Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne sütü minikler için ideal besin kaynağı ve emzirmenin uzun dönemde hem anne hem de bebek açısından sayısız yararı var. Uzmanlar da son yıllarda anne sütünün önemi üzerinde özellikle duruyorlar. Bakalım anne sütünün faydaları neler ve bebeğin vücudunda nasıl mucizeler yaratıyor?

Anne sütünün faydaları nelerdir?

Anne sütü, bebekler için ideal bir besin kaynağı!

Bebeğini tam anlamıyla besleyecek besinler, anne sütünün içeriğinde olması gereken miktarlarda yer alıyor. Anne sütü; bebeğin büyümesi, sindirim sistemi ve beyin gelişimi için gerekli olan yağları, proteinleri, karbonhidratları, vitaminleri ve mineralleri içeriyor. Ayrıca bebek büyüdükçe bileşimi değiştiği için bireysel ihtiyaca da cevap veriyor.

Bebeklerde bağışıklık güçlendirici özellik taşıyor!

Bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığı, sık hastalanma ile kendini gösterir. Ancak meraklanma, araştırmalar anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma özelliği olduğunu gösteriyor. Anne sütü, sık görülen hastalıklarla savaşını içeriğindeki proteinler, vitaminler, yağlar ve diğer bileşenlerle bebeklerde bağışıklık sistemini destekleyecek antikorları üreterek gerçekleştiriyor. Anne sütünün bebek bağışıklık sistemi için faydaları şöyle:

  • Anne sütüyle beslenen çocuklarda ishal daha az görülüyor ve daha çabuk geçiyor. Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?
  • Kabızlık riskini azaltıyor. Miniğin kabızlık yüzünden kıvranmasın: İçi Kurudu Yavruların: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
  • Bebekler için bağışıklık güçlendirici en önemli gıda olan anne sütü sayesinde zatürre, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı ve idrar yolu iltihabı gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı azaltıyor.
  • Çeşitli alerjilerin daha geç yaşta çıkmasını ve daha hafif seyretmesini sağlıyor. Prof. Dr. Yonca Tabak'ın söyleyecekleri var: Çocuklarda Alerjiyi Tetikleyen Faktörler ve Tedavi Yaklaşımları
  • Egzama gibi cilt hastalıklarının daha az görülmesini sağlıyor.
  • Alyuvarlarda azalmayı önlediği için anne sütüyle beslenen bebeklerde kansızlık sorunu sık görülmüyor.
  • Eğer bebek buğdaylı yiyeceklerle tanıştırılırken sadece anne sütü alıyorsa, çölyak hastalığını önlüyor.
  • Şişmanlık riskini azaltıyor ve obeziteye karşı korunma sağlıyor.
  • Bazı tip şeker hastalıklarının görülme sıklığını azaltıyor.
  • Anne sütü alan bebeklerde kolik sorunu daha az yaşanıyor. Uzun süreli ağlamalara dikkat: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey
  • Bazı süreğen bağırsak hastalıklarının gelişmesini önlüyor.
  • Anne sütüyle beslenme, bebekleri ani bebek ölümü sendromuna (beşik ölümü) karşı koruduğu gibi çocuklarda görülen lösemi vakalarında az da olsa azalma sağlıyor.
  • Bazı kanser türlerine göre koruma sağlıyor.
  • Anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz sancısı daha az görülüyor.

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde gaz sancısının nasıl önlenebileceğini anlatıyor!

Anne ve çocuğun bağlanmasını kolaylaştırıyor!

Emzirme bebeğe psikolojik destek sağlarken, anneyle bebek arasında güvenli bağ kurmak için de önemli bir yer tutuyor. Emziren anneler bebeklerine daha fazla zaman ayırıma fırsatı buluyorlar. Emzirme esnasında bebeğin gözlerine sevgiyle bakarak, ona güzel sözler söylemek bu bağı ekstra kuvvetlendiriyor.

Sindirimi kolaylaştırıyor!

Bebeklerin anne sütünü sindirmesi, inek sütünü ve mamayı sindirmesinden daha kolay. Anne sütü midede mama kadar uzun süre kalmadığından, emzirilen bebekler daha az kusuyorlar. Anne sütü, bebeğin sindirim sisteminin gelişmesini ve çalışmasını sağlıyor.

Okullarda başarıyı artırıyor!

Öğretmenler, anne sütüyle beslenen çocuklardan daha memnunlar! 3 aydan fazla anne sütü almış çocukların zeka testleri ve öğretmen değerlendirmelerinin sonuçları diğer çocuklardan daha iyi.

Zeka işi yalnızca genlerle ilgili değil; senin de yapabileceklerin var: Bebeğinin Zekasını Nasıl Geliştirebilirsin?

Anne sütünün içeriğinde neler var?

anne sütünün içeriğinde neler var

Doğumdan sonra ilk 7 gün memelerden gelen süte kolostrum deniyor. Besin değeri yüksek olan kolostrumda olgun anne sütündekinin üç katı protein (tüm gerekli amino asitler de dahil olmak üzere) bulunuyor. Ayrıca bu süt, yağda çözünebilen vitaminler ve minerallerle dolu oluyor.

Bir diğer özelliği de karbonhidrat, yağ ve laktoz oranı düşükken; beyin, kalp ve sinir sistemini destekleyen sodyum, potasyum ve kolesterol bakımından zengin olması.

Anne sütünün doğal bir vitamin dengesi var. A, B, C ve E vitaminlerini ve bir miktar da D vitaminini içeriyor. Bunlara ek olarak anne sütünün yapısında;

  • Antikor (Hastalıklara karşı koruyor.),
  • Laktoferin (Enfeksiyonlarla savaşıyor.),
  • Lizozim (Antikorların faaliyetini artırıyor.),
  • Musin (Mikroplardan korunmak için onlara yapışıyor.),
  • Alyuvarlar (Bakterilerle aktif bir şekilde savaşıyor.) var.

İçerisinde bir miktar yer alsa da sütteki D vitamini bebek için yeterli değil. Takviye vakti: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Demir İlaçları Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler

Anne sütünü ne artırır?

Emziren anneler için en önemli şeylerden biri, sütün bebeğe yeterli gelip gelmediği. Bebeğinin karnının iyice doyması ve yukarıda saydığımız pek çok faydadan mahrum kalmaması için emzirme sıklığını iyi ayarlamak, doğru emzirme pozisyonunu bulmak, stresten uzak kalmak ve anne sütünü artıran yiyeceklerle beslenmek gibi yapabileceğin birçok şey var.

8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları yazımızda bu konuyu detaylıca işledik.

Ayrıca süt yapan yiyecekler neler, hangi gıdaların süt arttırıcı özelliği var, hangi besinler gaz yapıyor, öğrenmek için Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Yiyecekler yazımızı okuyabilirsin.

Tıp otoriteleri emzirme konusunda ne diyor?

emen bebek

Çocuk ve Yenidoğan Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman; Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Pediatri Akademisi, Amerikan Jinekoloji Akademisi, Kanada Pediatri Akademisi ve UNICEF gibi dünya sağlığını şekillendiren tıp otorite kurumlarının ilk 6 ay bebeklere sadece anne sütü verilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirtiyor.

Bu kurumlar anne sütünün ne kadar verilmesi gerektiği konusunda çok kesin bir süre belirtmeseler de şunları söylüyorlar:

  • Dünya Sağlık Örgütü: “2 yaş ve sonrasına kadar emzirme sürdürülmelidir.”
  • Amerikan Pediatri Akademisi: “Bir yaşına kadar devam etmeli, sonrasında da bebek ve anne ikilisine bırakılmalıdır.”
  • Amerikan Jinekoloji Akademisi: “Sürdürülebildiği kadar sürdürülmelidir.”

Emzirme sanatı grubundan Seda Diri Ilic'in bu konuda söyleyecekleri var: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler

Anne sütünün emziren anneye faydaları

Anne sütünün bebek için faydalarını öğrendin, ancak hepsi bu kadar değil. Uzun süreli çalışmalar emzirmenin anne açısından da pek çok faydası olduğunu ortaya koyuyor.

Anne sütü, bebeğinle yakınlaşmanı sağlamaktan tut da hamilelikte aldığın kilolara, göğüs kanserinden osteoporoz sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa şifa olabiliyor. Yani yetişkinlerde anne sütü faydaları azımsanamayacak kadar çok.

Hepsini burada anlattık: Saymakla Bitmez Ama Yine de Saydık: Emzirmenin Anneye Faydaları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay

  • Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic

  • Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum-Kaknüs Yayınları

  • Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı-Ayşe Öner

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.