Emzirme teknikleri ne işe yarar?
Emzirmeye başlamadan önce bebeği doğru emzirme pozisyonu konusunda bilgi sahibi olman önemli. Emzirme tekniklerini bilmen sana neler sağlar, birlikte bakalım.
- Doğru emzirme teknikleri ile hem bebeğinin yeterli miktarda süt almasını sağlar hem de anne sütünü arttırır.
- Bebeğinin memeni tam olarak tutabilmesi meme ucu ağrısı ve çatlaklarını önlemeye yardımcı olur.
- Bebeğin memeyi doğru aldığında, sütünü daha kolay çeker, çabuk yorulmaz. Daha kuvvetli bir vakum yapar. Bu da hormonlarına “benim daha fazla süte ihtiyacım var” uyarısı yapar ve böylelikle sütün artar.
- İyi vakum ve daha uzun süreli emzirme anne sütünün tam olarak boşalmasını sağlar. Bu da uyarıcı bir faktör olup sütü artırır. Memenin tam olarak boşalması memenin şişkin olmasını önler. Ağrın da olmaz. Yani emzirmek de emmek de kolaylaşır.
- Bebeğin daha huzurlu bir şekilde emer. Emzirme zamanları senin için de bebeğin için de keyifli zamanlar haline gelir. Huzurlu olman süt üretimine olumlu etki yapar.
Faydaları öğrendik, o halde şimdi doğru emzirme pozisyonu resimli örneklerine geçebiliriz!
Emzirme pozisyonları ve teknikleri nelerdir?
En doğru emzirme poozisyonu senin ve bebeğinin en rahat olduğu pozisyondur. Yukarıda doğru emzirme yöntemi ile sağlayabileceğin faydalardan bahsettik. Peki, doğru emzirme nasıl olmalı, şimdi en çok kullanılan 4 farklı emzirme yöntemine yakından bakalım. Zaman zaman bu yöntemlerden birini zaman zaman da diğerini kullanabilirsin.
1. Kucaklama pozisyonu
Bu pozisyona "beşik pozisyonu" da denir. Bebeğin zamanında doğdu ise en sık kullanabileceğin doğru emzirme tekniği bu! Çünkü bu pozisyonda bebek ağzını memeye yaklaştırmak için boyun kaslarını kullanır. Kasları zayıf olan bebeklerin 1-1.5 aylık olduktan sonra bu pozisyonda emzirilmesi daha doğru olur. Bebeğinin, kucağında ve yatar pozisyonda emdiği bu tekniği doğru uygulamak için şu adımları izlemelisin.
- Öncelikle rahat bir koltuğa otur. Sırtını yastıkla destekle. Ayağının altına alçak bir tabure koy. Kucağına da bir yastık al.
- Bebeğinin başını dirseğinin içine gelecek şekilde yerleştir.
- Bebeğin yatay olarak kucağında yatsın ve başı biraz yukarıda olsun.
- Bebeğinin burnunun meme hizasında olmasına dikkat et.
- Diğer kolunu emzirme başlangıcında memeyi vermek için kullan. Bebeğinin memeyi alabilmesi için biraz öne doğru eğilmen gerekebilir.
Sezaryen doğum yaptıysan dikişlerin sebebi ile göbek ve mide kısmına baskı, ağrı hissetmene neden olabilir. O halde, bu emzirme pozisyonunu ağrıların azaldığında kullanabilirsin. Üstelik kendisi bebeğin yüzü ve karnı anneye dönük olduğu için yenidoğan emzirme teknikleri içerisinde en çok kullanılanı!
Detaylı bilgi için: Sezaryen Sonrası Bunlara Dikkat Et!
2. Ters kucaklama pozisyonu
"Çapraz beşik pozisyonu" da denilen bu emzirme yöntemi aslında kucaklama pozisyonu ile çok benzer. Bebeğin yatışı, senin oturma pozisyonun, her şey aynıdır. Tek farkı;
- Yatay olarak kucağında yatan bebeğini bu sefer diğer kolunla tutacaksın, yani başını elinle tutacaksın.
- Bebeğinin boyun kaslarını desteklemesi, ters emzirmenin faydalarından biri. Bebeğinin kendine olan uzaklığını da ayarlamana yardımcı olur.
Bebeğinin başını daha çok destekleyeceğin için bebeğin küçükse, kuvveti azsa ve emme güçlüğü çekiyorsa bu pozisyonu tercih etmeni öneririz. Doğru emzirme süresi hakkında da ufak bir bilgilendirme yapalım. Normal şartlarda bebeğini tek bir memende 15-20 dk tutmalısın. Eğer bebeğin hala emmek istiyorsa emzirmeye devam etmelisin. Bebeğinin gelişimiyle birlikte bu süre uzayabilir.
Detaylar burada: Bebeklerde Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?
3. Koltukaltı pozisyonu
"Çanta pozisyonu" da denilen bu teknik en doğru emzirme yöntemlerinden biri. Peki bu tekniği nasıl uygulamasın?
- Emzirme hazırlığını diğer pozisyonlarda anlattığımız üzere yap. Yani rahatça otur ve belini, kolunu, kucağını yastıklarla destekle. Bir emzirme koltuğundan da faydalanabilirsin.
- Bebeğini ayakları arkana, baş kısmı önüne gelecek şekilde koltuğunun altından geçirerek yatır.
- Koltuğunun altından geçirdiğin elinle değil; diğer elinle bebeğinin başını destekle.
Bu pozisyon özellikle sezaryen doğum yaptıysan senin için en doğru emzirme şekli olur, çünkü dikiş yerlerine baskı uygulanmaz. Bebeğin küçükse, emme güçlüğü çekiyorsa da bu pozisyonu tercih edebilirsin. Ama özellikle ikiz annesiysen senin için bebeği doğru emzirme yöntemi budur.
4. Yatarak emzirme pozisyonu
Yan yatarak emzirme de denilen bu pozisyonda bebeğin de sen de yatar pozisyonda olursun. En etkili emzirme tekniklerinden olan bu yöntemi nasıl uygulamalısın, bakalım.
- Yatakta bir tarafa dünük olarak yat, bebeğini de yüzü sana dönük olarak karşına yatır.
- Başının altında yastık olsun ve mümkünse sırtını da yastıkla destekle. Emzirme yastığı da kullanabilirsin.
- Yattığın taraftaki kolunu, sırtını da destekleyecek şekilde bebeğinin başının altından geçir.
Bu pozisyon özellikle sezaryen doğum yaptıysan hemen sonrasında yani hareket kısıtının devam ettiği dönemde işine yarar. Eğer herhangi bir hastalık nedeniyle hareket kısıtın varsa da emzirme teknikleri içerisinde en doğru tercih bu olur. Bazı anneler gece emzirmesi sırasında da bu pozisyonu tercih edebilirler.
Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler
Doğru emzirme pozisyonu neden önemli, bu teknikleri uygularken nelere dikkat etmelisin, senin için özetledik.
- Emzirme döneminde annelerin çok karşılaştığı sorunlardan biri sırt ağrıları olur. Yanlış emzirme teknikleri bu ağrıların daha çok artmasına neden olur. Sırt ağrılarını engellemek için kendini yastıklarla desteklemeyi unutma.
- Koltuğun ya da sandalyenin kolçaklı olmasına dikkat et. Konforun için emzirme koltuklarını tercih edebilirsin.
- Emzirme ortamı rahat, sakin ve huzurlu bir ortam olsun. Dışarıdaki sesleri pek geçirmeyen, hafif loş bir odada sakince emzirmeye çalış.
- Hangi bebek emzirme yöntemini kullanırsan kullan, bebeğin başını vücudundan biraz yukarıda tut. Başını da çok yatay tutma. Kulak kısmı yukarıda olsun.
Bu da ilgini çekebilir: Emzirmeye Engel Olan Durumlar ve Çözüm Önerileri!