilerin artması kakayı yeşil ya da kahverengiye çevirebilir. Özellikle mamayla beslenen bebeklerde altın sarısı, kehribar rengi görmeyebiliriz çünkü mamaların demir içeriğine göre kaka rengi koyulaşabilir.
Bebekler annenin yediklerinden etkilendikleri için kabız olabiliyorlar. Normal rutinin dışında bebeğin kaka sayısının azalması ya da koyulaşmasıyla kabızlık ortaya çıkabiliyor. Bu da bebeğe huzursuzluk veriyor.
Öncelikle sadece anne sütü alan bebekte annenin beslenmesine özen göstermesini destekliyoruz. Bol lifli, sıvı besinleri tüketmesini, unlu gıdalardan uzak durmasını istiyoruz. Böylece annenin yedikleriyle bebeğin kakasını dengelemeye çalışıyoruz. Eğer bebek çok huzursuz olursa bir ilaçla müdahale ediyoruz.
Büyük çocuklarda ise beslenmesini dengeleyerek; lifli gıdaları ve suyu arttırıp, unlu gıdaları azaltarak kakalarını dengeye sokabiliriz. Bazen bu sürecin 2-3 haftayı aştığı durumlarda ilaçlar kullanmak gerekebilir. Bu durumlarda bir doktora başvurmak faydalıdır.
Bilgilenmeye devam et: 8 Maddede Bebek Kakası Hakkında Bilmen Gereken Her Şey