Anne Sütü Saklama Hakkında Merak Edilenler!

Anne Sütü Saklama Hakkında Merak Edilenler!

Artık işine dönme vaktin geldiyse ya da bir sebeple sütünü sağıp saklaman gerekiyorsa anne sütü saklanması konusunu da öğrenmen gerekiyor.

Anne sütü çabuk bozulabilen ve besin değerini kaybedebilen bir yapıya sahip olduğu için nasıl saklayacağını ve çözdüreceğini öğrenmen gerekiyor. Bu yazıda anne sütü saklama şekilleri, anne sütünün bozulma süresi gibi pek çok soruya yanıt verdik. Hadi başlayalım!

Anne sütü nasıl saklanır?

anne sütü saklama kapları

  • Sütünü elinle ya da süt pompasıyla sağdın. Bu sütü bozulmadan, ilerleyen günlerde bebeğine vermek için; plastik-cam kapta veya süt saklama poşetinde muhafaza edebilirsin. Bu kapların hangi özelliklere sahip olması gerektiğini aşağıda anlatacağız.
  • Sağılan anne sütünü buzdolabında ya da derin dondurucuda saklayabilirsin.
  • Anne sütü saklama poşeti veya kaplarını buzdolabının veya derin dondurucunun orta kısmına yerleştir. Çünkü bu kısımda sıcaklık hep stabildir, dalgalanama olmaz.
  • İsrafı en aza indirmek için her kaba bebeğinin bir öğünde tüketeceği kadar süt koy. Beklenmedik durumlar ve beslenme düzeninde olabilecek gecikmelere karşı daha küçük miktarlarda (25-50 gram) süt depola.
  • Anne sütü donduğu zaman genleştiği için kapları ağzına kadar doldurmamak gerekiyor.
  • Sütü sağdığın tarihi bilmen çok önemli. Suya dayanıklı etiketler ve mürekkep kullanarak her kabın üzerine sütün sağıldığı tarih ve saati yazmak kolaylık sağlıyor.
  • Anne sütü biberonda saklanır mı? Evet, ağzı doğru şekilde kapanabiliyor ve doğru özellikleri taşıyorsa saklanabilir.

Sağılan süt nasıl saklanır anlattık. Gel bakalım süt nasıl sağlıyor: Anne Sütü Sağma ve Göğüs Pompası Kullanımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Anne süt saklama koşulları: Dondurulmuş anne sütü ne kadar sürede tüketilmeli?

Sağılmış anne sütünün ne kadar süreyle bozulmadan saklanabileceği tamamen saklama yöntemine bağlı.

  • Taze sağılmış süt, oda ısısında (26°C’ye kadar) 3 saat saklanabiliyor. Eğer bu kadar kısa sürede kullanmayacaksan buzdolabına ya da derin dondurucuya koy.
  • Sağılan anne sütü, içinde buz kalıpları olan termoslu bir soğutucuda 1 gün saklanabiliyor. Buzdolabına ya da derin dondurucuya da aktarabilirsin.
  • Eğer sütünü buzdolabında saklayacaksan 4°C sıcaklıkta, 3 güne kadar kullanabilirsin.
  • Buzdolabının içindeki derin dondurucu bölümüne koyduğun sütü, -18°C soğuklukta 3 aya kadar saklaman mümkün.
  • Süt yağları parçalandığı için çözülmüş anne sütünün kokusu taze sağılmış sütten farklı oluyor. Ama yine de bebeğinin içmesi için herhangi bir sakınca yok.

Sağlık Bakanlığı, anne sütü saklama koşullarını bir standarda bindirmiş. Bakanlık tarafından bildirilen anne sütünü saklama koşullarını aşağıdaki tabloda görebilirsin. Bu tabloda “Anne sütü dolapta kaç gün saklanır?”, “Anne sütü saklama süresi hangi şartlarda ne kadardır?” gibi sorularına yanıt bulabilirsin.

Anne sütü saklama koşulları sağlık Bakanlığı 2020

Anneysen anneleri konu hakkında konuşmuş: Anne sütü dışarıda kaç saat dayanır?

Donmuş anne sütü nasıl çözdürülür?

