8 Aylık Bebek Gelişimi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, 8 aylık bebek gelişimi ve beslenme, miniklerde konuşma ve dil gelişimi hakkında bilgi verdi!
8 aylık bebek neler yapabilir?
- Bebeğiniz desteksiz oturmaya başladıktan sonra yavaş yavaş emekleme girişimlerinde bulunabilir. Fakat bazı bebekler yine de emeklemeyebilir, bu sizi telaşlandırmasın.
- Çocuklar özellikle yüzüstü konuldukları zaman ufak ufak köprü yapmaya başlarlar. Önce geri geri emeklerler, daha sonra ise öne doğru atılımlar yapabilirler. O yüzden çocuğunuza geniş bir alan sağlamanız lazım. Çocuğunuzun güvenli bir ortamda emeklemesine önem göstermelisiniz. Bu, oldukça hareketli ve çocukların her tarafı incelemek isteyip merak ettikleri bir dönem olduğu için ev kazaları açısından dikkat etmek gerekiyor.
- Bu dönem bebek, yavaş yavaş ek gıdalara alışır. Çocuğa çiğneme becerisini geliştirmek için pütürlü gıdalar vermek oldukça önemli.
- Artık yavaş yavaş dil becerisi de gelişmekte. Özellikle tek heceler bizim için önemli. Ba-ba, da-da ve ma-ma gibi hecelemeler başlayabilir.
- Özellikle 8 ve 10. aylar arasındaki dönemde bebeğiniz yabancıları yadırgamaya başlar. Yabancılar bebeğinizi kucağına almak istediğinde ağlayabilir ve birtakım problemler yaşayabilirsiniz. Bu dönem de zamanla geçecektir.
- Ek gıdaya geçiş döneminde birtakım hazım sorunları olabilir, kabızlık ve ishal görülebilir. Bunlara ilave olarak diş çıkarma dönemi eklenebilir. Bu da çocuğun uyku düzeninin bozulmasına yol açabilir.
Bebeğin diş çıkarmaya hazır mı?
Genellikle 7. aydan itibaren diş sürümünü bekleriz ancak hiç belli olmaz. Çocuğunuz gayet sağlıklı olmasına rağmen henüz diş çıkarmamış olabilir, endişelenmeyin. 7. aydan sonraki diş çıkarma döneminde hafif huzursuzluklar, ağız etrafındaki birtakım döküntüler, kusmalar ve ishaller olabilir.
Ancak asla yüksek ateş olmaz. Dolayısıyla bu dönemde görülen her ateşi dişe yormamak lazım. Durum, mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmeli.
8 aylık bebek gelişimi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla!