Bebek Beşiği Nasıl Olmalı? En İyi Bebek Beşikleri!

Bebek Beşiği Nasıl Olmalı? En İyi Bebek Beşikleri!

Bebeğin için en uygun beşiği seçmek şüphesiz ki kolay değil. Beşik seçiminde göz önünde bulundurman gereken pek çok faktör var. Uyku yüzeyinden nefes alabilme özelliğine, kullanım kolaylığından sağlık ölçütlerine kadar bebek beşiği nasıl olmalı, detaylıca anlattık. En iyi bebek beşikleri modellerini de senin için inceledik, kafandaki tüm sorulara cevap bulabileceğin beşik seçme rehberimizle karşındayız!

beşik seçimi

Beşik; bebeklik dönemi için mecburi bir ihtiyaç olarak görülmeyebilir ama ilk aylarda beşik kullanman, hem bebeğin hem de senin için daha yüksek hayat kalitesi demek.

Bebeğini yatak odasında, hemen yanı başında uyutmak istiyorsan beşik almanı öneririz. Çünkü ilk zamanlarda miniğinle kuracağın yakın temas, aranızdaki duygusal bağı da güçlendirir. Ayrıca bebeğini odadan odaya taşımanı da kolaylaştırdığından bebek beşiği, her koşulda kullanışlı bir bebek eşyası.

O kadar çok var ki: Beşik çeşitleri nelerdir?

1. Anne yanı beşik

Bebeğinle uyumak istiyor; ancak aynı yatakta birlikte yatmanın risklerinden korkuyorsan senin için en iyi seçim, anne yanı beşik.

  • Bu beşiklerin tek tarafı açık olarak ebevyn yatağına bitiştirilir. Yükseklik ayarı yardımıyla ebeveyn yatak yüksekliğine uygun konuma getirilir. Böylece yatağından kalkmadan bebeğine kolayca ulaşabilirsin.

  • Bebeğinin sesinle sakinleşmeye mi ihtiyacı var ya da emzirmen mi gerekiyor, bunları yatağından kalkmadan yapabilmen işte bu yatak yanı beşik ile mümkün.

  • Daha sonraki zamanlarda dilersen ebeveyn yatağından ayırarak da kullanabilirsin. Açık olan tarafını kapatabilirsin. Aman uyurken kayıp düşmesin: Markalara Göre İnternette En Çok Aranan 8 Yatak Bariyeri

  • Çoğunda kenarlar, bebeğini rahatça görebilmen için file özelliklidir.

Bilmelisin ki anne yanı beşiği olmadan bebeğinin ebeveyn yatağında yatması, Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre kesinlikle güvenli bir opsiyon değil. Hatta birlikte uyumak ani bebek ölümü ihtimalini artırır. Neyse ki anne-bebek sektöründe son yıllardaki en yenilikçi ürünlerden biri olan anne yanı beşiği, bu ihtimali kaldırmak için hayatlarımıza girdi.

Bu dönemde bu bilgilere ihtiyacın olacak: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

2. Bağımsız beşik

  • Bu bebek beşikleri, anne yanı beşiklerine göre biraz daha büyüktür.
  • Odanın büyüklüğüne göre yatağının çok yakınına da biraz uzağına da koyman mümkün; ancak herhalükarda bebeğine ulaşmak için yatağından kalkman gerek.
  • Çoğunlukla odadan odaya kolaylıkla taşınabilmeleri için tekerlekleri bulunur.

Bunları kaçırma: Bebek Odası Dekorasyonunda Dikkat Etmen Gereken 7 Faktör

3. Park beşik

  • Çokça kullanılan bu tip beşikler, ilk aylarda bebeğini güvenli bir şekilde yatırabileceğin, sonrasında ise bebeğinin oyun oynayabileceği bir yer haline gelebilir.
  • Seyehate çıktığında da yanında götürebilirsin, bu çok büyük bir avantaj.
  • Park beşikle güvenli uyku pozisyonu şöyle sağlanıyor: Bebeğini henüz dönmeye başlamadığı ilk aylarda yatağın en üst kısmına yakın yerde yatırırsın. Dönmeye başladığında biraz daha aşağıya alırsın. Ayağa kalkmaya başladığındaysa en alt kısımda yatırmaya başlarsın.
  • Bu beşiklerde kilo limitleri bulunur. Satın alırken bebeğinin kilosuna uygun kg limitlerini mutlaka incele.

İlham perisi ile yazımızı bitirelim istedik: Bebek Beşikleri ile Dekore Edebileceğin 11 Uyku Alanı

4. Sepet beşik

  • Bebeğini ilk aylarda yanı başından ayırmak istemiyorsan sepet beşikler en iyi ve en sevimli tercihlerden biri.
  • Adından da anlaşılacağı gibi bu beşikler sepet tipinde. Hatta çoğu zaman neredeyse bir sepet boyutunda ve klasik beşik görünümündeler.
  • Aslında klasik beşiklerden farkları, onlardan biraz daha küçük olmaları.

Vintage Bebek Odalarının Vazgeçilmezi Sepet Beşikler yazımızdan, farklı modellerdeki sepet beşiklere bakıp hayran olabilirsin.

5. Beşik hamak

Pek çoğumuzun yaz tatili hayallerini süsleyen hamaklardan ilham alınan hamak beşikler, son yıllarda ebeveyn ve bebek odalarında çokça gördüğümüz beşik çeşitlerinden.

  • Bebeğin cenin pozisyonunda yattığı bu beşikler omurgayı destekler.
  • Bebekte kafa düzleşmesini önler.
  • Bebeklerdeki gaz sancılarını azaltmaya yardımcı olur.

Bu da ilgini çekebilir: Doğal ve Sağlıklı: Ahşap Beşiklerle Döşenmiş Bebek Odaları

Beşik seçiminde nelere dikkat etmelisin?

Beşik seçimi diğer pek çok bebek ürününde olduğu gibi;

  • Ailenin yaşam tarzına,
  • Bebek bakımında sana ve eşine yardımcı olabilecek başka kişilerin de evde bulunup bulunmadığına,
  • Evin, yaşam alanının, ebeveyn ve bebek yatak odasının fiziki şartlarına göre değişebilir.

Yine de bazı ürün özelliklerine mutlaka dikkat etmelisin. İşte onlar:

Uyku yüzeyi ve nefes alabilirlik: Bu iki özellik, beşik seçiminde özellikle güvenlik açısından çok önemli. Bebeğinin yatağı, kenarlara kazara sıkışıp zarar görmeyeceği şekilde çerçeveye tam yerleşmiş bir şekilde yapılmış olmalı.

Beşik kenarları: Güvenli bir beşik, fileli yan duvarlara ya da bebeğinin yüzünü yasladığı zaman onu koruyabilecek ahşap çıtalara sahip olmalı. Ahşap çıtaların aralığının da optimum olması gerek. Bebeğinin başının geçebileceği kadar geniş olmamalı.

Bunu da araya alalım, ileride ihtiyacın olacak: Bebeklerde Beşikten Yatağa Geçiş Dönemi: Bebeğinin Beşikle Vedalaşma Vakti Geldi!

Taşınabilirlik: Eğer ailece çok seyahat ediyorsanız ya da ara ara akrabalarınızda yatıya kalıyorsanız kolay demonte edilebilen, portatif beşik senin için en uygun beşik türü, aklında olsun. Gerektiğinde kolayca katlanıp dışarı çıkarılabilmesi ve rahatça taşınması gerçekten büyük avantaj.

Beşiğin tekerlekli olup olmadığı da taşınabilirlik açısından gündeminde olmalı. Özellikle de beşiği ev içerisinde, odadan odaya taşımayı planlıyorsan! Büyük ve ağır ürünlerin hareketi, tekerlekleri olmadıkça oldukça zordur. Tekerlekler hareket kolaylığı açısından büyük fark yaratabilir. Bu arada şunu da belirtelim; güvenlik gerekçesi ile beşiğin tekerleklerinin sabitlenebilir olmasına, hatta fren tertibatının bulunmasına dikkat et.

Bunlar da lazım: Markalar Takibimizde: En Trend 10 Bebek Nevresim Takımı

Ebat ve ağırlık: Küçük bir evde yaşıyorsan ya da yatak odan ve bebek odası küçükse, beşiğin ebatı daha önemli bir konu haline gelir. Beşiği sabit bir yerde kullanmayı planlıyorsan ağırlık çok da önemli bir konu olmayabilir. Ayrıca taşıman gerektiğinde de küçük beşikler, daha doğrusu hafif olanlar işini kolaylaştırır.

Şilte: Çoğu zaman bebek beşiği, şiltesi ile birlikte satılır. Bu yüzden; şiltenin bebeğinin sağlık ve güvenliğine uygun olmasına dikkat etmelisin.

Beşiğin içindeki şiltenin aşırı ince ya da aşırı sert olduğundan yakınabilirsin. Aslında ani bebek ölümü riskini azaltmak amacıyla ASTM (American Society for Testing and Materials) standartlarının belirlediği bazı kriterler var. Bir beşik şiltesi, 1 inç yani 2.54 cm’den daha ince ve kesinlikle sert olmalı. Bu yüzden beşiğin içerisinde gelen şilteyi değiştirmemeni öneririz.

Şilte, beşik kenarlarında hiçbir boşluğa yer vermeyecek şekilde beşik ölçülerine uygun olmalı. Bebeğinin ağzını ve burnunu tıkamayacak şekilde gergin olmalı, çöküntü yapmamalı.

Yardımcı olalım: Deliksiz Bir Uyku İçin İdeal Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?

Beşik tekstilleri: Sadece şilte değil; kenar koruması, cibinlik, yastık gibi tekstil ürünleri de beşikle birlikte satılır. Bunlar için bazen ekstra ücret ödemek gerekir, bazense beşik fiyatına dahil edilir. Bebeğinin uyku keyfinin bozulmaması ve haşerelerden korunması için cibinlik kullanabilirsin. Ya da kenar koruması, özellikle ahşap kenarları olan beşiklerde bebeğin sağa sola çarpmasını önler.

Yastık demişken: Marka ve Model Önerilerimizle Bebek Yastığı Seçme Rehberi

Derinlik ayarı: Bebeğinin güvenliği, senin bel ve sırt sağlığın için derinlik ayarı, en önemli özelliklerden biri. Ağırlığı günden güne artacak olan bebeğini beşiğinden rahatça alabilmen için asansör sistemine sahip, derinliği ayarlanabilir bir beşik satın almanı öneririz. Ayrıca bebeğinin kendi kendine oturabilir ya da ayağa kalkabilir duruma geldiğinde beşikten düşmemesi için de derinlik ayarının önemi büyüktür. Yani beşiğin derinliği, uzanıp bebeğini alırken seni zorlamayacak mesafede olmalı.

Dileriz düşmez, ama ya olursa! Yapabileceklerin bu videoda!

Sallanma özelliği: İşte kararını en çok etkileyecek özelliklerden biri! Sallanan beşikler bebeğin tatlı tatlı uykuya dalması, uykusu bölündüğünde uykuya tekrar ve kolayca geçebilmesi için ideal tercih olabilir. Bunu uzaktan kumanda ile otomatik olarak yapabilen beşikler olduğu gibi manuel olarak sallanabilenler de mevcut.

Taşıma çantası: Bebeğin küçükken onunla sık seyahat edeceksen kolayca sökülebilen, kurulabilen ya da katlanabilen bir beşik seçmenin öneminden bahsetmiştik. Katladığın beşiği kolayca taşıman için de taşıma çantasının olması lazım. Çünkü taşıma çantası, sana hem kolaylık sağlar hem de beşiği temizce taşımana olanak verir.

Kumaş kısmının yıkanabilmesi: Annelerin en önem verdiği konuların başında bebeklerinin temiz bir ortamda büyümesi gelir. Bebeğin temizliğini ilk aylarda, hatta ilk yıllarda sağlamak pek de kolay olmaz. Bebeğin muhtemelen zaman zaman kusacak, zaman zaman kakası bezinden taşacak. Bu yüzden kumaş kısmı yıkanabilen beşikler çok işine yarar.

Odalar daha güzel: Eşyaları Düzenli Tutmaya da Yarayan Bebek Odası Süsleme Fikirleri

Kumaş ve boya standardı: Son yıllarda hemen hemen her anne, bebeği için aldığı her bir ürünün bebeğinin sağlığına uygun olup olmadığı endişesini taşımakta. “Acaba bu üründe bebeğimin sağlığına zararlı kimyasallar var mı?” sorusunun cevabından emin olmadan satın alma kararını vermeyeceğinden eminiz. Bu yüzden sana bebek beşiklerinde en çok kullanılan standartlardan bahsedelim istedik.

  • OEKO-TEX; tekstil ürünleri için dünya çapında kullanılan bağımsız bir denetleme ve sertifikasyon sistemidir. Dolayısıyla bebek beşiğinin kumaş özelliklerine dikkat ederken OEKO-TEX standardına uygun olup olmadığını kontrol etmeni öneririz.
  • Boya özelliklerinde de Avrupa Birliği’nin ilgili standardı EN71-3 uyumuna ya da boyaların Akzo Nobel olmasına dikkat emeni öneririz. Hollanda merkezli Akzo Nobel firması, ülkemizde ISO 9001:2000, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:1999 Kalite Yönetim Belgeleri’ne sahiptir. Boyaları ağır metal içermez, formaldehit miktarı E0 seviyesindedir ve toksik emisyonlar bulunmaz.

Kullanım süresi: Beşik çeşitlerine göre kullanım sürelerinin oldukça değişken olduğunu söyleyebiliriz. Bazı beşikleri bebeğin ancak 4 aylık olana kadar kullanabilirsin, bazılarını 6 aylık. Bazı beşikleri ise 2 yaşa, 3 yaşa ve hatta 4 yaşa kadar kullanabilirsin. Peki, o halde bir beşiğin kullanım süresi neye göre değişir?

  • Öncelikle taşıma kapasitesi en önemli faktörlerden biridir. 8-9-10 kg taşıma kapasitesi olan beşikler olduğu gibi 25-30 kg’a kadar çıkabilenler de mevcuttur. Sepet beşikler ve anne yanı beşiklerin kullanım süreleri oldukça azken, bağımsız beşikler ya da park beşikler daha uzun süre kullanılabilir.
  • Bir diğer faktör de beşiğin derinliğidir. Bazı beşiklerin birden fazla derinlik ayarı bulunur. Bebek büyüdükçe daha derine alınabilir. Böylelikle bebeğin döndüğünde, doğrulduğunda hatta ayağa kalktığında tehlike arz etmez.
  • Neredeyse bebek karyolası gibi uzun süre kullanabileceğin beşikler de bulunur. Nasıl mı? Eğer bebeğinin beşiği büyüyen beşik özelliğine sahipse doğal olarak daha uzun bir kullanım olanağı sağlar.

Büyüyünce de yatsın: Kullanışlı ve Şık Bebek Karyolası Modelleri

Bütçe: Beşik araştırmanı yaparken çok farklı beşik fiyatları ile karşılaşacaksın. 100 TL’den 1000 TL’ye, her keseye uygun farklı beşikler varsa da ortalama fiyatın yaklaşık 500-600 TL olduğunu söyleyebiliriz.

Gördüğün gibi hamileliğinde beşik seçimi için oldukça mesai harcaman gerekebilir. Ama seçimini doğru yaparsan inan bize çok rahat edeceksin. Her ne kadar yukarıda detaylı olarak anlatmış olsak da, beşik seçimini yaparken soracağın sorularla işini biraz daha kolaylaştırmak isteriz. İşte seçimin yaparken kendine soracağın o sorular:

  1. Beşiği nerede kullanacaksın? Ebeveyn odasında mı, bebek odasında mı, evin diğer odalarında mı?
  2. Kullanacağın odanın boyutları beşik için yeterli mi?
  3. Beşiğin sık sık oda değiştirmesi ya da tekrar tekrar kurulması gerekecek mi?
  4. Eğer beşiği odadan odaya taşımayı planlıyorsan senin için şu sorularımız da var: Evin merdivenleri var mı? Beşiği merdivenlerden taşımak gerekiyor mu? Evin kapıları ne kadar geniş? Koridor ve oda girişlerinde zorluklarla karşılaşabileceğin noktalar var mı?
  5. Beşiği uzun süreli kullanmayı mı düşünüyorsun yoksa ilk aylarda kullanman yeterli olacak mı?
  6. Bütçen ne kadar?

Tüm bu sorulara vereceğin cevaplarla seçimini daraltmalı ve sonra kararını vermelisin. Kolay gelsin!

Cebinin dostu öneriler burada: Bebek Odası Dekorasyonu İçin Bütçe Dostu Öneriler

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

-->