Mastit nedir?
Mastit; enfeksiyonlar ya da tıkanıklıklar sebebiyle meme dokusunda iltihaplanma olmasıdır. Genellikle emziren annelerde veya yeni sütten kesilmiş kadınlarda görülür.
Mastit belirtileri neler?
- Memede kızarıklık, ağrı ve hassasiyet,
- Memeye dokununca ele kitle gelmesi,
- Meme ucundan anormal akıntı gelmesi,
- Ateş,
- Koltuk altı bezlerinde şişkinlik,
- Memenin bir bölgesinde olağandışı sıcaklık,
- Emzirme sonrasında memede sertlik olması,
- Halsizlik.
Doğru bakımı yaparsan, bu sorunları ortadan kaldırabilirsin: Onlara Çok İyi Bak: Doğum Sonrası Meme Bakımı
Mastit neden olur?
Mastit nedenlerinden ilki bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar. Emzirme sırasında meme başında meydana gelen çatlaklardan giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyona neden olan bakteriler genellikle Stafilokokus aerus veya nadiren streptok ailesindendir.
Diğeri ise göğüslerde fazla sütün birikmesi nedeniyle oluşan tıkanıklıktır. Göğüsler dolduğunda (emme ya da sağma fark etmez) boşaltılmazsa göğüs kanalı tıkanıklığı, göğüs kanalı tıkanıklığı tedavi edilmezse mastit oluşur.
Bu yüzden mastit, daha çok lohusalık döneminde görülen meme iltihabıdır. Mastit çeşitleri farklılık gösterir ama süt (laktasyon) mastiti ve apsesi denen tür, lohusalık döneminde görülen mastit çeşididir.
- Lohusaların %1-4’ünde doğumdan sonraki ilk haftalarda mastit görülür. Lohusalık dönemi dışında memede bakteri nedeniyle iltihap olması çok nadir olur.
- Bebeği aniden sütten kesme ya da düzensiz emzirme de memede mastit nedenleri arasında.
- Dar kıyafetler giyme, meme uçlarındaki yara ve çatlaklardan dolayı emzirmede zorluk yaşanması, bebeğin memeyi doğru bir şekilde kavrayamaması da mastite yol açan diğer nedenlerden.
Doğumdan sonraki ilk 40 gün için dev kaynak: A’dan Z’ye Hafta Hafta Lohusalık Rehberi
Mastit nasıl geçer?
Öncelikle eğer;
- Ateşin 38.4°C’yi geçerse,
- Memede süt birikmesini önlemeye çalıştığın halde mastit belirtileri 24 saati geçse bile devam ediyorsa,
- Sütünde iltihap ya da kan varsa,
- Memende kırmızı çizgiler meydana gelirse,
- Gribe benzer semptomlar varsa mutlaka doktora gitmelisin. Doktorun uygun mastit tedavisine başlayacaktır. Mastit tedavi edilmezse sorunların artabilir, iltihabın vücuduna yayılabilir ve memede kitleler oluşturabilir. Bu yüzden zaman kaybetmemelisin.
Mastit için antibiyotik kullanman gerekip gerekmediğini, hangi ilaçları alabileceğini de yine doktorun söylemeli. Sakın kafana göre antibiyotik ve işine yarayacağını düşündüğün herhangi bir mastit ilacı alma.
Doktor tedavisi dışında mastite ne iyi gelir, biraz bahsedelim.
- Emzirmeye mutlaka devam et. Emzirmenin birden kesilmesi sorunları artırır.
- İltihap yüzünden memende sıcaklık hissedebilirsin demiştik. Bu sorunu atlatmak için soğuk kompres yapabilirsin. Ilık su ile ıslatılmış bir havlu da iyi gelebilir.
- Mastite lahana yaprağının iyi geldiği söylenir. Soğuk suda bekletilmiş lahana yapraklarını göğüslerine sarabilir, yaprak ısındıkça değiştirebilirsin.
- Gün içerisinde ılık su ile duş almak göğüslerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
- Doktorunun önerdiği ağrı kesiciler ağrının hafifletebilir.
- Destekleyici ancak çok sıkmayan bir sutyen kullanabilirsin.
- Bol su içerek enfeksiyonun vücudundan daha çabuk atılmasını sağlayabilirsin.
Mastit olmamak için ne yapmalısın?
“Sürekli mastit oluyorum!” diyen anneler bir çözüm yolu arıyor. Şunu tekrarlayalım; emziren annelerde memede ağrı ve sertlik çok sık görülüyor. Bu durumun devam etmesini ve hastalığına dönüşmesini engellemek adına mastit için ne yapmalı, bakalım;
- Bebeğini her iki memenden de sık sık, gece de dahil olmak üzere her 2-3 saatte bir emzir. Bu şekilde göğüste süt birikmesini önleyebilirsin.
- Emzirmediğin zamanlarda da sütünü sağ.
- Memendeki sorunlu bölgeye sıcak su torbası koy, sıcak kompres yap. "Mastite ne iyi gelir?" sorusunun cevabı için sıcak kompres, ilk sayacaklarımızın arasında.
- Bebeğini emzirmeden önce ve emzirdikten sonra meme ucundan göğüs duvarına masaj yap ki süt kanalların açılsın.
- Daha fazla dinlenmeye özen göster.
- Günde 2 litre su iç.
> Bu maddeleri uygulamadığın takdirde mastitini sonlandıramayabilir ya da tekrarlanmasına neden olabilirsin. Geçmeyen mastit sorununun sebebi bu önergeleri gerçekleştirmemekten ve tedavinin yarım kalmasından kaynaklanıyor.
Emzirme dönemini olabildiğince sorunsuz atlatmanı istiyoruz. Bunun için yazdık: Elektrikli mi Manuel mi: Süt Sağma Makinesi Nasıl Seçilir?
Mastit durumunda bebeğini emzirebilir misin?
Annelerin bu durumda en merak ettiği soru “Mastitli memeden emzirilir mi?” oluyor. Evet. Mastit sırasında emzirirken canın çok yanar ama iyileşmen için süt kanallarını boşaltman lazım. Elbette bir de bebeğin beslenmek zorunda. Süt düğümlenmesini ve kesilmesini önlemek için bebeğini emzirmeye devam etmelisin.
Mastit genelde tek göğüste olur. İltihap nedeniyle bu göğsünden gelen süt biraz tuzlu olur. Bu yüzden bebeğin emmek istemeyebilir. Bu da memenin boşalmamasına yol açar. Bu durumda süt sağma makinesi ile göğsünü boşaltabilir, sütünü bebeğine biberonla verebilirsin. Tedavi olunduğu sürece genelde mastit hastalığında memedeki tuz oranı bir hafta içinde azalır.
Bebeğini meme almaya teşvik etmenin bir yolu da farklı emzirme pozisyonlarını denemek. Göz atsan iyi olur: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!
Kısacası mastitken emzirmemek, aksine hastalığını daha çok arttırır; çünkü o sütün boşaltılması gerek. Süt pompasını da mecbur kaldıkça kullan. İlk olarak bebeğinin emmesini sağlamayı dene.
Bu arada mastit olduğunda emzirmenin bebeğinin sağlığı açısından da riski yok.
Mastit de bunlardan biri: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum
Anneysen annelerinin önerilerini okumak ister misin: Mastit konusunda yardım edebilir misiniz?