Biberona geçmeden önce yeterli sütün olduğundan emin ol!
Her çalışan anne emzirme rutininden vazgeçeceği için telaşlanır ve hemen biberon araştırmalaı yapmaya başlar. Ama bir gün işe döneceğini düşünerek bebeğini erkenden biberona alıştırman, emme refleksinden mahrum kalacağın için sütünün azalmasına neden olur. Bu yüzden bebeğini erkenden biberona alıştırma ve biberona geçmeden önce sütünün eskisi gibi yoğun olduğundan emin ol. Çok erkenden başlaman biberonun reddedilmesini önler ancak süt miktarını azaltır. Bu yüzden yeterli sütün olduğundan emin ol.
Biberona geçiş alıştırmaları yap!
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeğin büyüdükçe biberona alıştırması zorlaşabilir. Bu yüzden işe geri döneceğin günden kısa bir süre önce biberon vermeye başlayabilirsin. Emzirmeyle birlikte bebeğinin en azından günde bir kere biberonla beslenmesini sağlayabilirsin. Mümkün oldukça bunun evde olamayacağın saatlere denk gelmesini sağlarsan, işe döndüğünde bebeğin durumu yadırgamayabilir.
Bunları değerlendirebilirsin: En İyi Biberon Markaları ve Modelleri
Süt pompası kullanımını öğren!
Çalışan anneler ve süt sağma makineleri ayrılmaz bir ikili! Bu yüzden rahat kullanabileceğin, uygun bir süt pompası al ve sütünü sağma konusunda çalışmalar yap. Acil durumlar için birkaç günlük süt yedeğin olsun. Korkma, süt sağmak meme kanalların için de iyidir ve süt üretiminin devam etmesine yardımcı olur.
Sana yardımcı olalım: Süt Sağma Makinesi Nasıl Seçilir?
Süt izni hakkında bilgi sahibi ol!
Devletin 1 yaşından küçük çocuğu olan ve çalışan emziren anneler için ayırdığı belirli bir süre var, buna da süt izni ismi veriliyor. 6 Seri No'lu Kamu Personeli Genel Tebliği'nde bu sürenin annenin işe dönmesinin ardından ilk 6 ayda 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1,5 saat olduğu belirtilmiş. Bu durum özel sektörde farklılaşabiliyor. Yani süt izni alarak günde belli saatlerde bebeğini emzirebilirsin. Ayrıca çalışan emziren annelerin hakları arasında süt parası da var.
Detayı burada: Süt İzni ve Süt Parası Nedir?
Çalışan anneler ne kadar süt bırakmalı?
Her bebeğin beslenme şekli farklıdır. Bu yüzden evde bırakacağın süt miktarı normal şartlarda evdeyken emzirdiğin miktar kadar olmalı. Ekstra durumlar için evde yedek süt bulundurman da faydalı olabilir.
İş yerinde süt sağabilmek için zaman ve yer ayarla!
İş yerinde süt sağma, annelerin gerildiği bir konu. Çalışırken evde emzirme yaptığın gibi belli saatlerde sütünü sağman gerekecek. Bu anlar için kendine özel bir alan bulman gerekiyor. Bu konuda iş yerindeki çalışma arkadaşlarınla görüşmelisin. Ayrıca sağdığın sütü saklaman gereken bir buzdolabı ya da soğutucuya ihtiyacın var. Eğer böyle bir araç varsa arkadaşlarını sütlerin konusunda uyarmalısın.
Süt üretiminin devam etmesini sağla!
Emzirmiyor olsan da hala bebeğine süt veriyorsun. Bu yüzden sütünün devam etmesi önemli. Süt rezervini azalmaması için 3-4 saatte bir sütünü sağ. Bol bol su iç ve beslenmene çok dikkat et. Süt yapan gıdalara beslenme düzeninde yer aç.
Anne Sütünü Artıran Yiyecekler Neler?
Süt kanallarını sıkıştırarak sütün akmasını engelleyen dar giysiler giyme. İş yerinde mümkün olduğunca stresten kaçın. Çünkü işe başlayan emziren anneler genellikle bebeğini bırakma stresiyle hem işlerine odaklanamıyor hem de bu stres yüzünden süt üretimlerini azaltıyor.
Bakıcınla bebeğinin beslenme düzenini konuş!
Bebeğine kim bakıyorsa ona emzirme planını anlat. Eve gelmene iki saatten daha az bir süre kaldığında bebeğine sağdığın sütlerden vermemesini ya da ek gıdaya geçtiyse yemek yedirmemesini söyle. Böylece eve geldiğinde bebeğin aç olur ve onu emzirebilirsin.
İşe başlamadan önce denemeler yap!
Gerçekten işe gidecekmişsin gibi arada sırada sütünü sağ ve evden uzaklaş. ilk seferinde birkaç saatten fazla uzaklaşma, daha sonra bu süreyi uzat. Böylece ne tip problemlerin ortaya çıkacağını görürsün ve bunları çözmek için önünde zamanın olur.
Yazımızı bitirirken bu konuyla alakalı bir bilgi de verellim. Anne sütü ne kadar saklanabilir? Süt sağılmaya devam ettikçe, beyinden salgılanan hormonlar da çocuğun süte ihtiyacının sürdüğünü düşünüyor ve bol miktarda salgılanmaya devam ediyor. İş yerinde sağılan anne sütü, özel kaplara konularak buzdolabının kapağında 24 saat, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabiliyor. Ancak anne sağma işlemine ara verirse beyin; hormon salgılanmasını azaltıyor, bunun sonucunda da süt yapımı giderek azalıyor.
Muhakkak oku: Anne Sütü Saklama ile İlgili Doğrular ve Yanlışlar!