Bebeğin Genzine Süt Kaçması Halinde Ne Yapmalı?

Bebeğin Genzine Süt Kaçması Halinde Ne Yapmalı?

Bebeği emzirirken boğazına süt kaçması pek çok anneyi korkutan bir durum. Bu yüzden çoğu zaman taze anneler bebeğim boğulacak endişesi yaşayabiliyor. Anne sütü yalnızca boğaza değil, genze ve akciğere de kaçabiliyor. Bebeğin genzine süt kaçması halinde ne yapmalısın? Boğaza ve akciğere süt kaçması hangi tehlikeleri doğuruyor? Hadi öğrenelim.

Bebeğin genzine süt kaçması

“Bebeğimin genzine süt kaçıyor” endişesini yaşamayan anne yoktur herhalde. Bu, çok karşılaşılan durum uzmanlar tarafından son derece normal bulunuyor, ilk olarak bunu söylerek içini rahatlatalım.

Bebek emerken boğazına süt kaçmasının altında çoğunlukla annenin sütünün çok fazla olması yatar. Sütün hızlı gelmesi sonucu bebeğin süte hakim olmaması da etkili bir unsurdur. Emme refleksini anne karnında edinse de yeni doğan bebekler ilk zamanlarda emmekte zorluk yaşayabilirler.

Yeni doğan bebeğin boğazına süt kaçarsa bu durum bebeğin soluk borusunun tıkanmasına ve nefes alamamasına yol açabilir. Ancak endişelenme, alacağın birtakım tedbirlerle bu riski azaltabilirsin. İlk olarak bebek emerken genzine süt kaçmasının altında hangi nedenler yatıyor, bakalım.

Neden bebeğimin boğazına süt kaçıyor?

Bebeğim emerken boğazına süt kaçıyor

Sütün tazyikli gelmesi

Bebeğim emerken boğazına süt kaçıyor, diyorsan ilk sebep sütünün bol ve tazyikli olması olabilir. Bebeğinin emme refleksi kazandıkça ve emme sıklığını bir düzene oturttukça bu durum zamanla düzelecektir.

Sütün tazyikli gelmemesi için ne yapmalısın, bundan bahsedelim. Eğer bebeğinn sütünün tazyikli gelmesinden dolayı boğulma tehlikesi yaşıyorsa memelerini tart. Ağır gelen memende süt birikmiş demektir. Memendeki sütü 15-20 ml kadar sağarsan bu, bebeğinin daha rahat emmesine yardımcı olur. Sağımdan sonra memendeki siyah halkanın gergin olup olmadığını kontrol et. Bu halkaya hafifçe bastırdığında yumuşaksa bebeğini gönül rahatlığıyla emzirebilirsin.

Detaylar burada: Hiperlaktasyon (Anne Sütünün Fazla Gelmesi) Çözümü

Bebeğin baş yüksekliği

Bebeğin başının yeterli yükseklikte olmaması da emerken genzine ve boğazına süt kaçmasına neden olabilir. Eğer başı meme hizasının aşağısında kalıyorsa yeni doğan bebeğin genzine süt kaçması kaçınılmaz bir durumdur.

Emzirme pozisyonu

Bazı emzirme pozisyonları bebeğin için doğru olmayabilir. Yan yatırarak emzirme, yenidoğan bebeğin genzine süt kaçması ihtimalini artırır. Bazı uzmanlar bu pozisyonu doğru bulmazlar.

Mutlaka öğren: En İyi Bebek Emzirme Pozisyonları

Bebeğin burnunun açık olmaması

Yenidoğan bebek emerken genzine süt kaçmasına yol açan faktörlerden bir diğeri de emzirme esnasında bebeğin burnunun açık olmamasıdır. Emen bebeğin burnu kapalı olduğunda nefessiz kalır ve ara verildiği sırada ağzından nefes almaya çalışır. Bu esnada süt boğaza veya genze kaçabilir.

İncele: Derin Nefesler İçin 7 Bebek Burun Aspiratörü!

Biberon deliği

Biberonla beslenen bebeklerde biberon deliğinin büyük olması da sütün boğaza ya da genze kaçmasına yol açabilir. Bu tarz durumları önlemek için biberon deliğinin büyüklüğüne dikkat etmelisin.

Senin için araştırdık: En İyi Biberon Markası ve Model Önerileri!

Laringomalazi

Yukarıda bahsettiğimiz faktörlerin dışında emzirirken bebeğin boğazına süt kaçması, doğuştan gelen laringomalaziden kaynaklanabilir. Bu durumda bebek nefes alırken gırtlağının üst kısmı çökerek kapanır ve bebekte hem hırıltı şeklinde ses çıkar hem de boğazına süt kaçabilir.

Peki bebeğin boğazına süt kaçarsa ne yapılmalı?

bebeğin genzine süt kaçarsa ne yapmalı

Her annenin başına gelebilen bu durum karşısında en önemlisi soğukkanlılığını korumalısın. Bebeğini her emzirdiğinde boğazına süt kaçıyor ve nefes almakta zorlanıyorsa bebeğini yatırarak emzirmek yerine, kucağında ve başını yüksekte tutarak emzirmelisin. Ayrıca emzirme öncesinde burun tıkanıklığı olmamasına ve rahat nefes alabilmesine de dikkat etmelisin.

Tedbirlerine rağmen kazayla bebeğin genzine süt kaçarsa ne yapmalısın, bunu da söyleyelim. Bebeğinin nefes alıp almadığını kontrol etmeli ve onu sert bir zemine sırt üstü yatırarak başını tavana doğru konumlandırmalısın. Solunum yolunu açmak için bu yöntem işe yarayacaktır. Temiz bir mendille ağzında kalan süt kalıntılarını da çıkarabilirsin.

Bebeğinin nefesini kontrol ettiğinde hala rahat soluk alıp veremiyorsa ayağına vurarak ya da sırtını sıvazlayarak ağlamasını sağla, bu da solunum yolunu açacaktır.

Anne sütünün ciğere kaçması

Bebeğinin aldığı süt hava yollarına kaçıp özellikle sağ akciğerinin üst kısmını kapatabilir. Bebeğin emerken ve emmediği zamanlarda da başının altına yastık koyup 45 derece açıyla yatırman aniden olan kusmalar sonucu aspire etmesini önleyecektir.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde İlk Yardım

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: