Bebeğin günlük süt ihtiyacı ne kadar?
Özellikle bebeğinin yenidoğan döneminde emzirmeyle ilgili çeşitli kaygıların olabilir. Ancak zamanla emzirme düzeninin de oluşmasıyla bu kaygıların azalır merak etme.
Hamile ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul, doğumdan sonraki 3. ila 4. günlerde süt salgılanmasında artış görüleceğini söylüyor. 4. ve 6. haftalarda artış en üst düzeye ulaşıyor. Genel olarak bebeğin, kilosu başına annesinden alacağı günlük süt miktarı 150 ml.
Bebeğini hangi sıklıkla emzirmelisin?
İlk günlerde bebeğini her istediğinde emzirmen çok önemli. 3 saat ara verdiğinde hala bebeğin uyuyorsa, yavaşça uyandırıp emzirmen gerekiyor. Miniğini 3 saatte bir beslemen, kilo alımında sıkıntı yoksa gece yarısı 4 saatte bir emzirmen ideal.
- İkinci ve üçüncü haftalar arası bebeğinin midesi biraz daha büyüdüğünden 24 saat içinde 8-10 defa emzirmen yeterli.
- Üçüncü, dördüncü ve beşinci haftalardan sonra belli bir emzirme-uyku-aktivite rutini oluşturmaya çalışmalısın.
- Dördüncü hafta emzirme sıklığını günde ortalama 8 defa olacak şekilde ayarlayabilirsin.
Bu dönemde beslenme şeklin sütün için çok önemli. Tüm annelerin merak konusu: Eğrisiyle Doğrusuyla 11 Maddede Emziren Anne Diyeti
Kusan bebek doymuş mudur?
Annelerin en çok merak ettiği konulardan biri de emdikten sonra kusan bebek doymuş mudur ya da geğiren bebek doymuş mudur, sorularıdır. Evet, bebekler çok fazla yediklerinde ya da geğirdiklerinde çıkarabiliyorlar. Ancak bebeklerde kusmanın nedeni her zaman doymuşluk değildir, bu ayırdı iyi yapmalısın.
Anlattık: Bebekler Neden Kusar?
Doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalı?
Doğru meme verme tekniğiyle, emzirme eylemi acı verici olmaktan çıkar ve bebeğin yeterince beslenebilir. Bebeğinin ağzı yarım açıkken asla meme vermeye çalışma. Bu durum;
- Yanlış duruştan kaynaklı yaralı göğüs uçlarına,
- Yetersiz süt gelişine,
- Bebeğin emme refleksinin yeterince uyarıcı olmaması sonucu emzirme sırasında yeterince beslenememesine neden olabiliyor.
Meme iltihabına karşı yeterince bilgin var mı: Emzirmeyi Kabusa Çeviren Bir Hastalık: Mastit
Peki, doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalı?
- Bebeklerin kafalarını dik tutamadıkları dönemde emzirme yastıkları çok işe yarıyor. Miniğini kucağına aldığında yüzü, senin yüzüne bakacak şekilde ve karnı karnına temas edecek şekilde tutmalısın.
- Bebeğinin burnu, göğsünün ucuna bakacak şekilde pozisyon al. Vücudunun neredeyse seninkine değecek kadar sana yakın olduğundan emin ol. Memeni burnuna hafif yaklaştırdığında dürtüsel olarak ağzını kocaman açacaktır, tam o anda memenin sadece ucunu değil; renkli kısmın tamamını (areola) ağzına yerleştir. Bu andan itibaren emmeye başlayacak.
- Göğsünü bebeğinin burnundan uzak tutmak zorunda değilsin. Göğsüne doğru gelecek biçimde memeye yerleştiyse nefes alıp verişi kesilmez. Eğer nefes almasına yardımcı olmak için göğsüne bastırırsan, süt kanallarını tıkayabilir ve yanlış pozisyona neden olabilirsin.
Anne sütünü artıran ve meme ucu çatlaklarının azalmasına yardımcı olan bu emzirme pozisyonlarını mutlaka öğren: Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?
Bebeğinin aç olduğunu nasıl anlayabilirsin?
Bebeğinle olan bağın kuvvetlendikçe onun farklı ses ve hareketlerini ayırt etmeye ve anlamaya başlayabilirsin. Bebekler genellikle 24 saat süresince 10 ila 12 öğüne ihtiyaç duyuyorlar. Bebeğinin acıktığını anlamana yardımcı olacak işaretler arasında şunları görürsen, bil ki miniğin acıktı ve emmek istiyor:
- Gözlerini kısarak bakıyorsa,
- Elini, ağzına veya yüzüne götürüyorsa,
- Ağzı ile emme hareketleri yapıyorsa,
- Yanağına dokunduğunda ağzını açıp o yöne doğru çeviriyorsa,
- Kucağına aldığında ağzını açıyor ve kafasını memeye doğru hareket ettiriyorsa,
- Ağlıyorsa (Açlığın daha ileri aşamasında olabiliyor.), bu durumlar bebeğinin acıktığına işaret ediyor. Bebek ağlamasının başlıca sebepleri: Yenidoğan Bebek Ağlaması: Neden Ağlıyor? Ne Yapmalısın?
Bebeğin doyduğunu nasıl anlarız?
Dışarıdan bakıldığında anne sütünün yeterince salgılanıp salgılanmadığını anlamak ve bebeğim doyuyor mu, sorusuna direkt olarak yanıt vermek çok zor. Ancak bunu anlamanın birtakım işaretleri var, ilk günden itibaren bebeğini iyi bir şekilde gözlemleyerek yeterli beslenip beslenmediğini anlayabilirsin. Peki bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?
- Bebeğin göğsüne tam olarak kenetlenip düzgün biçimde emiyorsa,
- 24 saatte bir en azından 6-8 kez besleniyorsa,
- Eğer bebeğin günde 8-10 kere bezini ıslatıyorsa,
- 2-4 defa kakasını yapıyorsa,
- Mutlu ve sağlıklı görünüyorsa,
- Uyanıkken aktif ve tetikteyse,
- Emzirdikten sonra memnun görünüyorsa, yüksek ihtimalle yeterli süt alıyor demektir.
Yeni doğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarız, sorusunun cevabını artık öğrendin. Bir süredir emzirdiğin bebeğin; memeyi bırakıyorsa, tüm çabana rağmen tekrar ağzına almıyor ve halinden memnun görünüyorsa endişelenmeni gerektiren bir durum yok.
Tecrübeli annelerin yanıtlarına bak: Bebeğimin Doyduğunu Nasıl Anlarım?
Bebeğinin kilo alımına dikkat!
Hep doymanın ipuçlarından bahsettik, peki ya bebeğin doymadığı nasıl anlaşılır? Elbette ağlamasından ve bu iştahsızlık sürekliyse, kilo alımından. Bebeğinin yeterli süt aldığının en önemli belirtilerinden biri, kilo artışı ve altını değiştirme sıklığı. Doğumdan sonra kilo kaybetseler de anne sütüyle beslenen bebekler genellikle doğum kilolarını yaklaşık 2 hafta içinde geri kazanıyorlar ve daha sonra haftada 150-250 gram almaları gerekiyor.
Kilo alımı ani çıkışlar halinde gerçekleşebiliyor, dolayısıyla bebeği çok sık tartmamak en iyisi. Eğer bebeğinin doğum kilosu düşükse (2,5 kilonun altında) ya da zor doğum yaptıysan, doktoruna danışmanı ve ilk haftalarda bebeğinin kilosunu kontrol altında tutmanı öneriyoruz.
Bebeğin emzirilme sıklığı, doyduğunu anlama gibi konularda görüşler her zaman aynı olmuyor. Emzirme Sanatı grubu kurucusu Seda Diri Ilic bu konuda kuralların bağlayıcı olduğunu düşünüyor: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler