Biberon temizliği neden önemli?
Bebeğinin sağlığı için özellikle besin maddelerini tükettiği araç gereçlerin hijyenine özen göstermelisin. Bunların başında da bebek biberonları geliyor. Bebeğinin ağzı ile temas eden biberonlar, dar ağızları ve eğimli yapıları nedeniyle sünger ya da el vasıtasıyla kolayca temizlenemiyor, bu nedenle besinlerin içlerinde kalarak koku yapma ve bakteri oluşturma riskleri var. Bu da ne yazık ki hastalık demek. Özellikle ishal ve mide ile alakalı rahatsızlıkların büyük bir kısmı biberonlarda oluşan bakteriler nedeniyle görülüyor.
Bebeğinin bu bakteriler nedeniyle hasta olmaması için biberon temizleme işine özen göstermen lazım. Biberon sterilizasyonu için yapman gerekenleri aşağıda anlattık.
Bir sterilizatör ile işleri kolaylaştır!
Tüm yöntemlere değineceğiz ama başta en kolay ve etkili yöntemden bahsedelim. Bir biberon sterilizatörüyle mükemmel temizlik sağlamak mümkün. Sterilizatörle hem biberonun gövdesini hem emziğini hem de diğer emzik ürünlerini steril etmen mümkün.
Lafı geçmişken: En Çok Tercih Edilen 5 Markanın Emzik Modelleri
Biberon sterilizatörü, elektrikle çalışır ve yüksek ısıda buhar vererek temizlik sağlar. Bu sayede tüm bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Ayrıca yeni bakterilerin oluşumunu da engeller. Hatta bazı sterilizatörlerin buharlı pişirme özelliği bile var! Ama bu cihazı kullanmadan önce su ve biberon fırçası ile bir ön temizlik yaparak artıkları gidermen gerekebilir.
İhtiyacın olabilir: Annelerin Tercihiyle En İyi 7 Sterilizatör
Biberon fırçası ve sıcak su ikilisinin önemi büyük!
Biberon temizliğinde en önemli konu artıkların güzelce giderilmesi! Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi dar ve uzun yapıları nedeniyle biberonların içine el giremiyor, dar kenarlarda besinler birikebiliyor. Bu nedenle tüm bu birikintileri temizlemek için bir biberon fırçası kullanabilirsin.
Biberon temizleme fırçaları ince uzun saplı, esnek fırçalardan yapılır. Bu sayede biberonun ulaşılamayan kısımlarını da kolayca temizler ve kalıntılardan arındırır.
Tabii bu temizliği yaparken ihtiyacın olan bir diğer şey, muhakkak sıcak su! Çünkü biriken bakterilerin ölmesi için en etkili şey yüksek sıcaklık. Bu yüzden biberon temizliğinin her aşamasında sıcak su kullanmalısın.
Biberon temizleme deterjanı nasıl olmalı?
Fırçadan ve sudan bahsettik ama tam bir temizlik için deterjana ihtiyaç duyabilirsin. Ancak her deterjanı, bebeğinin beslenme araç gereçlerini temizlemek için kullanamazsın. Peki nasıl bir bebek biberon deterjanı kullanman gerekiyor?
- Seçeceğin biberon yıkama deterjanı muhakkak organik olmalı.
- Kalıntı bırakmamalı. Bu yüzden daha kolay çözünen biberon temizleme jellerini tercih edebilirsin.
- Mümkün olduğunca SLS, paraben gibi kimyasalları içermeyen ürünleri tercih etmelisin.
- Bebek temizleyici üründe parfüm ve boya olmamasına dikkat etmelisin.
Bu da işine yarayacak: İdeal Bebek Deterjanı Nasıl Olmalı?
Adım adım biberon temizliği nasıl yapılır?
İhtiyacın olan tüm ürünleri saydık. Hadi şimdi biberon temizliğini nasıl yapacağını anlatalım.
- Önce biberon içerisinde mama varsa bunu dök ve biberonu biraz suyla çalkala.
- Derin bir kap içerisine sıcak su koy ve biberon deterjanını bu suyun içerisine ekle. Suyu hafifçe köpürt.
- Biberonu suyun içerisine sok ve biberon fırçası ile tüm ürünü, ağız kısmını ve dibini güzelce fırçala.
- Aynı işlemi biberonun emzik kısmına da uygula.
- Fırçalam işlemi bittikten sonra tüm parçaları ılık su ile güzelce yıka. Deterjan kalıntısı olmamasına dikkat et.
Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli
Biberon nasıl kaynatılır?
Biberon dezenfekte etmek için tercih edilen bir diğer yöntem ise kaynatma. Birçok annenin tercih ettiği bu yöntemi nasıl yapacağını da tek tek açıkladık.
- Bir tencere içine su doldur ve iyice kaynat.
- Biberonun tüm parçalarını kaynayan suya at ve 10-15 dakika beklet.
- Ardından tüm parçaları bir maşa yardımıyla sudan al ve bir havlu üzerinde kurumaya bırak.
Bu arada kaynatma işleminden önce biberon yıkama fırçası ile artıkları akıtabilirsin.
Cam biberon kaynatılır mı?
Evet, cam biberonun kaynamasında herhangi bir sorun yok. Evet, cam biberon plastiklere göre daha sağlıklıdır ama bakteri üretmeyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden sık sık kaynatarak temizliğini sağlayabilirsin.
Biberon bulaşık makinesinde yıkanır mı?
Evet, biberonun tüm parçalarını ayırarak bulaşık makinesinde yıkayabilirsin. Ancak yine organik, hafif ve kalıntı bırakmayacak bir deterjan kullanmalısın. Ayrıca makinede fazla miktarda ve çok kirli bulaşık olmamalı.
Yeni alınan biberon nasıl temizlenir?
Yeni alınan biberonu paketinden çıkardıktan sonra önce ılık bir sudan geçirip çalkala. Ardından kaynayan bir su içerisinde 10 dakika beklet. Bu yeni biberon sterilizasyonu için yeterli.
Videomuz da var, hadi izle!