9 Aylık Bebek Beslenmesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, 9 aylık bebek beslenmesi, kahvaltı programı, çiğneme ve yutma becerileri hakkında bilgi verdi!
9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?
Çocuğunuzu 9. ayda meyve, sebze ve yoğurda ilave olarak kahvaltıya da başlatabilirsiniz. Süt, yumurta ve peynirin bir arada olduğu bulamaç şeklinde kahvaltıları çok tavsiye etmiyoruz. Özellikle çocuğunuzda süt ya da yumurta alerjisi yoksa yumurtanın sarısını (Beyazını vermiyoruz.), tuzsuz peyniri ve tam buğday ekmeğini ufak lokmalar halinde kahvaltıda verebilirsiniz.
Pütürlü gıdalara alışması için besinleri çatalla ezerek küçük lokmalar halinde verebilirsiniz. “Food finger” dediğimiz parmak gıdalara çocuğu bu dönemde alıştırmak gerekiyor. Fakat çocuğunuzu salatalık ve havuç gibi kopup akciğerlere kaçma ihtimali olan gıdalardan uzak tutmanız gerekiyor. Ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemişleri çocuğunuzun eline vermemelisiniz. Bu tür gıdalar boğaza ve akciğerlere kaçabilmesi açısından riskli.
Ancak parmak gıda dediğimiz besinler çocuğun tutma, ağza alma ve ısırma becerilerini geliştirmesi açısından önemlidir. Bunlar tam buğday unundan yapılmış ekmek veya pekmezli kek gibi gıdalar olabilir.
6 ayla 1 yaş arasındaki dönem ek gıdalara alıştırma ve çiğneme becerisini geliştirme açısından oldukça önemlidir. Yutma ve çiğneme gibi beceriler, siz çocuğa besinleri püre ve küçük lokmalar halinde verdikçe gelişecektir. Eğer meyve ve sebzeleri gıdaları blender’dan geçirirseniz çocuğunuzun yutma becerisi gelişmeyecektir.
9 aylık bebek beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla!