Zaman Yolculuğu: Fisher Price Çocuk Oyuncaklarının 90 Yıllık Evrimi

Zaman Yolculuğu: Fisher Price Çocuk Oyuncaklarının 90 Yıllık Evrimi

Zamanın ruhuna ayak uydurup ürettiği çocuk oyuncaklarını günden güne geliştirip değiştiren Fisher Price markası, bu yıl 90. yaşını kutluyor. Oyuncaklarını en başından beri hayal gücü, teknoloji ve çocuk aklı ile birleştiren markanın 90 yılı boyunca neler oldu, Fisher Price oyuncaklara nasıl yön verdi, neler değişti görmek ister misin? Haydi hep birlikte çocuk oyuncakları dünyasında bir zaman yolculuğuna çıkalım!

1930 yılı: Fisher Price doğdu!

Markanın kurucularından Herm Fisher, oyuncak dünyasının daha iyilerine layık olduğunu düşünüyordu. Onun hayallerinde oyuncaklar; hayal gücünü tetikleyen, yenilikçi ve ekstra eğlenceli olmalıydı. Bu hayalini gerçekleştirmek üzere Irving Price ve Helen Schelle ile bir araya geldi. Bu üçlünün yarattığı ilk oyuncak serisi, şimdilerde neredeyse “tarihi eser” diyebileceğimiz, Dr. Doodle ve Büyükanne Doddle isimli iki sevimli ördekten oluşan “16 hopefuls” oldu.

1938-1941 yılları: Fisher Price ve oyuncaklar gitgide popülerleşiyor!

Çekme hareketi ile yürüyen Snoopy Sniffer ve yine aynı hareketle arabasına binip inen Coaster Boy gibi kültleşen çekmeli oyuncaklar bu yıllarda üretildi. O dönemlerin teknolojisinin sonuna kadar kullanıldığı bu oyuncaklar, Herm Fisher’ın hayal ettiği “şaşırtıcı ve eğlenceli” ürünlerin ta kendileri oldu! Ayrıca yürümeyi öğrenen çocuklara da destekleri göz ardı edilmemeli!

1941-1945 yılları: 2. Dünya Savaşı’nın savaşçısı bir oyuncak fabrikası oldu!

Bu yıllarda ne yazık ki 2. Dünya Savaşı patlak verdi ve vatansever herkes elini taşın altına koymaya başladı. Herman Fisher da onlardan biri oldu, eğer faydası dokunacaksa oyuncak üretiminin durmasının ve gerekli diğer ürünlerinin temin edilmesinin gerektiğini söyledi. Ardından yalnızca 10 yıllık tecrübesi olan bu fabrika uçak parçaları, tıbbi malzeme kasaları ve benzeri pek çok ihtiyacı karşılamaya başladı.

1950 yılı: Savaş bitti, oyuncaklar sahalara geri dönüyor!

Savaştan sonra ahşap malzeme yetersizliği yüzünden Fisher Price mühendisleri bizi yeni bir malzeme ile tanıştırdı: plastik! Bu oyuncak dünyasında bir devrim yarattı, pek çok geliştirilebilir ürün tasarımına yardımcı oldu. Fisher Price’ın plastik malzeme kullandığı ilk oyuncak ise Buzzy Bee!

1957 yılı: Yürümek daha kolay!

Bu yılda üretilen Yürüme Arkadaşım, yürümeye başlayan çocukları için harika bir oyuncak oldu. Hem yürüme desteği hem de eğlence vadeden bu oyuncak geliştirilerek Fisher Price yürüteçleri bünyesinde hala üretiliyor.

1959 yılı: Okul Yolu ile Little People serisinin sinyalleri veriliyor!

Araçların içine takılıp çıkarılabilen itfaiyeci, şoför, somurtan öğrenci gibi ahşap figürlerden oluşan Okul Yolu, ilerleyen yıllarda en büyük oyuncak serilerinden biri olan Little People’ın atası oldu.

1960 yılı: Zamanı hiç geçmeyen renkli halkalar

Çocuklarının motor becerilerini geliştirmek için her anne-babanın aldığı bu renkli halkalar, vazgeçilmez bir oyuncak haline geldi. 1960 yılından günümüze başarısını hiç yitirmedi.

1961 yılı: Oyun Laboratuvarı doğuyor!

Oyuncak üretmek için bir çocuktan ilham almaktan iyi bir fikir yok! 1961 yılında Fisher Price ekibinin aklına çocukların oyun saatlerini incelemek ve onlardan ilhamla daha iyi oyuncaklar üretmek geliyor. Bu dahiyane fikir ile Fisher Price Oyun Laboratuvarı kuruluyor.

1963 yılı: Geveze Telefon’la muhabbet hiç bitmiyor!

Çekildiğinde çalmaya başlayan ve gözleri dönen bu Geveze Telefon, o kadar sevilmiş ki bir sonraki tasarımda dönmeyen bir kadranın olacağını duyan anne-babalar Fisher Price’ı arayıp bunu yapmamalarını söylemişler.

1979 yılı: Çocuklara özel oyuncak elektronik cihazlar yaratılıyor!

Bu tasarımların ilk adımı ise Fisher Price gramofon oldu. Gerçekten bir plakçalar olan bu oyuncak, çocuklar için özel üretilen elektronik ürünlerin öncülüğünü yaptı ve Kid Tough serisi ortaya çıktı. Şimdilerde bu serinin kamera, telsiz gibi ürünleri de var.

1984-1986 yılları: Anne-bebek ürünlerine merhaba!

Artık annelerin de işini kolaylaştırma zamanı. 1984 yılı ile Fisher Price mama sandalyesi, bebek telsizi, bebek koltukları gibi ürünler tasarlamaya başladı. Yine bebeklerin sakinleşmesi ve mışıl mışıl uykular çekmesi için uyku ve sarılma arkadaşları da bu yıllarda üretildi. Bu anne-bebek ürünlerinin devamı da seri şekilde geldi.

1993 yılı: Barbie’ye merhaba!

Fisher Price kız çocuk oyuncaklarının kraliçesi Barbie oyuncağının markası Mattel ile 1993 yılında güçlerini birleştirdi. Artık kim bu markanın önünde durabilir ki!

1997 yılı: Şiddet içermeyen maceraya hazır ol!

İnsanları felaketlerden kurtaran acil müdahale ekipleri olan Rescue Heros oyuncak serisi, şiddet içermeyen figürler olarak öncelikle anne-babaların kahramanı oldu. Daha sonra bir çizgi dizi de olan bu figürlere çocukların ilgisi de tartışılmaz.

2003 yılı: Jumperoo ile zıpla, Köpekçik ile öğren!

Zıplayarak eğlenmek bebeklerin de hakkı! Bunu bir desteğe bağlanmaksızın güvenli bir şekilde gerçekleştiren Fisher Price hoppala ürünlerinin ilki Jumperoo, yenilikçi tasarımıyla gönülleri fethetti. Yine aynı yılda piyasaya sürülen Fisher Price Köpekçik, hala annelerin bebekleri için ilk oyuncak tercihlerinden birisi. Farklı uzuvlarına dokunulduğunda şarkı söyleyen, konuşan bu eğitici köpekçik neredeyse tüm dünyaya yayıldı ve 37 farklı dile çevrildi.

2011 yılı: Thomas ve Arkadaşları’nın yeni evi Fisher Price!

Ünlü çizgi film Thomas ve Arkadaşları’nın karakterleri 2011 yılında Fisher Price ailesine katıldı.

2014 yılı: Bebekler geliştikçe oyuncaklar da gelişiyor!

“Eğlen ve Öğren” serisine gelen bir yenilikle bu serideki oyuncakların eğlence şekli ve öğrettikleri, bebekler büyüdükçe değişiyor. Yani bu bebek oyuncakları, her yaşa göre farklı bir eğiticilik taşıyor.

2015 yılı: BeatBo ile tanış!

Fisher Price BeatBo, çok yenilikçi bir oyun arkadaşı! Başını ve poposunu sallayarak dans eden dansçı BeatBo; şarkı söylüyor, ışıklar saçıyor ve hatta ses kaydı bile yapıyor. Bir bebek daha ne ister ki!

2020 yılı: Sağlık emekçilerine teşekkürler!

2020 yılının başlarından itibaren ne yazık ki bir pandemik salgınla mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin en önemli savaşçıları ise elbette sağlık emekçileri! Fisher Price da sağlıkçıları unutmadı ve onlar için Kahramanlara Teşekkürler isimli bir seri yarattı. Fisher Price aracılığı ile biz de tüm dünyadaki savaşçı sağlıkçılara teşekkür ediyoruz!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: