Bebeğimi Bakıcıya Kaç Aylıkken Bırakabilirim?
Bebek, bakıcıya en erken kaç aylıkken bırakabilir? Miniğinin bakıcıya alışması için neler yapabilirsin? Bakıcı ararken nelere dikkat etmelisin? Uzman Klinik Psikolog İpek Gökozan yanıtladı!
Bebek, bakıcıya en erken kaç aylıkken bırakılabilir? Sürece daha kolay nasıl alıştırabilir?
Bu, akılları çok karıştıran ve anneleri en oldukça endişelendiren sorulardan biri. “Çocuğumu nasıl alıştıracağım?”, “Doğru kişiyi nasıl bulacağım?” şeklinde kaygılar olabiliyor. Aslına bakarsak ilk 6 ay bebeğin anne ile birlikte baş başa kalması gelişim açısından çok önemli. Hele ki emen bir bebekse ve anne de emzirmekten çok hoşlanıyorsa 0-6 ay arasında hiç kimsenin anneyle çocuk arasına girmemesini öneriyoruz.
Zaten devletin bize vermiş olduğu izin hakkı 4 ay. Bunun üzerine 2 ay daha eklenince çalışan bir anne ortalama 6 ay kadar evde kalabiliyor. Bu konuda şanslıyız. Fakat 6. aydan sonra eğer işe dönmek zorundaysak bu dönemde anneanneler, babaanneler ya da bakıcılarımız devreye girebiliyorlar.
Doğru ismi bulmak konusunda annelerin içgüdülerine güvenmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü annelik içgüdüsü bebeği doğru kucaklayacak, ona şefkatle sarılacak kişiyi bulmaya çok yardımcı oluyor.
Bu ismi bulduysanız “Tamam, ben işe gidiyorum. Hoşça kalın, sizi baş başa bırakıyorum.” demek yerine, bir süre “anne-bebek-bakıcı” üçgeninde beraber zaman geçirmeye çalışmak ve bebeğin beslenmesine birlikte yardımcı olmak çok daha iyi olur. Eğer iş yeri eve yakınsa anne aralarda bebeği görmeye gelebilir. İşler yolunda gitmeye başladıktan sonra aralıklar açılabilir. Anne, işten geldikten sonra çocuğuyla özlem giderebilir.
Bakıcının annenin ebeveynlik tarzını görmesi önemli mi?
Kesinlikle öyle. Her ebeveynin bir stili, bebeğine yaklaşma ve onunla bağ kurma tarzı vardır. Özellikle 0-1 yaş aralığında çocuğa şefkatle yaklaşmak, maksimum seviyede sevgi göstermek, bebek her ağladığında onun ihtiyacına koşmak çok önemli.
Annelerimiz bu konuda içgüdüsel olarak çok hassas oluyorlar. Tıpkı anne gibi evde aynı hassasiyete sahip bir bakıcı ablanın da olması süreci çok kolaylaştırıyor. Çünkü 0-1 yaş aralığında bebek, ihtiyaçlarını dile getiremiyor. Bizim öngörmemiz ve tahmin etmemiz gerekiyor. Bu noktada annedeki hassasiyetin bakıcıya da sirayet etmesi çok önemli.
Bakıcı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Bazı anneler bakıcının çok eğitimli, deneyimli, bebekle benzer yaş aralıklarında ve cinsiyette çocuklara bakmış olmasına çok önem veriyor.
Ancak bence bundan ziyade bakıcının; hassas, güler yüzlü, yumuşacık bir ses tonu olan ve bebeğin herhangi bir sorunu olduğunda onun hemen yanında koşabilecek canlı, aktif, enerjik biri olması her şeyden önemli. Annenin içgüdülerine güvenmesini bu nedenle söylüyoruz.
Anne, kendine ve karakterine daha yakın özellikte birini seçebilirse bebekle de bakıcının bağı çok daha olumlu ve rahat olacaktır. Elbette bakıcının bebek bakımı hakkında bilgi sahibi olması önemli ama ben 1. sıraya bakıcılarımızın şefkatli ve sevgi dolu olmasını koymayı tercih ediyorum.
Bebeğine şefkatle bakacak bir bebek bakıcı bulmak için tıkla, fiyat teklifi al!