1. Doğumdan itibaren kullanım
Yenidoğan bebekler henüz dik oturamadıkları için sırt bölümü tam yatan ya da ana kucağı veya portbebeyle birlikte kullanılabilecek bir bebek arabası almak gerekiyor. Bu noktada da ana kucağının ya da portbebenin bebek arabasına kolayca yerleşip yerleşmediğine dikkat etmelisin.
2. Emniyet kemeri
Seyahat sırasında bebeğinin güvenliği önemli. Bebek arabasının 5 noktadan emniyet kemeriyle bağlanabilmesi gerek. Böylelikle güvenli bir yolculuğun keyfini çıkarabilirsin.
Baston bebek arabalarında genellikle 3 noktalı emniyet kemeri var, aklında olsun. Emniyet kemerinin kolaylıkla takılıp çıkarılıyor olması da önemli bir nokta.
3. Tente
Kötü hava şartlarına yeterince hazır bir bebek arabasıyla yolculuk etmelisin. Bebek arabasının tentesi minik yavrunu; güneşten, rüzgardan ve yağmurdan koruyabilecek kadar geniş olmalı. Tentesinde UPF filtresi olmalı. Bir de tenteyi kapattığında bebeğini görmeni sağlayacak şeffaf pencere olursa tadından yenmez.
4. Fren sistemi
Bebek arabasının fren sisteminin güçlü olması tehlike anları için önemli bir kriter. Ayrıca fren sistemi kolay kilitlenip açılıyor olmalı.
5. Bağlantı yerleri
Bebeğinin parmaklarının sıkışmaması için arabanın bağlantı yerlerinin yumuşak dolgu malzemeleriyle veya kumaşla kaplı olmasına dikkat etmelisin.
6. Çift yönlü sürüş imkanı
Bebeğinin yüzünü görerek gezintiye çıkma fikri cezbedici değil mi? Üstelik bazı bebekler arabada otururken mutlaka anne ya da babasının yüzünü görmek isteyebiliyor. İki açıdan da düşünürsek aldığın bebek arabasının çift yönlü sürüş imkanı vermesi büyük avantaj.
7. Kullanım kolaylığı
Elbette bebeğinin rahat etmesi çok önemli, ancak arabayı kullanacak olan sensin. Bu nedenle itme-çekmede sunduğu kolaylık ve manevra kabiliyetinin yüksek olması önemli. Çünkü manevra kabiliyeti yüksek arabaları döndürmek kolay.
Arabanın, tüm bunları tek elle yapabilmene imkan sağlaması ve kolayca kaldırabileceğin bir ağırlıkta olması da önemli detaylar. Sonuç itibarıyla bebek arabasını pek çok kez taşıman gerekecek, bunları hep göz önünde bulundurmalısın.
8. Konfor
Senin konforundan biraz daha konuşalım. Ayarlanabilir kollar, bebek arabası alırken dikkat edilecekler arasında önemli noktalardan bir diğeri. Bebek arabasının kolları senin boyuna göre yükseliyor mu ya da ayarlanabiliyor mu, kullanım için sana farklı pozisyon seçenekleri sunuyor mu, muhakkak kontrol etmelisin. Arabayı kullanacak kişi olarak rahat ettiğinden emin olmalısın.
9. Büyüme faktörü
Eğer bebek arabasını çocuğunun ilerleyen yaşlarında da kullanmayı düşünüyorsan ayarlanabilir ayak desteği olup olmadığına ve sırt kısmının, çocuğunun rahatlıkla şekerleme yapmasına imkan verecek kadar yatıp yatmadığına bakmalısın. Böylece arabayı yenidoğan döneminden ileri yaşlara kadar kullanabilsin.
10. Sepet büyüklüğü
Bebeğinle birlikte gezerken yanınızda ne kadar eşya olacak? Bunları düşünerek alışveriş sepetinin büyüklüğünü göz önünde bulundurman iyi olur.
11. Boyut
Gelelim ebatlar konusuna. İçinde her şeyin olduğu bebek arabaları gözüne harika görünebilir ancak sıra onu muhafaza etmeye geldiğinde durum hiç de öyle olmuyor. Bebek arabasını koyacağın yeri ve kafe, restoran gibi mekanlara gittiğini düşündüğünde çok büyük bir bebek arabası sorun çıkarabilir. Bu konuya iyi karar ver.
11. Katlanma
Arabanın tek elle katlanabilmesi önemli bir özellik. Çünkü toparlanma aşamasına geldiğinde bir yandan da bebeğini kucaklıyor olacağın için arabayı kapatmakta zorlanabilirsin. Bu nedenle bebek arabasının kolaylıkla kapanabilmesine ve kapandığında küçük yer tutacak boyutta kalmasına dikkat etmelisin.
Özellikle bebek arabasını otomobilde muhafaza edecekseniz bagajda kapladığı alan daha da önemli.
12. Kumaşın yıkanabilmesi
Çıktığınız gezintilerden sonra bebek arabasının toz tutup kirlenmesi kaçınılmaz olacak. Dolayısıyla seçtiğin bebek arabasının kumaşının yıkanabilir olmasını göz önünde bulundurmayı ihmal etme. Hatta leke tutmayan kumaştan olursa daha da iyi.
Kendine bu soruları sor!
Standart bir bebek arabası alırken nelere dikkat edilmeli, artık biliyorsun. Temel konular üzerinde karar verdikten sonra bebek arabası seçimini kolaylaştırmak için kendine sorman gereken birtakım sorular var. İşte onlardan birkaç tanesi:
- Bebek arabasını hangi havalarda kullanacaksın?
- Şehirde mi yoksa şehir dışında mı yaşıyorsun? Yaşadığınız yerde dik yokuşlar var mı? Yollar girintili çıkıntılı mı? Bebek arabasını kullanacağın yollar nasıl?
- Bebek arabasının ergonomisi yenidoğan bebeğin için uygun mu?
- Bebek arabasını ne kadar süreyle kullanmayı planlıyorsun? Bebeğinin ilerleyen yaşlarında da kullanmaya devam edecek misin?
- Bebek arabasını nerede muhafaza edeceksin? Koyacağın alan geniş mi dar mı?
- Bebek arabasını sık sık açıp kapatabilecek misin?
- Rahat bir kullanım sunuyor mu?
- Ağır mı?
Bu soruları cevaplandırdıktan sonra isteklerine en iyi cevabı veren bebek arabası türüne karar vermen gerekiyor. Bunun için seni araba tipleriyle tanıştıralım.
Şuraya da En İyi 8 Bebek Arabası İncelemesi yazımızı bırakalım!
Bebek arabası çeşitleri
- Standart bebek arabası
- Baston bebek arabası
- İkiz bebek arabası
- Travel sistem bebek arabası
- 3 tekerlekli bebek arabası
Tabii ki tüm bu türlerin haricinde ikinci el bebek arabası almak da bir seçenek.
Onun da ince noktaları var, burada anlattık: İkinci El Bebek Arabası Alırken Dikkat Etmen Gereken 6 Şey
Senin için en kullanışlı bebek arabasının hangisi olduğuna karar verebilmen için tüm bu çeşitleri mercek altına aldık. Biraz daha detay vakti!
1. Baston bebek arabası nasıl seçilir?
Baston bebek arabasının iki türü var. İlki, annelerin tercih ettiği klasik baston bebek arabası; ikincisi ise baston tipinden biraz daha büyük, standart bebek arabasından da bir tık küçük olan hafif baston bebek arabası. Buna istediğin büyüklüğe göre karar vermen gerek.
Kolay taşınabildikleri, pratik katlanabildikleri ve kısa mesafeli yolculuklarda rahat oldukları için çok tercih ediliyor. O halde baston bebek arabasının öne çıkan özelliklerine ve seçiminde nelere dikkat etmen gerektiğine bakalım!
- Baston bebek arabasının en önemli özelliği, hafif olması. Özellikle bebeğin büyüdüğünde ve ağırlığı arttığında bu özellik daha da önemli olacak.
- Kolaylıkla kapanıp açılabilmesi ve rahatlıkla taşınabilmesi sayesinde kullanımı pratik. Satın almadan önce katlama mekanizmasının rahatlığına dikkat etmelisin.
- Hafif olduğu için tek elle rahatlıkla sürebilir ve taşıyabilirsin.
- Baston bebek arabasının öne çıkan en temel özelliklerinden bir diğeri, tentesi. Her modelinde tente bulunuyor ancak hepsi SPF dereceli olmayabiliyor. Bunların bazıları yan bazılarıyla üstten koruma sağlıyor. Seçimini buna göre yapmanda fayda var.
- Üzerine ana kucağı ya da araba koltuğu koyarak bebeklik döneminde rahatlıkla kullanabilirsin.
- Baston bebek arabasının hafif olması bir avantaj ancak burada dikkat etmen nokta, aracın dayanıklılığı. Satın alma kararı vermeden önce aracın hafifliği kadar sağlamlığını da dikkate almalısın. Bebeğinin güvenliği her şeyden önemli.
Bunlara ne dersin: En İyi 10 Baston Bebek Arabası
2. İkiz bebek arabası nasıl seçilir?
İkizlerin için en uygun seçenek kuşkusuz, yan yana ya da arka arkaya oturabilme imkanı veren ikili bebek arabaları. Bir hayli büyük olmaları problem olsa da iki çocuğu bir arada idare edebilmenin en iyi yolu bu arabalarda gizli.
Çocuklarının kaç aylık olduğu, kullanacağın yollar ve arabayı muhafaza edeceğin yerin genişliği gibi pek çok faktör söz konusu.
Detayları burada verdik: İkiz Bebek Arabası Nasıl Seçilir?
3. Travel sistem bebek arabası nasıl seçilir?
Ana kucağıyla standart bebek arabasını bir araya getiren seyahat tipi modeller aileler tarafından çok tercih ediliyor. Benim için bebeğimin konforu ön planda, diyorsan travel sistem bebek arabasının senin için iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
- Öne çıkan en önemli özelliği, tüm bebek arabalarından daha konforlu olması. Bu nedenle izleme ve yatış pozisyonlarında sunduğu zenginlik seçim için önemli bir kriter.
- Bebeğinin doğumu itibarıyla kullanabilmen için hem portbebe hem de ana kucağı mevcut. Bu özelliği sebebiyle bebek arabası fiyatları diğer modellerden daha yüksek. Travel sistem bebek arabalarının dezavantajlarından birinin, pahalılığı olduğunu söyleyebiliriz. Bütçeni biraz sarsabilir.
- Travel sistemlerin bir diğer dezavantajı, ağır ve büyük olmaları. Baston bebek arabası kadar hafif değiller. Bu nedenle mutlaka muhafaza edeceği yeri ve bagaj kapasiteni muhakkak göz önünde bulundurmalısın, sonra problem yaşama.
- Büyük tekerlekleri ve amortisörleri sayesinde engebeli yollarda ve uzun saatli sürüşlerde rahat bir kullanım sağlıyor. Kötü yol şartları için tekerleklerinin manevra kabiliyetine ve fren sistemine dikkat etmelisin.
Uzaklarda arama: En İyi 8 Travel Sistem Bebek Arabası
4. 3 tekerlekli bebek arabası nasıl seçilir?
“Engebeli arazilerde, tozlu ve çamurlu yollarda çok vakit geçireceğim, bebeğimle bol bol gezmek hatta koşmak istiyorum.” dersen beklentine en iyi cevabı, 3 tekerlekli bebek arabasının vereceğinden kuşkun olmasın. Hareketi bol olan annelere sunduğu yüksek konfor ve rahat sürüş deneyimiyle bu tip arabalar oldukça ideal.
- Tempolu ve yavaş koşma anlamına geldiği için jogging bebek arabası olarak da adlandırılan bu türün seçiminde dikkat etmen gereken en kilit nokta, şehir hayatında sana en iyi sürüş deneyimini sunacak olması.
- 3 tekerlekli olması sebebiyle uzun yürüyüş ve koşma esnasında seni yormaz. Ancak sen yürür ya da koşarken bebeğinin de rahat etmesi için arabanın kaliteli bir süspansiyon sistemine ve gelişmiş bir manevra kabiliyetine sahip olması önemli.
- Tek elle kapanabilmesi ve hafif olması da 3 tekerlekli bebek arabası almak isteyen birinin göz önünde bulundurması gereken nitelikler arasında.
- Fiyatları biraz yüksek olduğu için satın almadan önce araştırmanı iyi yapmalısın, makul fiyatlı modelleri var.
Biz senin için bunları bulduk: En İyi 3 Tekerlekli Bebek Arabası İçin 8 Öneri