Bebeğim sürekli emmek istiyor nedeni ne olabilir?
Bebeğin sürekli emmek istemesi özellikle yenidoğan döneminde karşılaşılan bir durum. Uzmanların görüşü bebeğin ne kadar emmek istediğine kendisinin karar vermesine müsaade edilmesi yönünde. Yani, bebeğin devamlı emmek istiyor ise emmeli. Her bebeğin farklı bir emiş hızı olduğu için kimi daha uzun süre emerken kimi daha kısa sürede doyuma ulaşabiliyor.
Ancak sürekli emmek isteyen bebek, “bir derdim var” demeye de çalışıyor olabilir. Yani, bu durum bir sağlık probleminden de kaynaklanabilir. Bunu anlamak için de emzirme sonrasında bebeğini gözlemlemen gerek.
Tüm bunlara ek olarak 2 yıl devam etmesi gereken emzirme süreci, anne ve bebek arasında bir bağ kurduğu için çocuklar, anneye yakın olma güdüsüyle de memeden ayrılmak istemeyebiliyor. Bebekler neden sürekli emmek ister, altında yatan sebeplere derinlemesine inelim!
Tecrübeli anneler bu konuda neler diyor: Bebeğim sürekli emmek istiyor, ne yapmalıyım?
1. Fiziksel açlık
Bebeklerin emme isteğinin altında yatan en temel sebep, fiziksel açlıklarını gidermek. Özellikle doğumdan sonraki ilk yıllarda bebekler sık sık emmek isterler. Bebeğim az emiyor çok uyuyor, diye şikayet edebilirsin. Bu dönemde bebeklerin mide hacimleri epey küçüktür ve anne sütünü hızlıca sindirirler. Bu da kısa sürede açlık hissetmelerine yol açar. Yani, yeni doğan bebeğin sürekli emmek istemesi normal bir durum ve bu dönemde miniğini kısa sürelerle emzirmen gerekir.
Bu durumda yeni doğan bebek emzirme düzeni nasıl olmalı, diye merak edebilirsin. Anne sütü sindiriminin kolay olması sebebiyle bebeğin 1-2 saat gibi bir sürede acıkır. Bu nedenle yenidoğan bebek emzirme sıklığını her 2 saatte 1 kez olacak şekilde ayarlaman gerekir. Emzirme araları 3 saati geçmemeli.
Bebekler yeni doğduklarında çene kasları pek kuvvetli olmaz. Doğumdan sonraki ilk 10 gün, 10 dakika olan emme süresi, ikinci hafta itibarıyla 15-20 dakikaları bulabilir. Böylelikle yeni doğan bebek kaç dakika emer, sorunu da cevaplamış olalım. Eğer bebeğin 10 dakikadan daha kısa süre emiyorsa memeni iyi boşaltamıyor olabilir. Bu da daha çabuk acıkmasına ve sürekli meme istemesine yol açar.
Detaylar burada: Yenidoğan Bebeği Emzirme 8 Soru 8 Cevap!
2. Anne sütünün bebeğine yeterli gelmemesi
Bebeğim sürekli emmek istiyor doymuyor mu, şüphesinin altında anne sütünün bebeğine yetersiz gelmesi yatıyor olabilir. Normal şartlarda vücudunun doğal mekanizması iki bebeğe yetebilecek kadar süt üretebilme potansiyeline sahip. Ancak emzirme döneminde yaşadığın stres ve üzüntüler süt üretimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Araya girelim: Emziren Annelerin En Büyük Sorusu Bebeğim Doyuyor mu?
Yalnızca bu da değil; bebeğini yanlış pozisyonda emzirmen de yetersiz süt gelişine yol açar. Yanlış açıda durduğu için bebeğinin emme refleksi memeni yeterince uyarmaz ve bu da miniğinin emzirme sırasında yeterince beslenememesine neden olur. Bebeğini yanlış pozisyonda emzirmen aynı zamanda göğüs ucunda yaralarının oluşmasına da yol açar. Kısacası miniğini doğru emzirme pozisyonunda doyurman önemli.