  • Uzmanlar öncelikle en eski tarihli sütü çözdürmek gerektiğini söylüyorlar. İçinde donmuş süt olan kabı, kullanmayı düşündüğün günün bir gece öncesinden buzdolabına koy.
  • Eğer süt sana o esnada lazımsa, beklemeye vaktin yoksa ılık su içerisinde buzunu çözdürebilirsin.
  • Ayrıca donmuş süt kabını, ocak üzerinde veya mikrodalga fırında ısıtma. Bu yöntemler ısının eşit olarak dağılmasını engellediği için antikorların yok olmasına neden oluyor.
  • Ilık su içerisinde çözdürdüğün sütü 30 dakika içinde kullanman gerekiyor. Peki buzdolabından çıkan anne sütü ne kadar dayanır? Eğer çözdürme işlemini buzdolabında gerçekleştirirsen, sütü 3 saat içinde kullanmalısın.
  • Sütü ılık su dolu bir kap içinde çözdürüyorsan, suyun kabın ağız kısmına değmemesine dikkat et.
  • Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre çözdürme işlemi kesinlikle dondurulmuş sütün üzerine taze süt ekleyerek yapılmamalı.
  • Mayo Clinic uzmanlarına göre ise buzdolabında soğutulmuş ya da dondurulmuş süte, taze sağılmış süt (aynı gün sağılmış olması koşuluyla) eklemekte bir problem yok. Yalnızca, taze sağılmış sütü daha önce sağılmış olan süte ilave etmeden önce en az bir saat buzdolabında ya da buz kutusunda soğutmak gerekiyor.
  • Ilık anne sütünü hiçbir şekilde donmuş süte ilave etmemelisin çünkü bu, kısmi çözülmeye sebep oluyor.
  • Sütü çalkalamak ise son derece yanlış bir hareket. Çözdürdüğün sütü, bebeğine vermeden önce kaşıkla dairesel hareketler yaparak karıştır.
  • Çözülmüş sütü en çok 24 saat içinde kullan ve artan kısmı at. Sakın tekrar dondurma. Tamamen ya da kısmen çözülmüş sütü tekrar kullanman sakıncalı.

Çok süt lazım çok: Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Yiyecekler

Annelerimizin yorumlarını oku: Derin dondurucudaki sütü nasıl çözdürebilirim?

Sağılmış anne sütü nasıl verilir?

Sağılan anne sütünü çözdürdükten sonra bebeğin için kullandığın biberona koyarak verebilirsin. Sütü düzenli olarak taşıyacaksan yalıtılmış bir biberon çantası veya buz poşeti kullanabilirsin.

İşte annelerden gelen yorumlarla en çok kullanılan biberonlar: Hangi Biberonu Almalısın? Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli

Süt saklama poşeti seçimi nasıl olmalı?

süt saklama poşetleri

  • Sağılmış sütü, bulaşık makinesinde ya da sabunlu sıcak suyla yıkanmış ve iyice durulanmış kapaklı bir cam ya da plastik kapta saklayabilirsin.
  • Piyasada süt saklamak için üretilen pek çok ürün var. Süt saklama kabı olarak plastik kaplar, camdan çok daha uygun. Bunun nedeni sadece camın kırılma olasılığının olması değil. Annelerin hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleri, plastik olana kıyasla cam kaplara daha fazla yapışıyorlar. Bu da bebeğin sütten faydalanmasını azaltıyor.
  • Küçük porsiyonlar biriktirmek ve bunları anlık kullanmak istersen süt saklama poşeti kullanabilirsin. Ama bu süt poşetleri uzun süreli saklamalar için çok tavsiye edilmiyor. Sütü döküp, sızdırma ve sert malzemeden yapılmış kaplara nazaran daha kolay mikrop kapma ihtimalleri var.
  • Bu ürünlerin BPA gibi maddeler içermemesi de çok önemli.

Eksiklerini tamamla: Emziren Annelerin En Çok Kullandığı 11 Emzirme Dönemi Ürünü!

Anne sütünü saklamak sütün yararını azaltıyor mu?

Tabii ki süt ne kadar erken tüketilirse o kadar iyi. Bazı araştırmalara göre ister buzdolabında ister derin dondurucuda, süt ne kadar uzun süre saklanırsa, içindeki C vitamininin eksilme oranı da o kadar yüksek oluyor.

Birtakım araştırmalar da 2 günden fazla buzdolabında duran anne sütünün bakteri öldürücü özelliğinin azaldığını ve uzun süre dondurulmuş bekleyen sütün lipit kalitesinin düştüğünü gösteriyor.

Anne sütü ne kadar sürede bozulur?

Ortalama olarak derin dondurucuda 6 ay, buzdolabında 6 gün, oda sıcaklığında ise 6 ay sonra bozuluyor.

Ne kadar çok süt, o kadar doymuş bebek: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic

Amerikan Pediatri Akademisi

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.