Bebeği Sütten Keserken Göğsün Şişmesi

Bebeği Sütten Keserken Göğsün Şişmesi

Bebeği sütten keserken göğsün şişmesi ve ağrıması sık karşılaşılan sorunlardan biri. Bu dönemde sütten kestikten sonra memede süt ne zaman biter, sütün geri gitmesi için ne yapmalı, gibi sorular aklını kurcalayabilir.

“Bebeğimi sütten kestim göğsüm ağrıyor, ne yapmalıyım?” diye soruyorsan, hemen yazımızı okumaya başla!

Sütten kesmek göğüs ağrısı yapar mı?

Emzirmeyi bıraktıktan sonra hormonların normal seyrine dönmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bebeğini memeden kestiğinde göğsünde bulunan süt kanalları hemen üretimi durdurmaz. Üretilen bu süt, bebeğin tarafından tüketilmeyeceği ve boşaltılamayacağı için göğüslerinde baskı ve şişlik oluşmaya başlar. Dolayısıyla memede biriken süt, ağrı yapmaya başlar. Bu dönemde sıklıkla "göğsüm süt doldu ağrıyor" diye şikayette bulunabilirsin.

Bu durumu fark edip önceden önlem alman gerekiyor. Çünkü sütten keserken memede biriken süt, zamanla süt kanallarını tıkamaya ve mastit problemine neden olmaya başlar.

Nasıl yapacaksın bu işi: Bebeği Sütten Kesmek

Sütten şişen memeye ne yapılır?

Bebeğin suyu neden azalır

Eğer bebeğini memeden kesmek için çalışmalara başladıysan göğüs ağrısı ve şişkinlik sorunuyla karşılaşabilirsin. Memeden kestikten sonra göğüs ağrısı nasıl geçer, şu önerileri uygulayabilirsin.

  • Bebeğini emzirmeden yavaş yavaş kes. Bu şekilde hem süreç içerisinde süt üretimin azalır hem de bebeğin alışarak memeden ayrılır. Çünkü emzirme aniden kesildiğinde, süt üretimin eskisi gibi yoğun olarak devam eder ve şişkinliğe neden olur.
  • Eğer emzirmeyi aniden bırakırsan ya da bebeğin bir sebeple emmeyi kendiliğinden bırakırsa biriken sütü sağarak boşaltıp göğüslerini rahatlatabilirsin. Ancak bunu sadece göğsünü rahatlatacak kadar yap.

Anne Sütü Sağma ve Göğüs Pompası Kullanımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

  • Ilık duş ve masaj, emzirme kesildikten sonra memede ağrı ve şişkinliği rahatlatabilir. Ama masaj yaparken göğüs uçlarını uyarmamaya çalış.
  • Göğüslerine soğuk kompresler uygulaman, oluşan hassasiyeti hafifletebilir. Memeye soğuk kompres uygulaması, mastit gibi bir durum söz konusu olursa meydana gelen ateşin hafiflemesinde de etkilidir.
  • Göğüslere çiğ lahana yaprakları koymanın ağrı ve hassasiyeti azalttığına inanılıyor. Bir zararı yok, istersen deneyebilirsin.
  • Eğer tüm uygulamalarına rağmen göğüslerindeki ağrı ve şişkinlik azalmadıysa, ateşin artıyorsa ve sütten kestikten sonra memede kitle eline geliyorsa doktoruna başvurmalısın.

Anneler tavsiyelerde bulundu: Sütten Kestikten Sonra Göğüs Ağrısı İçin Ne Yapmalıyım?

Sütten kestikten sonra memede süt ne zaman biter?

Sütten kestikten sonra memede süt ne zaman biter

Göğüslerinde süt üretimi devam ettikçe bu sorunlarla karşılaşma ihtimalin yüksek. Emzirmeyi bırakırken süt birikmesi ya da azalmış sütün tekrar gelmesi durumları nedeniyle meme sağlığın tehlikeye girebilir.

“Emzirmeyi bıraktıktan sonra süt ne zaman kesilir?” sorun için sana net bir cevap vermemiz mümkün değil. Çünkü sütün geri gitmesi zamana yayılan ve uygulayacağın bazı tekniklere bağlı olarak gelişecek bir durum.

Bunlar da aklında olsun: Doğum Sonrası Meme Bakımı

Anne sütünün geri gitmesi için ne yapılmalı?

Emzirmeyi bıraktıktan sonra memeden süt gelmesini engellemek için aşağıdaki önerilere bakabilirsin:

  • Tıpkı göğüs ağrısını engellerken olduğu gibi emzirmeyi yavaş yavaş kes. Gün içinde bebeğinin emzirme rutininden birkaç saati atla ve zaman içerisinde bunları arttırarak tamamen kes. Bu şekilde hem göğüslerin süt dolmasını engellersin hem de göğüslerinin süt üretimini yavaşlatmasına yardımcı olursun.
  • Göğsünü boşaltmak için sütünü sağabilirsin demiştik. Ancak bu işlemi sürekli yaparsan süt kanallarına hala emzirmenin devam ettiği mesajını verebilirsin ve bu nedenle sütün kesilmez. Bu yüzden süt sağma işlemini de gün içerisinde zaman aralığını arttırarak yavaş yavaş kesebilirsin.
  • Yukarıda masaj yaparken göğüs uçlarını uyarmamaya çalışmanı söylemiştik. Çünkü meme ucunu uyarmak süt kanallarına yanlış mesaj verir ve süt üretimini tetikler. Bu nedenle masaj yapmak dışında duş alırken de suyun direkt olarak göğüs uçlarına akmasını engelle.
  • Daha bol ve rahat bir sütyen giymek de meme uçlarının sıkışmasını ve uyarılmasını engeller. Emzirme sütyenlerini kullanmaya devam edebilirsin.
  • Prolaktin salgılanmasını azaltmak ve östrojen oranını arttırmak, sütün geri gitmesine yardımcı olabilir. Eğer tüm çabalarına rağmen sütün azalmıyorsa, doktorunla görüşerek östrojen iğnesi uygulaması yaptırabilirsin. Ada çayının da östrojen üretimini arttırdığı biliniyor. Bu yöntemi uygulayabilirsin. Ama ada çayını emzirirken kullanmak sıkıntılı olabilir. Bu nedenle öncelikle doktoruna danışmalısın.
  • Ayrıca bazı süt kesme ilaçları da var. Doktoruna danışarak bu ilaçlardan kullanabilirsin.
Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı-Ayşe Öner