Bebeğinin her ay ne kadar kilo aldığını, günde kaç kez kaka yaptığını takip ederek yeterince beslenip beslenmediğini anlayabilirsin.
Takibini buradan yapabilirsin: Bebeklerde Boy Kilo Nasıl Olmalı?
3. Kolik
“Bebeğim sürekli emmek istiyor uyumuyor.” diyorsan bunun altında kolik yatıyor olabilir. Özellikle de bu duruma ağlama krizleri eşlik ediyorsa!
Bebeğinin uzun süreli ve dinmek bilmeyen ağlamaları senin de gerilmene yol açabilir. Eğer emzirme dönemini stresli geçirirsen bebeğin bunu hisseder. 5 dk emen bebeklerin pek çoğunda memeyi bir an önce bırakma isteği olur. Bebek, hava yutar ve gaz sancısı çeker. Yeterli bir doyuma ulaşamadığı için de daha çok huysuzlanıp sürekli emmek ister.
Bebeğini, anne karnındakine benzer titreşimler ve müzikler eşliğinde emzirmeyi deneyebilirsin. Onu sakinleştirmek için anne karnındaki atmosferi sağlamanın çok faydasını görürsün. Ayrıca bebekler kundaklandıkları zaman kendilerini güvende hissederler. Miniğini, emzirdikten sonra uyutmak için kundaklarsan daha uzun ve huzurlu bir şekilde uyuyabilir.
Daha fazlası için: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey
4. Gaz
Eğer emzirme sonrasında ağlayan ve yine emmeye devam etmek isteyen bir bebeğin varsa senin de aklına, “Gazı olan bebek sürekli emmek ister mi?” sorusu gelebilir. Annelerin tecrübeleri gazı olan bebeklerin daha çok emmek istediğini söylüyor. Sancısı olan bebek, kendisini güvende hissetmek için annesinin kucağında kalıp daha çok vakit geçirmek yani, daha çok emmek istiyor. Bu duruma genellikle emzirme sırasında bebeğin hava yutuyor olması yol açıyor.
Detayları burada anlattık: Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?
Uzman Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde gaz sorununa iyi gelen şeyleri anlattı!
5. Reflü
“Bebeğim sürekli emmek istiyor sonra da kusuyor”, diye şikayet ediyorsan minik kuşunun sorunu reflü olabilir. Özellikle de yenidoğan bebekler en çok reflüden kusuyorlar. Bebeğinin emzirme sonrası bir miktar kusması aklına reflü şüphesini getirebilir ancak bu durum hastalık olarak değerlendirilmiyor.
Reflünün hastalık olarak kabul edilmesi için bebeğinin beslenmesine, uykusuna, en önemlisi de büyüme ve gelişmesine engel olması gerek. Böyle bir durum söz konusu olduğunda da yetersiz beslenen bebeğin sürekli emmek istemesi normal.
Özellikle 2 aylık bebeklerin kusmaya eğilimleri ve reflüye yatkınlıkları daha fazla. Bu nedenle bebeğini emzirdikten sonra mutlaka dik tutmalısın. 2 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli, seni bu konuda da bilgilendirelim. Bebeğin bu dönemde 1 aylık olduğu zaman göre daha kısa emebilir. 3-4 saatte bir, 5-10 dakika kadar emmesi yeterli.
Burada daha detaylı anlattık: Bebeklerde Reflü Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?
6. Anneye yakın olma güdüsü
Evet, işin fiziksel boyutunun yanı sıra can alıcı kısmına geldik. Emmeyen bebekler gibi emmeye çok düşkün bebekler de anneyi zorlayabiliyor. “Bebeğim devamlı emmek istiyor.” şikayetinin altında miniğinin, kendini güvende hissetme ve anne sıcaklığını almak isteme ihtiyaçları da yatıyor olabilir.
Gün içerisinde sık sık emen bebeğinle kurduğun tensel temas, minik kuzunla birbirinize olan bağlılığınızı artırır. Sürekli emmek isteyen bebeklerde bu tensel ihtiyaç daha fazla olabilir.
Bu da ilgini çekebilir: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler