Bebek Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Bebek Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Ayakkabı bir aksesuar değil, bebeğinin ortopedik gelişimine destek olan ve doğru seçilmesi gereken bir giyim ürün. Vücudu hızla değişen ve gelişen bebeğin, yürümeye başlaması ile birlikte artık adımlarını yere sağlam basmasını sağlayacak bir ayakkabıya ihtiyaç duyacak.

Peki, bebek ayakkabısı seçimini nasıl yapacaksın, bebek ayakkabı numarasını nasıl tespit edeceksin? Kafandaki tüm soru işaretlerini yok etmek ve seçimini kolaylaştırmak için sana bu rehberi hazırladık.

Bebekler ne zaman ayakkabı giyebilir?

ilkadım ayakkabısı ne zaman alınmalı

Bebeğin yürüme alıştırmaları yapmadan önce onun ayaklarını bir patik veya çorapla koruman yeterliydi. Ancak ilk adımlarını atıp iki ayağının üzerinde durmaya başlamasıyla birlikte bir ayakkabıya ihtiyacı olacak. İlk adımlarıyla birlikte diyoruz, ancak ayakkabı ihtiyacı artık dışarı çıkabileceği için geçerli! Yoksa uzmanlar, evde yapılan yürüme alıştırmalarında bebeğin mümkün olduğunca yalın ayak olmasını öneriyorlar. Yani bu süreç yaklaşık 1 yaşını geçtiğinde başlayacak.Yani 6 aylık bebek ayakkabısı diye aldığın ürünler yalnızca bebeğin için bir aksesuar olabilir.

Anneysen anneleri konuşmuş: Bebekler ne zaman ayakkabı giymeli?

İlk adım ayakkabısı nasıl olmalı?

1. Doğru büyüklükte olmalı. Bebeğin sana ayakkabının topuğunun vurduğunu ya da ayakkabının kendisine büyük geldiğini söyleyemeyecek, bu yüzden senin ayrıntılı bir şekilde kontrol etmen gerekir. Peki bu kontrolü nasıl yapacaksın?

  • Uzunluk testi: Ayakkabının ön kısmına bastırarak, bebeğinin baş parmağı ile ayakkabının uç kısmındaki mesafeyi kontrol et. Bebeğinin parmağı ayakkabının ucuna ne sıfırlanmalı ne de çok uzak olmalı. Yarım santimlik bir boşluk ideal olacaktır.
  • Genişlik testi: Bebeğin giyinmişken ayakkabının yanlarına elinle bastırarak ayak kenarlarının konumunu belirle. Uzunluk testinde olduğu gibi ayak, kenarlara sıfırlanmamalı.
  • Topuk testi: Bebeğinin bileğinden tut ve ayağını ayakkabı içerisinde yukarı aşağı oynat. Eğer bebeğinin ayağı rahatça hareket ediyor ama ayakkabı çıkmıyorsa, büyüklük olarak ideal bir ayakkabı seçtin demektir. Eğer ayak ayakkabı içinde hiç oynamaz veya oynarken ayakkabıdan çıkarsa, bu ayakkabı büyüklük açısından doğru bir tercih değildir.

Bu özelliklere uygun pek çok ürün var tabii ki ancak vicco ayakkabı yorumlarından gördüğümüz kadarıyla Vicco oldukça beğenilmiş.

Bebek ayakkabısı ölçüsü tespitini bu aşamalara göre uygularsan, seçtiğin ürün miniğinin ayağını büyük bir ihtimalle rahatsız etmeyecektir.

2. Hafif olmalı. Bebeğin yürürken zaten yalpalıyor ve ufak bir aksaklıkta düşme riski ile karşılaşıyor. Ağır bir ayakkabı ile bu zorlu iş onun için daha da zorlaşır. Bu yüzden işini kolaylaştırmak ve gereksiz efor sarf etmesini engellemek için hafif bir ayakkabı tercih etmelisin.

3. Esnek olmalı. Tabanı çok sert, ayak şekillerine göre kıvrılmayan, şekil almayan bir ayakkabı, bebeğinin hem hareket kabiliyetini kısıtlar hem de iskelet ve kas sisteminin zedelenmesine neden olur. Bir ilk adım ayakkabısının burun kısmı en az 40 derece bükülebilmelidir. Bu nedenle satın alırken ayakkabıyı bük, eğ ve esnekliğini ölç.

4. Kaymaz tabanlı olmalı. Kaymaz tabanlı bir ayakkabı ile kayarak düşme gibi riskleri en aza indirirsin.

5. Uygun fiyatlı olmalı. Hızla gelişen bebeğin ilk ayakkabısını çok kısa bir süre için kullanacak. Bu kısa süre için bir ton para harcamaya gerek olmayabilir. Ayrıca yüksek fiyat her zaman kalite göstergesi de değildir.

6. Mümkün olduğunca cırtcırtlı olmalı. Bağcıkla uğraşma, pratik olanları seç.

İlk adım ayakkabısı için önerilerimiz var, görmek ister misin?: Anneysen Seçti: 10 Markanın En Uygun 20 İlk Adım Ayakkabısı

Annelerimizin önerilerine bak: İlk adım ayakkabısı önerileriniz neler?

Yürümeye başlayan bebek nasıl ayakkabı giymeli?

yeni yürüyen bebek ayakkabısı

Yürüyen bebeğin için gördüğün o çok sevimli ayakkabıları almak için tutuşuyorsun ama bebeğin için en doğru ayakkabı modaya uygun ve sevimli olanlar değil, fonksiyonel açıdan fayda sağlayan ayakkabılardır.

  • İlk adım ayakkabısında da olduğu gibi, yürüyen bebek ayakkabısı için de en önemli unsur, doğru büyüklüğün seçilmiş olması. Bebeğin için ilk adım ayakkabısının büyüklüğünü seçerken uyguladığın tüm adımları, bu ayakkabıda da uygulayabilirsin. Bunun dışında sana birkaç tüyo daha vereceğiz.

Bir çorapla denet: Bebeğin bu ayakkabıları çeşitli kalınlık ve uzunluklarda çoraplarla giyecek. Bu yüzden ayağında bir çorapla ayakkabıyı dener ve sıkma, vurma gibi sorunlar yaşamazsa o ayakkabı uygun bir boyuttadır.

Küçük parmağını ayakkabı içine sokmaya çalış: Eğer ayakkabı bebeğinin ayağındayken küçük parmağın ayakkabının içine girebiliyorsa, bebeğinin ayağı da içinde rahat hareket edebilir demektir.

Bebeğinin ayağında kontrol et: Ayakkabıları denerken bebeğine giydir ve yürümesini sağla. Adımlarında bir tuhaflık olup olmadığını, ayakkabının ayağından çıkıp çıkmadığını kontrol et. İlk zamanlarda dikkatli yürüyemeyeceklerinden yeni yürümeye başlayan bebekler için ayakkabı seçerken bu konuya dikkat etmek kazaları önlemek açısından önemli.

  • Ayakkabının üretildiği malzemeye dikkat etmelisin. Bebeğinin ayağının hava almasını engelleyecek, terletecek veya zedeleyecek lastik, plastik gibi malzemelerden kaçınmalısın. Hava sirkülasyonu sağlayabilen ayakkabıları tercih etmen daha faydalı olacak. Hava almayan ayaklarda mantar, koku gibi ciddi problemler ortaya çıkar.

  • Elastiklik hala önemli ama 3 yaş ile birlikte artık daha sert tabanlı ve ayağına destek sağlayacak ayakkabılar tercih etmelisin.

Bebek ayak numarası nasıl tespit edebilir?

bebek ayakkabı numarası

Bir ürün seçerken en önemli konu, bebek ayakkabı numarasını doğru bilmek ve uygun ölçüdeki ayakkabıyı satın almak olacak. Peki bebek ayakkabı numarası nasıl tespit edilir? İşe bebeğinin topuğu ile ayağındaki en uzun parmak arasındaki mesafeyi ölçerek başlayabilirsin. Ölçtükten sonra bu uzunluğa karşılık gelen bilgileri aşağıdaki tablomuzdan öğrenebilirsin.

Topuk ile ayaktaki en uzun parmak arasındaki uzunluk Beden Yaş aralığı Bebek ayakkabı numarası
11 cm Bebek small 0-6 ay 17-18 EU / 0-2 UK
12.4 cm Bebek medium 6-12 ay 19-20 EU / 2-3 UK
14.2 cm Bebek large 12-18 ay 21-22 EU / 3-5 UK
15.5 cm Bebek X large 18-27 ay 23-24 EU / 5-6 UK
16.1 cm Çocuk 30-36 ay 24 EU / 7-8 UK
17 cm Çocuk 4 yaş 25 EU / 8-9 UK
17.8 cm Çocuk 5 yaş 26 EU / 9-10 UK

Detaylı bilgi için: Bebek Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?

Ortopedik bebek ayakkabısı alman şart mı?

Ortopedik ayakkabılar bebeğinin ayağına destek verir ve ayak sorunlarının gelişimini engeller. Özellikle 1 yaş bebek ayakkabısı olarak aldığın ilk adım ayakkabılarında bu iyi bir seçenek olabilir. Ancak bu demek değildir ki her bebek ortopedik ayakkabı giymeli! Özellikle bebeğinde düztaban, çıkık ayak kemiği gibi problemler varsa ve bir ayak problemine yatkınlık söz konusuysa ortopedik bebek ayakkabıları faydalı olabilir.

Ortopedik ayakkabılar, ayağın sağlıklı kalması gereken noktalarına destek sağlar. Önlem olarak ortopedik ayakkabıları tercih edebilirsin ancak eğer sorun yoksa bu bir zorunluluk değil.

Bebek sandaleti seçimini nasıl yapmalısın?

Yaz aylarında bebeğinin ayakları da rahat etsin, bir güzel hava alsın diye bir adet sandalet edinmeye ne dersin? Bebek sandaletinde büyüklük açısından ayakkabı seçiminde verdiğimiz tüyolardan faydalanabilirsin. Ancak bunun dışında dikkat etmen gereken birkaç nokta daha var:

  • Bebek sandaleti seçerken sandaletin ayakta koku yapmayacak ve zarar vermeyecek materyallerden üretilmiş olmasına dikkat etmelisin.

  • Sandaletin kenar kısımlarının bebeğinin ayağını zedelemeyeceğinden ve sıkmayacağından emin olmalısın.

  • Plastik gibi malzemelerin kullanılmamış olmasına özen göstermelisin. Sandaletle ayak yeterince hava alıyor olsa da plastik materyaller, özellikle sıcak havalarda ayakta koku ve mantar oluşumuna neden olabilir.

Diğer önerilerimiz de burada: Minik Ayaklar Hava Alsın: Birbirinden Rahat ve Şirin 20 Bebek Sandaleti

Bebek ev ayakkabısı nasıl olmalı?

Bebek ev ayakkabısı dediğimiz şey aslında panduf! Ama artık panduf modelleri öyle çeşitlendi, öyle ayakkabı görünümü aldı ki, artık bunlara ev ayakkabısı dememiz tuhaf olmuyor! Bebeğinin ayaklarını sıcacık tutacak, birbirinden sevimli bebek ev ayakkabısı modelleri var!

Bebek ev ayakkabısı alırken dikkat etmen gereken önemli nokta, yine diğerlerinde olduğu gibi ayağı terletmemesi.

Ayrıca bebek patikleri de bu kategoride değerlendirilebilir. Özellikle yürümeye henüz başlamamış bebeğin için güzel bir alternatif olan bebek patikleri, bebeğinin ayaklarını hem sıcak tutacak hem de bir aksesuar gibi şirinliğine şirinlik katacak.

Daha fazla model önerimiz burada: Rahat ve Neşeli Tasarımlarıyla Dikkatimizi Çeken Bebek Patikleri

Bebek spor ayakkabısı nasıl olmalı?

Geldik bebeğin için almakta sabırsızlandığın ayakkabı çeşidine! Bebek spor ayakkabılarının rahatlığı, kullanım kolaylığı sağlaması ve modelleri seni mest ediyor, biliyoruz. Zaten ilk adım ayakkabılarının da, yürüyen bebek ayakkabılarının da en rahatları ve bebeğinin ayağına uygun modelleri bebek spor ayakkabıları içerisinden çıkıyor. Özellikle esnek tabanlı ve hava alan yapılı modeller, tam da gelişmekte olan bebeğinin ayaklarına göre! Tabii ki tasarımının anatomik bebek ayakkabısı olup olmadığına da dikkat etmek önemli.

Spor ayakkabılarından örnekler vermişken, bu yazımıza bakmamak olmaz: Marka ve Model Önerilerimizle Bebek Spor Ayakkabısı Alma Rehberi

Minik parmaklar fora: Bebek terlikleri

Bebeğin de terlik giyebilir! Hem de bebekler için üretilen terlikler çok sevimli ve seni kıskandıracak cinsten!

Bebek terliği seçimi yaparken, bebek sandaletiyle aynı unsurlara dikkat etmen senin için yeterli olacak. Bebeğinin ayağını zedelememesi ve koku yapmayan cinsten malzemelerle üretilmesi, her zaman olduğu gibi bebek terliğinde de başlıca dikkat etmen gerekenlerden olacak. Ayrıca bebeğinin ayağını tam kavraması ve ani hareketlerde ayağından fırlamaması önemli kriter.

Mağazaları talan ettik, en güzel kıyafetleri bulduk. Bu ayakkabılara çok yakışır: Anneysen Alışverişte: Ünlü Bebek Giyim Markalarını Senin İçin Gezdik!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: